Cultura

FOTO

Cultura dona el tret de sortida als actes de commemoració de l'Any Francesc Català-Roca, el fotògraf català més important del segle XX

query_builder   17 març 2022 13:10

event_note Nota de premsa

Cultura dona el tret de sortida als actes de commemoració de l'Any Francesc Català-Roca, el fotògraf català més important del segle XX

  • L’acte oficial d’obertura tindrà lloc aquest dissabte 19 de març a la seva població natal, Valls
  • Es preveuen diverses exposicions, conferències i altres activitats durant l’any per fer arribar l’obra de Francesc Català-Roca arreu del territori
  • El Departament ha habilitat el web de l’Any Francesc Català-Roca, on es recull informació, fotografies i l’agenda d’actes previstos que s’anirà actualitzant durant l’any
FOTO

Aquest matí, en roda de premsa, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga ha donat el tret de sortida als actes commemoratius del centenari del naixement de Francesc Català-Roca, el fotògraf català més important del segle XX i una figura influent internacionalment, l’obra del qual es troba entre les primeres figures de la fotografia universal.

A la presentació de la commemoració hi ha pres part, a més de la consellera, la degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Assumpció Puig i Hors; la comissària de la commemoració, Laura Terré Alonso, doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i assessora des de 2013 del Pla Nacional de la Fotografia, i un dels fills de Francesc Català-Roca, l’Andreu Català Pedersen.

La consellera Garriga ha declarat que “encetem un any centrat en la figura de Català- Roca, però també en tota la seva nissaga, parlar de la qual és com parlar de tota la història de Catalunya i de les seves vivències“. La consellera ha destacat “la sensació de proximitat que suposa l’obra del fotògraf , però que aquesta és justament fruit de l’excel·lència del seu treball, doncs només aquells que tenen el seu nivell en aquest sentit  poden fer que la seva feina de captació de moments únics poden fer que això sembli fàcil”. Garriga ha afirmat que amb l’Any Català Roca “ tota Catalunya podrà ser conscient de la importància d’aquest fotògraf i la seva obra podrà arribar a tothom”.

La comissaria Laura Terré ha avançat que “ja s’està treballant en un documental sobre els cent anys de treball i creació de Francesc Català-Roca, que està en fase de guionatge i que serà produït per BAS” .

Per la seva part, la degana del COAC ha recordat el paper de l’organisme que representa en tant que dipositari del fons del fotògraf: “El fons està dipositat des de 2007. Francesc Català-Roca és el gran fotògraf de l'arquitectura catalana del segle XX i l'arquitectura dels nostres grans arquitectes no es pot entendre sense la foto de Francesc. Ell és dels millors fotògrafs del país i del món sencer i converteix la fotografia en una obra d'art. El seu enquadrament arquitectònic, la llum i el contrast són arquitectura en si mateixa”.

El seu fill Andreu ha volgut recordar també la figura del seu oncle, que juntament amb la del seu “pare evidencien el treball de bones persones”. Andreu Català s’ha declarat aclaparat i gratament sorprès “per haver pogut constatar en poc temps i sortint d’una pandèmia com ha sorgit tot un doll de treball ingent de molta gent que manifesta el reconeixement cap a la feina dels català”.

L’Any Francesc Català-Roca té com a objectiu posar en valor la mirada del fotògraf, l’obra del qual travessa i observa el segle XX, la seva història, cultura, costums i canvis socials. Una obra que, des de múltiples vessants, es relaciona amb disciplines, personatges i territoris que la fan extensament coneguda i interessant.

El seu arxiu fotogràfic, propietat dels fills, està dipositat a l’arxiu del Col·legi  d'Arquitectes de Catalunya i compta amb més de 200.000 imatges. Abasta un extens període de la història, des de la postguerra fins als anys noranta, i tots els gèneres imaginables: la fotografia de retrat, industrial, de paisatge, de monuments, de reportatge, i sobretot d’arquitectura, registre insubstituïble per al coneixement de l’arquitectura moderna a Espanya. També va experimentar amb el cinema.

El seu estil combina enginy, realitat i bellesa. Els seus punts de vista són insòlits, amb enquadraments arriscats i composicions originals, sense extralimitar mai la puresa del registre fotogràfic. Les il·luminacions, sempre amb llum natural, plenes de sentit i força, amb la fermesa del pols per tal de captar els moguts justos amb la llum disponible. Però el més significatiu del seu estil ha estat la seva capacitat d’empatia cap als éssers que va retratar, ja fossin gent comuna o grans artistes, i la capacitat de fer seu l’espai que l’envoltava mitjançant la comprensió de la llum. Durant les últimes dècades de la seva carrera va desenvolupar la fotografia en color.

Per al desenvolupament de la celebració, s’ha constituït un consell assessor format per personalitats com Daniel Giralt-Miracle, directors d’equipaments nacionals com el MNAC i l’Arxiu Nacional de Catalunya, entitats culturals com la Fundació Joan Miró i representants familiars i del Departament de Cultura, que treballaran amb altres institucions, entitats i associacions del territori per propiciar des de l’Any Francesc Català-Roca la celebració d’esdeveniments culturals que posin en valor la seva figura.

El primer acte commemoratiu tindrà lloc aquest dissabte 19 de març a la població natal del fotògraf, Valls. A les 12 hores, es farà la descoberta de la placa commemorativa a la casa on va néixer amb l’actuació de les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls que aixecaran uns pilars d'homenatge a l’artita. Seguidament, a les 12.30 hores s’obrirà al públic l'exposició “Autoretrats de Francesc Català-Roca” al Museu de Valls. Jordi París, director del Museu i amic del fotògraf, en farà una semblança i comentarà les activitats que s’organitzaran a Valls al llarg de l’Any.

L’inici de l’Any coincideix amb l’exposició que acull actualment el Museu d’Història de Catalunya, “Els Català, fotògrafs d’un segle”, una gran mostra sense la qual no es pot explicar l’obra de Francesc Català-Roca i que aprofundeix en l’ingent llegat de la nissaga formada pel mateix Francesc, el seu pare Pere Català i Pic, i el seu germà Pere Català i Roca del qual se celebraran 100 anys del seu naixement el 2023.

A partir d’aquesta gran mostra s’organitzaran diverses exposicions, conferències, projectes educatius i altres activitats amb l’objectiu de fer arribar l’obra de Francesc Català-Roca arreu del territori. A Valls se succeiran una sèrie d’exposicions que mostraran diverses facetes del fotògraf i la seva vinculació amb la seva població natal: “Francesc Català-Roca i els fotògrafs del seu temps” (abril-juny), “Francesc Català-Roca. Un llibre per Valls” (juny-juliol) i “Testimonis d'homenatge de Francesc Català-Roca” que recollirà el testimoni que van deixar artistes com Tàpies, Guinovart, Chillida, Colita i de personalitats i amics arran de la mort del fotògraf. A la Sala Fortuny del Centre de Lectura de Reus, de juliol a setembre, es podrà veure la mostra itinerant “El Dalí de Francesc Català-Roca”, produïda pel Museu de Valls, i a Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya organitzarà a la tardor la mostra “Francesc Català-Roca. Arquitectures sense pedigrí”.

La XII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, que se celebrarà del 30 de juliol al 9 d’octubre de 2022 a Palafrugell (Baix Empordà), mostrarà dues exposicions inèdites de Francesc Català Roca. Una, comissariada i produïda per la Biennal, es podrà veure al Museu del Suro de Catalunya i l’altra, comissariada i produïda per la Biennal i la Fundació Josep Pla, a la seu de la fundació de l’escriptor empordanès. Així mateix, el COAC, juntament amb l’Arxiu Nacional de Catalunya, prepararan l’exposició “Els fotollibres de Francesc Català-Roca” que s’inaugurarà a principis del 2023.

L’Any Francesc Català-Roca es clausurarà amb una gran antològica al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Fora de Catalunya, la Dirección General de Patrimonio Cultural de la Comunidad de Madrid i el festival PHotoESPAÑA presentaran una exposició a la secció oficial del festival a la sala de El Águila, que es podrà veure a partir del mes de juny fins al 18 de setembre de 2022. La mostra, comissariada per Oliva María Rubio, aplegarà quasi un centenar d’obres de l’autor, entre les quals s’inclouen imatges icòniques i altres menys conegudes, en un viatge en el temps de la ma d’un dels renovadors de la fotografia espanyola. La mostra es complementarà amb la publicació d’un llibre.

La commemoració de l’Any Català-Roca també vol ser una invitació a tots els agents culturals del país a implicar-se en la celebració de l’Any Francesc Català-Roca i, respectant estils i objectius propis, obtenir una reflexió diversa a partir de la seva obra.

La comissària de l’any ha avançat, durant la seva presentació, que “s’està en converses amb el Festival Revela’t; el Festival Mitgeres, de Valls; el Festival Lumínic, de Sant Cugat; així com amb la Virreina Centre de la Imatge; el Centre de Fotografia KBr; l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, i la Fundació Fotocolèctània, a més de l’Academia de Bellas Artes de San Fernando i el Instituto Cervantes.”  

Tota la informació sobre la commemoració i els actes i activitats que s’organitzaran durant la celebració es poden consultar en el web de l’Any Francesc Català-Roca.

 

Francesc Català-Roca (Valls 1922 - Barcelona 1998)

Francesc Català-Roca va néixer a Valls, la capital de l’Alt Camp. El seu pare, Pere Català i Pic, el va introduir en les noves idees de la comunicació per imatges de les avantguardes europees. Després de treballar des de molt jove al seu costat al Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya durant el temps de guerra, i més tard a l’estudi familiar, es va independitzar el 1948. Des de llavors, va desplegar totes les habilitats de fotògraf professional com a reporter per a DestinoGaceta Ilustrada o La Vanguardia; com a fotògraf del Ministerio de Turismo, il·lustrant guies i fent pòsters amb un estil molt personal, i com a fotograf industrial de tota mena, retratista de personalitats, autor de nombrosos llibres de temàtiques molt variades i col·laborador amb artistes i escriptors de primera línia, com ara Miró, Josep Pla, Josep Maria Sert, etc.

Francesc Català-Roca, que es considerava a si mateix un professional amb voluntat de captar la realitat quotidiana, va elevar la fotografia documental a categoria d’art. A l’any 1953 va fer la seva primera exposició de fotografies. La seva manera d’entendre la imatge va influenciar a tota una generació brillant de fotògrafs que es reconeixen deutors d’una manera d’entendre la funció social del fotògraf, Oriol Maspons, Xavier Miserachs, Colita, Ramón Masats, Joan Colom o Pilar Aymerich, entre d’altres.

Professional conscient del llenguatge, va ser pioner en inserir la fotografia en la publicitat, va trencar els estrets marges que el món de l'art reservava a la fotografia documental introduint-la a les galeries, va aplicar la fotografia al disseny i la arquitectura i, definitivament, va exemplificar la reproductivitat il·limitada de la imatge fotogràfica en l’edició de llibres, cartells i revistes il·lustrades.

Va rebre dos anys consecutius el Premi Ciutat de Barcelona (1951 i 1952). El 1983 el Ministerio de Cultura el va distingir amb el Premio Nacional de Artes Plásticas, i va ser  el primer fotògraf a rebre aquesta distinció. El 1992, va rebre la Medalla al Mèrit Artístic, el Premi Nacional d’Arts Plàstiques i la Creu de Sant Jordi. La seva obra ha recorregut el món, amb exposicions a Europa, Amèrica i Àsia. Va ser objecte de grans exposicions retrospectives a la Fundació Miró (2000) i la Pedrera (2012), així com al Círculo de Bellas Artes de Madrid (2013).


Cronologia personal

Extreta de l’exposició “Els Català, fotògrafs d’un segle”

 

1922   Francesc Català-Roca neix a Valls

 

1929   Als 7 anys fa la seva primera fotografia, un retrat de la família a Miramar (Valls).

 

1935    Comença a treballar ajudant el seu pare pels matins. Estudia per les tardes. 

 

1936    Treballa al laboratori , l’arxiu i la impremta del Comissariat de Propaganda. Eventualment, també fa d’ajudant del fotògraf Josep Sala.

 

1938    Col·labora en el rodatge a Barcelona de la pel·lícula L’espoir, d’André Malraux.

 

1940    Treballa fent imatges de reproducció de quadres i de finats. Comença els estudis de dibuix a l’Escola d’Arts i Oficis Artístics de Barcelona.

 

1948    Obre el seu propi laboratori fotogràfic. Guanya el concurs de cartells de Domecq.

 

1950    La revista americana Popular Photography li premia dues fotografies

 

1951    Guanya el Premi Ciutat de Barcelona de Fotografia 1950. Comença a col·laborar a Revista. Coneix Salvador Dalí.

 

1952    Publica el seu primer llibre de fotografies, La Sagrada Familia. Amb la primera pel·lícula, La Ciudad Condal en otoño, guanya el Premi Ciutat de Barcelona de Cinema 1951. També guanya el de Fotografia.

 

1953    Primera exposició individual a la Sala Caralt de Barcelona. Coneix Joan Miró i Josep Llorens Artigas.

 

1954    Comença a col·laborar amb l’editorial Destino i publica Barcelona i Guía de Madrid

 

1958    Munta enormes plafons fotogràfics per al Pavelló d’Espanya a l’Exposició Universal de Brussel·les.

 

1959    Encàrrec de la Dirección General de Turismo per fer fotografies arreu de l’Estat espanyol. Aquell mateix any , fotografia Ernest Hemingway durant els Sanfermines de Pamplona

 

1960    Es casa amb Lilly Pedersen, amb qui tindrà dos fills, Martí i Andreu.

 

1965    Comença les seves investigacions en el camp del color

 

1968    Publica Els monestirs catalans, amb text d’Antoni Pladevall.

 

1973    Publica Cerámica popular española. Comencen els viatges a Amèrica, on se centra en el color.

 

1974   Publica Los espacios de Chillida

 

1977    Publica Arquitectura de Sert en la Fundació Miró

 

1978    El seu fill Martí comença a treballar amb ell

 

1980    Amb material seu es produeix la pel·lícula Femme/Woman. A tapestry by Joan Miró, que rep el premi Golden Eagle. El seu fill Andreu comença a treballar amb ell.

 

1982    Exposició retrospectiva «Francesc Català-Roca. Fotografies. Artistes. Arquitectura. Personatges. Toros», a la Galeria Maeght de Barcelona.

 

1983    S’encarrega de l’exposició «Miró. Noranta anys» i el 1984 en publica el llibre. Rep el Premi Nacional d’Arts Plàstiques del Ministeri de Cultura.

 

1984    Publica Veure Barcelona. El Museu Picasso li publica la carpeta Tauromàquia .  Exposició “Personajes de los años 50” a la Biblioteca Nacional de Madrid

 

1987    Filma el seu darrer documental, sobre la reconstrucció del pavelló Mies van der Rohe. Retrospectiva a l’Spanish Institute de Nova York.

 

1988    Exposició de fotografies d’obres d’Antoni Gaudí a l’Institut d’Estudis Vallencs

 

1992    Rep el Premi Nacional d‘Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya, i la Creu de Sant Jordi.

 

1993    Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona. Títol d’Honor de la Ciutat de Valls. Premi Ocell Solar de la Fundació Miró.

 

1995    Publica Impressions d’un fotògraf. Memòries i Foto-grafías a-cromáticas

 

1996    Mor Lilly Pedersen

 

1997   Exposició al Centre Arts Santa Mònica amb motiu del seu 75è aniversari

 

1998    Francesc Català-Roca mor a Barcelona

 

 

 

Enllaç de descàrrega d’imatges per a premsa: https://bit.ly/34QcyWg

 

1  

Imatges

Foto de grup

Foto de grup 388

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia