Direcció General de Comunicació

delegacions

El Govern unifica en un decret la regulació de la xarxa de delegacions a l'exterior

query_builder   22 març 2022 14:22

event_note Nota de premsa

El Govern unifica en un decret la regulació de la xarxa de delegacions a l'exterior

  • L’Executiu aprova també el canvi de nom i l’equiparació de funcions de representació institucional de diverses delegacions

L’Executiu ha aprovat avui un decret que simplifica la normativa sobre les delegacions del Govern a l’exterior. Aquest text recull tant l’estructura com les prerrogatives de la major part de les delegacions actuals, fins ara disperses en onze decrets diversos, als quals substitueix. Aquest decret, a més, donarà cobertura a la resta de delegacions a mesura que es vagin creant i regulant.

La norma, signada pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina,  dedica un capítol específic a cada delegació, amb una estructura normativa idèntica, però alhora oberta, cosa que permet afegir nous articles a cada capítol, i també noves delegacions per mitjà de la inserció de nous capítols. D’aquesta manera, es pretén simplificar l’ordenament jurídic i donar seguretat jurídica.

Tal com enuncia el text del decret, s’introdueixen diverses modificacions en la denominació i les funcions de representació institucional de diverses delegacions. Així, les delegacions del Govern a l’Argentina, a Mèxic i als Balcans passen a denominar-se d’acord amb la regió en la qual exerceixen les seves funcions. A més, les dues primeres i la Delegació del Govern a Itàlia passen a tenir un únic tipus de representació institucional en tots els països de la regió en què actuen. Les delegacions a França, Suïssa i Europa Central també incorporen canvis, per fer-ne coincidir la representació institucional amb la denominació.

A més, per coherència amb la finalitat de simplificació de l’estructura de la xarxa i per donar-l’hi seguretat jurídica, s’incorpora també la regulació vigent de la Delegació d’Alemanya, la Delegació del Regne Unit i Irlanda, i la Delegació als Països Nòrdics i als Països Bàltics.

Una simplificació necessària

Com recorda el text del decret, en virtut del marc estatutari “s’han anat creant i regulant les diverses delegacions del Govern a l’exterior mitjançant un decret per a cada delegació. Aquesta xarxa de delegacions ha estat objecte de diverses vicissituds: ha tingut etapes de creixement, d’enfortiment i de revisió; va ser suprimida per aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, i després va ser restablerta. Totes aquestes vicissituds han comportat l’aprovació d’una quarantena de decrets, cosa que en dificulta el coneixement”. Dintre d’aquest procés d’evolució de la xarxa, se’n vol revisar l’estructuració i simplificar-ne la regulació”.

Les delegacions recollides al decret

Els noms i àrees territorials de les delegacions recollides en aquest decret són els següents:

 

  • Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a França, amb seu a París.

 

  • Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Alemanya, amb seu a Berlín.

 

  • Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya al Regne Unit i Irlanda, amb seu a Londres.

 

  • Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Europa Central, que facilita la representació institucional del Govern a la República d’Àustria, la República Eslovaca, Hongria, el Principat de Liechtenstein, la República de Polònia i la República Txeca amb relació a les matèries que són competència de la Generalitat o d’interès per a Catalunya, i té seu a Viena.

 

  • Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Itàlia, que facilita la representació institucional del Govern a la República Italiana, la República de Malta, la República de San Marino i la República de Xipre, i que té seu a Roma.

 

  • Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Portugal, amb seu a Lisboa.

 

  • Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Suïssa, amb seu a Ginebra.

 

  • Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Mèxic i a l’Amèrica Central, que permet la representació institucional del Govern, a més de Mèxic, a Costa Rica, la República del Salvador, la República de Guatemala, la República d’Hondures, la República de Nicaragua i la República de Panamà, i que té seu a Ciutat de Mèxic.

 

  • Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya al Con Sud, que pretén facilitar la representació institucional del Govern a la República Argentina, la República del Paraguai, la República Oriental de l’Uruguai i la República de Xile, i que té seu a Buenos Aires.

 

  • Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya al Sud-est d’Europa, que facilita la representació institucional del Govern a Bòsnia i Hercegovina, la República de Bulgària, la República de Croàcia, la República d’Eslovènia, Montenegro, Romania i la República de Sèrbia, i té seu a Zagreb.

 

  • Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya als Països Nòrdics i als Països Bàltics, que facilita la representació institucional del Govern de la Generalitat de Catalunya al Regne de Dinamarca, a la República de Finlàndia, a la República d’Islàndia, al Regne de Noruega, al Regne de Suècia, a la República d’Estònia, a la República de Letònia i a la República de Lituània, i que té seu a Estocolm.

Les delegacions del Govern de la Generalitat de Catalunya a l’exterior no integrades en aquest Decret mantenen la seva regulació a través del Decret que les regula individualment.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia