Recerca i Universitats

La consellera Geis durant la roda de premsa sobre els ajuts als grups de recerca de Catalunya

Anunci de la nova convocatòria de suport a l'activitat científica dels grups de recerca de Catalunya (SGR-CAT)

Els ajuts als grups de recerca de Catalunya augmenten un 70% amb una convocatòria de prop de 40 milions d'euros

query_builder   17 març 2022 12:48

event_note Nota de premsa

Anunci de la nova convocatòria de suport a l'activitat científica dels grups de recerca de Catalunya (SGR-CAT)

Els ajuts als grups de recerca de Catalunya augmenten un 70% amb una convocatòria de prop de 40 milions d'euros

  • La nova convocatòria triennal dels ajuts SGR-CAT augmenta en 16 milions d’euros i permetrà incrementar la quantitat de grups finançats així com la quantitat de diners per grup
  • Els SGR-CAT desplegaran l’Estratègia de Ciència Oberta de Catalunya
  • Els criteris d’avaluació prioritzaran el talent femení, tenint en compte el lideratge i el pes de les dones investigadores en els grups candidats
La consellera Geis durant la roda de premsa sobre els ajuts als grups de recerca de Catalunya

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha presentat avui la nova convocatòria de suport a l’activitat científica dels grups de recerca de Catalunya (SGR-CAT). En la nova línia d’ajuts triennals, el Departament de Recerca i Universitats redobla l’aposta per la consolidació i el reforçament del sistema de recerca del país. La convocatòria 2022-2024 augmenta el pressupost en un 67’25%, respecte la darrera convocatòria fins a una previsió de 39,3 milions d’euros (13’1 milions per a cadascun dels tres anys de vigència). Aquest increment suposa un augment de la quantitat dels grups finançats i de la mitjana de l’ajut financer per a cadascun dels grups.

La consellera Geis ha destacat que l’increment de recursos en aquesta nova convocatòria SGR-CAT respon “al compromís d’enfortir el nostre sistema de recerca perquè la investigació que es fa a les universitats i els centres de recerca de Catalunya és cabdal per transformar el nostre país i donar respostes més àgils als reptes globals i complexos als quals ens enfrontem”. “Com a Govern hem de fer de tractor i per aquesta raó, enguany, reforcem tots els programes de recerca”, ha afegit Geis.

La consellera Geis ha subratllat que aquesta línia d’ajuts és la més transversal i la que plasma millor les línies generals de la recerca que impulsa el Departament: “Aquesta és la convocatòria que beneficia més investigadors en totes les etapes de la seva carrera i a institucions que fan recerca, universitats, centres de recerca i instal·lacions científic-tècniques, en tots els àmbits científics. És la convocatòria vertebradora de tot el sistema”.

Així mateix, els SGR-CAT desplegaran l’Estratègia de Ciència Oberta de Catalunya. “Tota la producció científica que financem amb aquesta convocatòria haurà d’estar disponible en obert per a tota la societat. El coneixement és un motor de progrés i, per això, apostem perquè sigui compartit”, ha afirmat Geis.

Una altra novetat important és l’aposta pel lideratge femení. La consellera Geis ha explicat que “els criteris d’avaluació incorporen la perspectiva de gènere i per primera vegada, en línia amb Europa, s’afavoriran els grups coordinats per una investigadora o que estiguin formats per un 40% o més de dones”. En l’anterior convocatòria, els projectes coordinats per una investigadora van aconseguir, únicament, el 21,58% del finançament total.

La titular de Recerca i Universitats també ha explicat que aquesta convocatòria incentiva l’ús del català com a llengua científica: “Volem evidenciar que fer recerca en català i sobre temes que afecten el país és tan competitiu com fer-ho en anglès o qualsevol altre llengua”. A més, ha afegit, “els resultats de la recerca sobre les conseqüències del canvi climàtic a Catalunya, o sobre l’impacte territorial de la pandèmia, per exemple, poden ser d’interès per a les polítiques públiques”. En aquest sentit, els projectes que optin a aquest finançament hauran d’aportar resums i paraules claus en català, amb independència de la llengua utilitzada en la resta de la producció científica.

Ajuts transversals per al sistema de recerca català

La convocatòria SGR-CAT és clau per al sistema de coneixement pel seu caràcter transversal, ja que beneficia als investigadors i investigadores en totes les etapes de la seva carrera i al conjunt d’entitats que fan recerca en tots els àmbits científics. Els SGR-CAT diferencien dues modalitats: Grups de Recerca Consolidats (GRC), integrats per personal investigadors de trajectòria consolidada i Grups de Recerca Emergents (GRE), amb un històric de treball més breu, però amb alt potencial científic.

L’estratègia del finançament públic de la recerca, que enguany augmenta gràcies a l’increment en un 14% de fons propis del pressupost del Departament de Recerca i Universitats, està  alineada amb la Llei de la de la ciència de Catalunya (LCC) actualment en tramitació parlamentària. La futura llei catalana aposta per un finançament més robust, competitiu i transparent, amb impacte dels resultats a la societat i en la igualtat d’oportunitats.

3  

Vídeos

Vídeo 1

Vídeo 2

Vídeo 3

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia