Saló Futura

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha posat en valor la capacitat d’atracció internacional dels màsters oficials que ofereixen les universitats de Catalunya i ha destacat el fet que en la programació per al curs 2022-2023, 8 dels 16 nous màsters oficials que s’oferiran es faran íntegrament o parcialment en anglès. Pel que fa a les temàtiques, la consellera ha avançat que entre les novetats hi haurà 3 màsters universitaris en l’àmbit de la psicologia, dos dels quals habiliten per la professió de psicòleg/òloga general sanitari/ària.

Geis ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la 17a edició del Saló Futura que, fins demà, reuneix 50 expositors entre universitats públiques i privades, escoles de negocis, centres de formació contínua i col·legis professionals que presenten l’oferta de màsters i postgraus per al curs vinent.

La titular de Recerca i Universitats ha explicat que l’oferta de màsters impartits en terceres llengües, principalment l’anglès, “representen un 32,9% del total de màsters universitaris que s’imparteixen a Catalunya”. En el marc del Saló Futura, les universitats catalanes presenten 16 nous màsters universitaris, “un 50% dels quals són en anglès, i un 12% són interuniversitaris”, ha subratllat Geis.

En els màsters universitaris, Geis ha destacat la voluntat del Departament que encapçala d’incrementar la presència del català en aquests estudis, on el seu ús decau considerablement respecte als graus. Amb aquest objectiu, la consellera ha recordat que s’està treballant conjuntament amb les universitats en un Pla d’enfortiment del català per consolidar-ne l’ús com a llengua pròpia en tot el sistema de coneixement.

La consellera Geis ha subratllat la importància de la creixent oferta interuniversitària en els estudis de postgrau, especialment en col·laboració amb universitats d’altres països: “Actualment, el 47% de les col·laboracions del sistema català es produeix entre les nostres pròpies universitats, però cal destacar que el 32% d’aquesta oferta és amb institucions d’altres països i l’altre 21% amb centres de l’Estat”

La qualitat i la innovació de l’oferta d’estudis de postgrau de les universitats catalanes es tradueix en una alta captació d’estudiants internacionals. Les darreres dades disponibles, corresponents al curs 2020-2021, mostren que el 35,8% dels estudiants de màster són internacionals, dels quals un 12,69 % són de nacionalitat xinesa, el 12,10% de nacionalitat colombiana, i el 7,46% italiana, entre els principals col·lectius.