Salut

L'Hospital de Bellvitge comptarà amb un Centre d'Alta Precisió Diagnòstica de primer nivell europeu 

query_builder   16 març 2022 14:18

event_note Nota de premsa

L'Hospital de Bellvitge comptarà amb un Centre d'Alta Precisió Diagnòstica de primer nivell europeu 

  • El conseller de Salut ha presentat el futur equipament PET/RM de l’hospital, que aplega les dues eines de diagnòstic per la imatge més potents
  • Serà el primer de la sanitat pública a l’Estat i donarà servei a tot el sistema públic català
  • Entrarà en funcionament a finals d’any i el podran utilitzar unes 3.500 persones cada any
  • Suposarà un canvi de paradigma en el diagnòstic per la imatge i impulsarà la detecció precoç i precisa del càncer i d’altres malalties

 

Un moment del parlament del conseller durant la presentació.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha presentat aquest matí el Centre d’Alta Precisió Diagnòstica amb que es dotarà l’Hospital Universitari de Bellvitge, un equip que integra en una única exploració la tomografia per emissió de positrons (PET) i la ressonància magnètica (RM), les dues eines de diagnosi per la imatge més avançades que existeixen actualment.

El PET/RM -que integra informació anatòmica, funcional i molecular- serà el primer equip assistencial de la xarxa pública de l’Estat. La seva posada en marxa serà possible gràcies a la col·laboració filantròpica de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu i convertirà l’Hospital de Bellvitge en un centre de referència per al sud d’Europa en la utilització d’equips PET/RM.

Aquest nou centre desplega per primera vegada a l’Estat el model europeu de diagnòstic per la imatge, on les exploracions mitjançant PET/RM tenen un paper decisiu. Durant l’acte de presentació del nou equipament avui a l’hospital, el conseller de Salut, Josep M. Argimon, ha remarcat que tot plegat “sigui un projecte de país, per a tota la ciutadania” i ha agraït la filantropia “d’alt impacte social” d’aquesta fundació. “Darrere de l’equipament hi ha tot un pensament de quin valor donarem a la ciutadania a través d’aquesta instal·lació”, ha continuat Argimon abans d’expressar “l’orgull per projectes com aquests, en què s’ajunten recursos públics, la complicitat de la societat civil i la visió i el lideratge clínic i d’excel·lència dels professionals”.

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha subratllat que Catalunya té l’esperit d’estar “sempre per endavant de tot allò que ens pot oferir la tecnologia, la innovació, la recerca, la ciència”, amb un model d’ecosistema assistencial i de recerca de competició mútua que posa a disposició de la ciutadania allò que aconsegueix. “Contínuament sumem”, ha reblat abans d’expressar que tant de bo es disposi dels PET/RM que calguin “per donar servei a les múltiples utilitats que ofereix en benefici del pacient, que innovem i demostrem amb resultats que és una millora pel ciutadà i pel sistema”.  

Quins avantatges té?
Els avantatges que ofereix un equip PET/RM són múltiples: augmenta la seguretat del pacient reduint fins a un 60% la radiació que rep en relació amb un dispositiu PET/TC (tomografia per emissió de positrons i tomografia computada); millora la precisió diagnòstica, fet que permet seleccionar el tractament més indica; i redueix el nombre de proves i els conseqüents desplaçaments i temps d’abordatge de la malaltia.

Des d’un punt de vista de gestió global, el PET/RM contribuirà a millorar la sostenibilitat del sistema públic de salut en optimitzar l’ús dels recursos, millorar la planificació dels tractaments, i evitar els sobre tractaments i les proves innecessàries.

Un equip per a múltiples aplicacions
Les aplicacions diagnòstiques del PET/RM arriben a especialitats molt diverses: la detecció de càncers de pròstata i ginecològics, l’oncoendocrinologia, les patologies tumorals hepàtiques i del cervell, càncers de mama, de cap i coll i colorectals, malalties neurodegeneratives cardíaques, malalties inflamatòries i d’altres malalties minoritàries.

Gràcies a l’acord signat amb la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu es podrà comptar amb un equipament valorat en més 6 milions d’euros que posicionarà el nou Centre d’Alta Precisió Diagnòstica com un referent al sud d’Europa. D’aquesta manera,  el sistema de salut català fa un pas de gegant en l’equitat a l’accés a una tecnologia puntera que l’equipararà als països europeus més avançats.

El nou dispositiu serà únic a la sanitat pública catalana i inclourà també la població pediàtrica. Es preveu que entri en funcionament a finals del 2022 i que el puguin utilitzar uns 3.500 usuaris cada any.

Un nou model per integrar l’experiència del pacient
El nou centre generarà un nou paradigma en el diagnòstic per la imatge i la medicina nuclear, un nou model que pren com a eix vertebrador l’experiència del pacient, des de la preparació de la prestació del servei fins a la seva avaluació, per millorar la seguretat i l’efectivitat de l’atenció.

En aquest sentit, l’Hospital de Bellvitge treballa ja en l’elaboració del Projecte Experiència del Pacient (adult i infants), que inclou, entre d’altres aspectes, la participació dels usuaris en el disseny de l’espai que acollirà el Centre d’Alta Precisió Diagnòstica, així com el desplegament del model per a l’articulació de sistemes de seguiment i d’avaluació de les mesures implementades de tot el projecte centrat en la millora de l’experiència del pacient.

L’Hospital de Bellvitge, expert en diagnòstic per la imatge
L’Hospital Universitari de Bellvitge compta amb una important expertesa acumulada en el camp del diagnòstic per la imatge. Va ser el primer centre públic a disposar d’un equip PET/TC i és l’hospital que realitza més proves diagnòstiques de PET/TC de tot l’Estat. A més, en formar part del Campus Bellvitge, s’integra en un entorn tecnològic, científic i assistencial idoni per a un equipament com el PET/RM.

En concret, les institucions del Campus de Bellvitge constitueixen ja, en conjunt, un pol de referència de primer ordre a l’Estat en diagnòstic i tractament de precisió per la imatge, amb més de 4.000 m2 destinats a dues tomografies d’emissió de positrons i tomografia computada (PET/TC), dues tomografies per emissió de fotó simple i tomografia computada (SPECT/TC), una gammacàmera, una habitació de teràpia metabòlica, tres ressonàncies magnètiques, sis tomografies computades (TC), tres angiògrafs, set ecògrafs, dos mamògrafs, set sales de raigs X convencionals i la futura tomografia d’emissió de positrons i ressonància magnètica (PET/RM).

El conjunt d’indicacions per a la utilització del nou PET/RM s’està elaborant, de manera pionera a Espanya, mitjançant una tasca multidisciplinària en la qual han participat diversos grups de treball.

La incorporació del PET/RM facilitarà, així mateix, el desenvolupament de nous projectes de recerca i docència, com ara un nou màster en Medicina Diagnòstica de Precisió amb la Universitat de Barcelona (UB).

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia