- El cap de l’Executiu s’ha reunit amb el ministre president de Baden-Württemberg i amb altres membres del Govern de l’estat federat, en el marc del viatge institucional de dos dies que està fent a Alemanya
- Acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, també ha visitat aquest matí les instal·lacions de computació quàntica d’IBM i l’Institut de Recerca Fraunhofer- Gesellschaft
- Aquesta tarda es reunirà amb representants de l’empresa Freudenberg Group, que compta amb 55.000 treballadors a tot el món i actualment té cinc plantes de producció a Catalunya
- L’objectiu del viatge és ampl
El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha anunciat matí que Catalunya i l’estat federat alemany de Baden-Württemberg han acordat “crear un grup de treball sobre l’hidrogen verd”, amb l’objectiu de “compartir experiències i estratègies de tots dos territoris per contribuir a la sobirania energètica que Europa necessita”. El cap del Govern ha fet aquestes declaracions després de reunir-se aquest matí, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, amb el ministre president de Baden-Württemberg Winfried Kretschmann, i amb altres membres del seu govern, en el marc del viatge institucional que ha començat avui a Alemanya per ampliar els vincles institucionals i econòmics amb Catalunya.
En la compareixença posterior a aquesta trobada, el president Aragonès ha expressat “el compromís de Catalunya per enfortir la seva posició energètica a Europa” i “facilitar totes les actuacions en aquest àmbit per garantir el subministrament i el desenvolupament de noves energies com l’hidrogen verd, una qüestió estratègica per a Catalunya i també una de les prioritats pel govern de Baden-Wurttemberg”. En aquest sentit, ha destacat la planta de regasificació de gas liquat del Port de Barcelona, “una de les més importants d’Europa”, i ha defensat la necessitat de “desenvolupar el Midcat”, una infraestructura que serviria per transportar gas natural i després hidrogen verd.
La guerra a Ucraïna ha estat un altre dels temes analitzats durant la reunió de tots dos govern, segons ha declarat Pere Aragonès. El president ha explicat que “hem compartit l’anàlisi respecte les conseqüències humanitàries, socials i economies derivades de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia”, que tots dos governs condemnen “com a societats compromeses amb la pau i els valors europeus”. Catalunya i Baden-Wurttemberg coincideixen en què cal donar “una resposta europea que estigui a l’alçada i que permeti avançar també des del punt de vista humanitari amb l’acolliment de les persones refugiades”, i en aquest sentit Aragonès ha reiterat el compromís del govern de Catalunya en “seguir treballant per facilitar aquesta acollida de la població que fuig de la guerra i donar suport a totes les actuacions que permetin restablir la pau i la democràcia a Ucraïna”.
El president ha detallat també durant la compareixença que s’han tractat altres temes com és el cas de la sobirania tecnològica europea, amb el desenvolupament de xips electrònics, i ha convidat al president Winfried Kretschmann a continuar els treballs a Catalunya per aprofundir en aquesta col·laboració, que ja existeix des de fa més de 30 anys en el marc de la xarxa “Quatre motors per Europa”, en la qual també participen Llombardia i Alvèrnia-Roine-Alps.
El cap de l’Executiu ha comparegut després de la trobada acompanyat del secretari d’estat del govern de Baden-Württenberg, Florian Hassle, ja que el president Krtschmann es troba confinat per un cas positiu de Covid. A la trobada també hi ha assistit la delegada del Govern a Alemanya, Marie Krapetz.
A primera hora del matí, el cap del Govern i el conseller també han visitat les instal·lacions de computació quàntica de l’empresa IBM i l’Institut de Recerca Fraunhofer- Gesellschaft, a la ciutat d’Ehningen, on han pogut conèixer de primera mà un ordinador quàntic pioner a Europa.
Aquesta tarda l’agenda del president continuarà amb una reunió amb representants de l’empresa Freudenberg Group, a la ciutat de Weinheim. Aquesta multinacional tecnològica compta amb 48.000 treballadors a tot el món i actualment té cinc plantes de producció a Catalunya que donen feina a 650 persones.
Demà, el president Aragonès continuarà la seva agenda a Berlín, on visitarà l’estació d’autobusos d’arribada de refugiats Zentraler Omnibusbahnhof, i es reunirà amb les entitats que hi treballen.
A la capital alemanya també mantindrà altres reunions de treball, algunes de les quals abordaran la proposta energètica del Midcat.