Recerca i Universitats

Saló Ensenyament

Inauguració de la 31a edició del Saló de l'Ensenyament

La consellera Geis destaca que l'oferta de nous graus serà "en àmbits punters al nostre país tant en recerca com en transferència de coneixement"

query_builder   16 març 2022 13:15

event_note Nota de premsa

Inauguració de la 31a edició del Saló de l'Ensenyament

La consellera Geis destaca que l'oferta de nous graus serà "en àmbits punters al nostre país tant en recerca com en transferència de coneixement"

  • El curs 2022-2023 s’oferiran 10 graus nous en camps com la intel·ligència artificial, la biomedicina o l’enginyeria de la salut
  • Geis denuncia que el govern espanyol ha avançat “sense previ avís” el termini per sol·licitar la beca general
  • L’estand del Departament de Recerca i Universitats també ofereix orientació personalitzada sobre el procés d’accés i admissió a la universitat
  • L’EspaiCiència es presenta amb l’objectiu d’acostar la ciència i la tecnologia al jovent i fomentar les vocacions cap a carreres STEM
Saló Ensenyament

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha anunciat que el curs vinent està previst programar 10 graus nous a les universitats de Catalunya. Geis ha destacat que la nova oferta de graus serà “en àmbits punters al nostre país tant en recerca com en transferència de coneixement”. La consellera ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la 31a edició del Saló de l’Ensenyament en què el Departament de Recerca i Universitats hi participa mitjançant l’estand Canal Universitats, on s’ofereix orientació personalitzada sobre el procés d’accés i admissió a la universitat i també compta amb un espai propi d’informació sobre beques i ajuts.

La consellera ha avançat que dels 10 graus nous previstos, quatre corresponen a l’àmbit de les Ciències Socials i Jurídiques, tres a les Ciències de la Salut, dos a Enginyeria i Arquitectura i un grau de l’àmbit de les Arts i Humanitats. Pel que fa a les temàtiques, abasten des de la intel·ligència artificial, amb el segon grau d’aquestes característiques que s’incorpora al sistema universitari català, fins a la biomedicina o l’enginyeria de la salut, entre d’altres. Així mateix, dos dels nous graus universitaris s’oferiran íntegrament en anglès.

En la nova programació la consellera ha valorat que “s’han tingut en compte els criteris de resposta a la demanda per part dels estudiants i la demanda i necessitat social en determinats àmbits, així com l’expertesa i qualitat del centre-universitat per a la impartició d’aquests estudis”. Algunes d’aquestes titulacions, però, encara estan pendent de la finalització d’alguns tràmits per a la seva aprovació definitiva.

Avançament de la beca de caràcter general

A l’estand del Departament, Geis ha denunciat que el govern espanyol ha avançat “sense previ avís” el termini per sol·licitar la beca de caràcter general per a estudiants de grau o màster i que “ara cal presentar-la a partir del 30 de març i només hi ha temps fins el 10 de maig”.

Fins ara, la convocatòria es publicava al mes d’agost i el termini per demanar-la acabava a mitjans d’octubre. El Ministeri d’Educació i Formació Professional ha anunciat ara l’avançament de les dates per d’aquí a quinze dies. Això, ha dit la consellera, “perjudica sobretot als estudiants de primer curs que hauran de sol·licitar la beca encara que no sàpiguen a quina universitat aniran o quins estudis cursaran”.

Geis ha lamentat que “despropòsits com aquest no passarien si el govern espanyol fes efectiva el traspàs de la competència de beques a Catalunya que està pendent des de l’any 2001” i ha afegit que “aquest traspàs és també un compromís explícit de l’actual pacte del govern espanyol que encara no s’ha complert i està pendent des del 2001”.

Nou Canal Universitats

A l’estand Canal Universitats del Departament de Recerca i Universitats els estudiants trobaran informació sobre tots els processos i tràmits relatius a les proves d'accés a la universitat (PAU), la preinscripció universitària, la ponderació de matèries de batxillerat i les notes de tall. A l’estand es distribuiran publicacions d’interès per a l’estudiant i s’informarà sobre el nou Canal Universitats, més accessible i intuïtiu i amb un nou cercador de titulacions oficials. També s’exhibiran els vídeo tutorials de resolució de dubtes i els estudiants es podran descarregar, mitjançant codis QR, i guardar-se al seu dispositiu tota la informació important sobre les proves d’accés en format infografia.

El nou disseny de Canal Universitats permet accedir d’una manera més ràpida i intuïtiva als continguts que ofereix el web sobre titulacions, proves PAU o beques. Una informació que adquireix en aquesta nova etapa un to més personal, clar i directe d’acord a les demandes expressades pels usuaris. Canal Universitats incorpora millores com ara un nou cercador de titulacions oficials de graus i màsters universitaris, un apartat específic de dubtes i preguntes freqüents per temàtiques, la informació sobre l’accés a la universitats per perfil d’estudiant, a més de potenciar el contingut multimèdia i d’ampliar la informació sobre beques i preus públics.

Espai Ciència

La ciència i la recerca torna a ser present al Saló de la mà de l'EspaiCiència (Pavelló 1, Nivell 0, Carrer F, Estand 413) de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) amb l’objectiu d’acostar la ciència i la tecnologia al jovent i fomentar les vocacions cap a carreres STEM. Aquest espai de divulgació, pensat per a joves de 15 a 18 anys, té un programa d’activitats amb un continu de tallers i demostracions científiques, a càrrec de 17 universitats, centres i entitats de recerca catalans, des del 16 al 20 de març, en tota la durada del certamen.

La nova concepció espacial permetrà als estudiants explorar la seva faceta més científica mitjançant una experiència immersiva en un espai multidisciplinari i modular, amb pols d’atenció paral·lels i múltiples experiments. Així, l’EspaiCiència mostrarà en directe la ciència que es fa a Catalunya de manera pràctica, atractiva i propera, mitjançant una orientació rigorosa i  lúdica alhora. La seva filosofia aposta per la interactivitat com a estratègia per fer atractiva la ciència, cercant que el visitant es deixi fascinar per la recerca científica i el seu potencial professional.

3  

Imatges

FOTO1

FOTO1 4029

FOTO2

FOTO2 5457

Foto3

Foto3 3691

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia