Incasòl

Plaça de Balaguer

Finalitza la urbanització de la plaça Sant Domènec a Balaguer

query_builder   17 març 2022 10:35

event_note Nota de premsa

Finalitza la urbanització de la plaça Sant Domènec a Balaguer

  • La nova urbanització realça el conjunt monumental del convent i l’església de Sant Domènec

L’obra s’inscriu en el protocol de l’1% cultural i ha tingut un cost de 115.000 euros (IVA inclòs)  aportats per la Generalitat (48.000 euros) i l’Ajuntament de Balaguer (67.000 euros). En són els promotors el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, mitjançant la Direcció general d’Ordenació del Territori i Urbanisme i l’INCASÒL que gestionen l’actuació del projecte i l’execució de les obres, i l’Ajuntament de Balaguer.

Aquesta plaça es troba dins els terrenys que havien format part del conjunt del convent de Sant Domènec, al marge oriental del riu Segre, a tocar el pont vell de Sant Miquel. L’espai queda delimitat per la façana de l’església, el carrer d’Urgell, l’avinguda del Comte Jaume d’Urgell, la terrassa de la residència d’avis i la façana del claustre. Aquests edificis, junt amb la creu de terme situada en l’àmbit de la intervenció, estan declarats com a Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN).

 Millora de la unitat cromàtica al conjunt

L’actuació ha consistit en la urbanització i reforma de la plaça per tal de millorar l’accessibilitat a aquest espai i als edificis contigus. S’ha mantingut com a plaça tova amb un passeig entre grans plataners però s’han fet intervencions puntuals per donar a l’espai una unitat amb la presència històrica dels edificis del conjunt monumental.

S’ha actuat unificant el revestiment dels murs existents que s’han construït en diverses èpoques i amb materials diferents. Aquests murs s’han revestit amb uns panells de malla electrosoldada reomplerta de pedres i els murs nous són de gabions, amb aquest mateix tipus de malla, amb l’enllumenat puntual instal·lat i la barana. També s’ha renovat el mobiliari urbà i construït un banc de gabions a l’entrada de la porta del claustre.

La traça de l’antiga façana de Sant Domènec marcada en la primera fase amb una platina metàl·lica ara s’ha reforçat amb una franja de paviment de pedra similar a la façana de l’antiga església, eliminant el risc de caigudes que implicava una simple platina de cantell i emfatitzant la presencia històrica del monument. També s’ha adaptat el nou nivell del paviment de sauló a la creu de terme.

1  

Imatges

Imatge plaça

Imatge plaça 746

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 804