Igualtat i Feminismes

aula Institucional contra la Violència Masclista de Barcelona.

Igualtat i Feminismes presenta les diferents mesures activades per erradicar les violències masclistes en la Taula Institucional amb l'Ajuntament de Barcelona

query_builder   22 març 2022 14:44

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes presenta les diferents mesures activades per erradicar les violències masclistes en la Taula Institucional amb l'Ajuntament de Barcelona

  • S’ha començat a abordar de manera pionera la violència institucional, per evitar que les l'administració revictimitzi i exerceixi violència contra les dones.
  • Les administracions treballen de forma coordinada en la lluita contra les violències en el marc de la Taula Institucional contra la Violència Masclista de Barcelona.
  • La conselleria condemna el feminicidi a Barcelona, activa el protocol d’actuació davant dels feminicidis i ha posat a disposició de l’Ajuntament, la família i l’entorn tots els recursos i serveis que necessitin.
aula Institucional contra la Violència Masclista de Barcelona.
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha participat a la Taula Institucional contra la Violència Masclista de Barcelona. “La cooperació i la coordinació de totes les institucions afavoreix la lluita contra les violències masclistes, perquè és un tema de país”, ha compartit Verge. “Aquest treball conjunt permet avançar en l’erradicació de les violències i en la millora de tots els serveis”.

És la primera reunió de la Taula Institucional que es convoca a Barcelona des de l’existència de la conselleria d’Igualtat i Feminismes. En aquesta trobada anual, s’han tractat també les principals línies de treball del 2022, entre les quals hi ha l’abordatge de la violència obstètrica, la violència sexual i la institucional, entre altres. Durant la reunió, el Departament d’Igualtat i Feminismes ha presentat les diferents mesures activades des de la conselleria per abordar i eliminar les violències masclistes. L’aposta de la Conselleria de feminismes en l’abordatge de les violències masclistes és clara: augment de pressupost, creació de la secretaria de Feminismes i d’una direcció general especialitzada.

La reunió de la taula s’emmarca en la Comissió Nacional per a una Intervenció coordinada contra la Violència Masclista (CNVM), que es desplega territorialment en meses institucionals i circuits, com el de Barcelona, que està impulsat i coliderat per l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci Sanitari de Barcelona i el Departament d’Igualtat i Feminismes. La CNVM coordina i actualitza els circuits d’abordatge de les violències masclistes des d’una perspectiva feminista amb enfocament interseccional, incorporant les normatives i paradigmes més recents.



Pioneres en l’erradicació de la violència institucional

La consellera Verge ha compartit el treball pioner que s’ha iniciat des del Departament per abordar la violència institucional, reconeguda per primer cop a la Llei. “Totes les violències tenen en comú la violència institucional: és la violència que generen les administracions després de la violència. Tenim l’obligació d’erradicar-la immediatament i ja hem començat”, ha explicat Verge.

“Per això, per primera vegada a l'Estat i a Europa, hem posat en marxa un programa per erradicar la violència masclista en l’àmbit Institucional, anomenat ‘Garantir Drets’”, ha continuat la consellera. “Estem construint eines, amb estàndards i indicadors, que ens permetran detectar i registrar les situacions de violència masclista que es donen en l’àmbit institucional, des de l’àmbit judicial al policial, i actuar contra elles”, ha continuat Verge.

Les eines creades identifiquen vulneracions reiterades, creen indicadors per a la seva detecció, i inicien el camí per a la garantia de no repetició. Per això, es proporcionarà “formació al conjunt de professionals que treballen als diferents àmbits, perquè sàpiguen identificar a través d’indicadors els estàndards d'atenció a les violències masclistes i no exerceixin violència institucional”, ha conclòs Verge.



Avançar vers l’erradicació de les violències sexuals

La Generalitat i l’Ajuntament s’han compromès a seguir treballant de forma coordinada en el circuit de violències sexuals a l’hora d’atendre les víctimes. En aquest sentit, s’ha anunciat el nou model d’abordatge de les violències sexuals que està elaborant el Departament d’Igualtat i Feminismes, per lluitar contra aquestes violències que viuen dones, adolescents i nenes. Es vol canviar el focus i passar a un model centrat en les necessitats i drets de les dones. Per això, la coordinació serà amb tots els Departaments i administracions (des del marc escolar, els espais d’oci o els centres de treball, fins a tots els protocols de salut, jurídics, d’atenció social, etc.).

En aquest sentit, Verge ha recalcat que els recursos del SARA que posa a disposició l’Ajuntament vinculats a la lluita contra les violències sexuals “encaixen plenament en el model d’abordatge de les violències sexuals que estem preparant des de la conselleria i que presentarem el segon trimestre de 2022”.



Actualització del Protocol marc

A la reunió també s’ha explicat l’actualització, que està treballant la conselleria, del Protocol marc per a una intervenció coordinada contra la violència masclista, d'acord amb la Llei 17/2020.

“El Protocol marc guia tots els circuits i serveis”, ha destacat Montserrat Pineda Lorenzo, secretària de Feminismes. “Calia revisar-lo perquè cal intervenir de forma més precisa i eficaç per lluitar contra totes les violències i, específicament, les violències sexuals en consonància amb el model d'abordatge de les violències sexuals”.

En relació a la renovació del Protocol marc, es modifica l’enfocament de les violències masclistes, entenent-les com un problema social que requereix d’actuacions integrals en tots els àmbits per poder-les erradicar. Les dones són agents actives de transformació, i els seus drets i veu és el que ha de guiar tot el sistema de prevenció i abordatge de les violències masclistes. Aquest protocol crearà marcs nous en espais clau com ara el món de la cultura, o el protocol guia per universitats.



Condemna d’un feminicidi a Barcelona

A la meitat de la trobada, totes les participants s’han concentrat a plaça Sant Jaume per fer un minut de silenci en condemna del feminicidi d’ahir a Barcelona. La conselleria d’Igualtat i Feminismes ha fet arribar el condol a la família i a l’entorn de la dona assassinada, així com tot el suport a l'Ajuntament en el rebuig al feminicidi.

“És un dia de tristesa i ràbia, en què hem hagut de condemnar un nou feminicidi a Barcelona”, ha compartit Verge. “Avui es fa evident que l’erradicació de les violències masclistes és una qüestió de país i implica reforçar al màxim la coordinació i cooperació entre administracions, per fer possible que el crit de #NiUnaMenys, que planteja el moviment feminista i que ens fem nostre, sigui una realitat”. Des de la conselleria s'ha activat el protocol d’actuació contra els feminicidis i s’ha posat a disposició del municipi i de l’entorn de la dona assassinada els serveis de la xarxa de violències masclistes.

És el segon feminicidi d’aquest 2022 i, des del 2012, hi ha hagut un total de 103 feminicidis a Catalunya. Verge ha destacat la posada en marxa de noves mesures de reparació en el marc de la lluita contra les violències masclistes, com la cobertura del cost del sepeli en cas de feminicidi, que s'aplica a situacions com la del feminicidi.



Recursos davant la violència masclista

Des de les institucions es recorda que totes les dones que es troben en situació de violència masclista tenen al seu abast els serveis de la xarxa especialitzada dels Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE).

A més, totes les dones que considerin que estan vivint una situació de violència masclista tenen a la seva disposició el telèfon 900 900 120, un servei gratuït, confidencial i que funciona 24 hores al dia, els 365 de l’any. També es pot contactar amb aquest servei a través del correu electrònic 900900120@gencat.cat. Podeu accedir a la resta de serveis adreçats a les dones que pateixen violència masclista aquí. I davant d’una situació d’emergència també es pot trucar al 112, un telèfon gratuït i que no deixa rastre.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia