• La Generalitat tindrà un espai al centre per atendre i informar a les persones refugiades sobre els seus drets i els serveis que tenen a disposició.
  • Des del Departament d’Igualtat i Feminismes s’han posat a l’abast de les persones refugiades serveis d’atenció psicològica, suport jurídic, d’atenció a violències masclistes i d’atenció a la infància, entre d'altres.
Fira de Barcelona
Avui s'ha obert el Centre de Recepció, Acollida i Derivació de persones desplaçades d'Ucraïna al Palau 7 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona (CREADE-BARCELONA), per part del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, el qual comptarà amb el suport de Creu Roja.

La Generalitat comptarà amb un espai informatiu en el centre per atendre a les persones refugiades i oferir-los informació sobre tots els serveis i àmbits que poden necessitar. Així, se’ls oferirà informació i se les derivarà a serveis d’atenció psicològica, d’assessorament legal, d’atenció a la infància i d’atenció per violències masclistes. L'objectiu és vincular les persones refugiades amb la xarxa de salut, d’educació, de drets socials, laboral i d’aprenentatge de la llengua, per tal de garantir tots els seus drets. L'atenció s'oferirà de 8 a 20h en el centre per part de dos professionals, encara que el centre estarà obert les 24 hores del dia, els set dies de la setmana, per donar atenció a situacions d'emergència.

A més, des del Departament d’Igualtat i Feminisme s'ha desplegat una xarxa d'agents d'acollida al territori que dona suport a l’acollida a tot Catalunya. Estan en contacte amb tots els ajuntaments i consells comarcals de Catalunya per donar resposta a l'emergència. Des d'aquesta xarxa es coordina el suport jurídic, psicològic, l’atenció sanitària, l’escolarització, l’atenció social i totes les necessitats que puguin tenir les persones refugiades.



Un punt de prevenció de Violències Masclistes i del Tràfic d’Éssers Humans

També s'activarà un punt d’informació i atenció per a persones refugiades en risc de violències masclistes i de patir Tràfic d’Éssers Humans, provinents del conflicte d'Ucraïna i acollides a Catalunya, gestionat per Igualtat i Feminismes. Aquest punt d’informació s’emmarca en la prevenció i és clau per respondre al risc existent de les persones desplaçades de ser víctimes de tràfic d’essers humans amb finalitat d’explotació sexual o laboral, fonamentalment dones i les seves filles i fills, i altres persones menors d’edat no acompanyades per adults.

El servei es prestarà a l’espai de la Fira de Barcelona de 8 a 20h de dilluns a diumenge, així com a l’estació de Sants quan hi hagi avís i previsió d’arribada.



Funcionament del centre ubicat a la Fira

El centre de CREADE-BARCELONA atendrà la ciutadania ucraïnesa desplaçada pel conflicte bèl·lic per documentar-la i que puguin obtenir de forma àgil la resolució de Protecció Temporal que dona accés a permís de residència, treball i altres drets socials per un període d'un any, ampliable a tres.

Per això, des del Ministeri s'ha habilitat un Call Center que des de divendres operarà per demanar cita prèvia al centre de Barcelona. La ciutadania interessada en aquest procés podrà trucar al 910 474 444 per sol·licitar la cita prèvia i obtenir tot tipus d'informació. El telèfon atén tant en espanyol com en ucraïnès.

El CREADE-Barcelona permet obtenir els permisos de residència i treball en menys de 24 hores. En el cas que aquestes persones requereixin allotjament d' emergència, se'ls facilitarà els hotels habilitats per tal fi. Si, a més, requereixen dels serveis del sistema d' acollida, seran derivats a places del sistema.

Aquest centre no és de pernoctació, si bé comptarà amb 200 llits l'ús dels quals no va destinat a l'acollida sinó al descans, ja que la idea és que les persones que necessitin acollida siguin derivades de la forma més àgil possible pels circuits que ofereixen es diferents administracions.

Així mateix, hi haurà zona de menjador, infermeria i ludoteca, especialment destinada als infants i adolescents.