Cultura

CartellManresa

La Secretaria de Política Lingüística presenta a Manresa el Pacte Nacional per la Llengua

query_builder   22 març 2022 09:11

event_note Nota de premsa

La Secretaria de Política Lingüística presenta a Manresa el Pacte Nacional per la Llengua

  • Des de febrer fins a juliol, el Govern organitza sessions participatives arreu del país i convida a tota la ciutadania a organitzar conferències i activitats
Manresa

Avui es presenta a Manresa l’informe ‘Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana’, que ha estat elaborat en marc del Pacte Nacional per la Llengua. L’acte de presentació estarà encapçalat per la la subdirectora de Política Lingüística, Marta Xirinachs, que estarà acompanyada per l’acadèmic de l’informe sobre la situació de la llengua, Miquel Àngel Pradilla.

L’acte de presentació tindrà lloc a la sala d’actes de la FUB2 (avinguda de les Bases de Manresa, 3) a les 19 hores.  Prèviament, a les 18,30 hores, el secretari farà una atenció als mitjans de comunicació. Els mitjans que desitgin assistir a aquesta atenció hauran d’enviar confirmació per correu electrònic a l’adreça premsa.cultura@gencat.cat .

El Pacte Nacional per la Llengua és un projecte de país impulsat pel Govern de la Generalitat, que es va posar en marxa el passat mes de febrer amb la publicació de l’informe acadèmic que avui es presenta a Manresa.

Durant aquest mes s’ha iniciat la fase informativa que dona peu al debat públic i que es vertebra a partir de sessions de presentació territorials. En aquestes sessions s’explicarà el diagnòstic sobre el català que conté l’informe acadèmic i s’exposaran les principals línies i objectius tant del Pacte Nacional per la Llengua com els detalls del procés participatiu.

Així, fins al juny, la Secretaria de Política Lingüística i la Comissió Tècnica de Política Lingüística organitzaran, juntament amb altres institucions i entitats de diversos sectors, activitats per exposar els reptes del català, reflexionar sobre la situació de la llengua i recollir propostes de millora. A més, tothom podrà col·laborar a través del procés obert a la participació ciutadana a través del web: pacteperlallengua.gencat.cat.

La previsió és que a la tardor d’enguany s’assoleixi un acord en el marc del grup de treball pel Pacte Nacional per la Llengua. Aquest procés, ha de conduir a la signatura el mes de desembre d’un document, el Pacte Nacional per la Llengua, que serà la base per al futur pla de política lingüística pluriennal.

A partir de l’1 d’abril s’obriran els canals per a la presentació de propostes, que es podran fer a títol personal, però també en el marc de sessions deliberatives organitzades pel Govern o de sessions autogestionades que podran organitzar entitats o col·lectius amb materials que trobaran al web del pacte. S’admetran propostes fins al 30 de juny, data en què finalitzarà la fase de participació. A la tardor es farà un retorn d’informació a la ciutadania i es lliuraran els resultats a la taula del Pacte Nacional perquè s’incloguin en la discussió i l’elaboració de l’acord polític.

Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua són incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, tot parant especial atenció als àmbits més rellevants en què té menys presència, així com potenciar l’adopció del català entre les persones que no el tenen com a llengua de partida. Per aconseguir-ho, es parteix del diagnòstic de la situació actual de la llengua catalana i del debat i acord que ha de permetre dissenyar i dur a terme una política lingüística més transversal, més participativa i consensuada amb les forces polítiques, les organitzacions, les entitats i, en general, amb tota la població.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia