• Durant la sessió de control al Parlament, ha expressat el suport del Govern al dret a l’autodeterminació del poble sahrauí
  • Ha defensat que el Govern està duent a terme transformacions en l’àmbit educatiu “posant l’alumnat al centre i treballant per l’equitat social”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest matí en la sessió de control del Parlament que “Catalunya ja té més de 10.000 ciutadans ucraïnesos refugiats” en sistema de primera acollida, i que “prop d’un miler de joves i infants” d’aquest país “ja han estat escolaritzats en les darreres tres setmanes”. Un motiu pel qual Aragonès ha volgut fer un “agraïment a la comunitat educativa del país, per l’esforç que comporta”. 

El president durant la sessió de control. Autor: Jordi Bedmar{"name":"2022/03/23/11/57/a34a6c18-0594-42a7-b11c-d3e5976d358a.jpg","author":"Jordi Bedmar. Oficina de comunicació del president","type":"0","location":"0","weight":"91"}

El cap de l’Executiu ha explicat a la Cambra que, davant la guerra entre Ucraïna i Rússia, el Govern segueix centrat en “l’àmbit humanitari i en donar resposta a les conseqüències econòmiques i socials que se’n deriven”. “Malauradament, aquest conflicte anirà per llarg”, ha lamentat el president, que ha apuntat que això implicarà “donar resposta habitacional i incorporar les refugiades i refugiats al mercat de treball”. Una acció on ha reivindicat que “també cal tenir en compte refugiats d’altres conflictesque, potser no tenen la intensitat en nombre de persones ni la proximitat respecte a Europa d’Ucraïna, però pels quals no hi ha d’haver discriminació”.

A nivell econòmic, el president ha confiat que “aquesta setmana el Consell Europeu aprovi definitivament el desacoplament del gas de la fixació del preu de l’electricitat”, i ha demanat treballar en el foment de les energies renovables i en el desenvolupament de noves fonts d’energia com l’hidrogen verd.


Suport al dret d’autodeterminació del poble sahrauí

Durant la sessió de control, el cap de l’Executiu ha volgut deixar clar que el Govern de Catalunya dóna suport al dret a l’autodeterminació del poble sahrauí. “És el que hem defensat sempre”, ha afirmat, manifestant també “molta preocupació” per la decisió de l’Executiu espanyol comunicada al Regne del Marroc “en termes de drets humans i pel que significa respecte les possibilitats de compliment d’allò establert per les Nacions Unides en les diferents resolucions sobre el futur del Sàhara occidental”. A banda, Aragonès també ha mostrat el seu desacord amb què “el president del govern espanyol no hagi comparegut ja al Congrés dels Diputats per explicar el canvi de posició que s’ha produït per part de l’Estat i que es mantenia des del 1976”, i ha expressat la seva preocupació “per les conseqüències que pot tenir, des del punt de vista geopolític i des del punt de vista subministrament d’energia”, el canvi de posició.

Respecte el subministrament de l’energia, el president ha posat en valor que el Govern ha formulat propostes al govern de l’Estat per canviar aquesta situació. “Hem proposat mesures com el desacoblament del preu del gas al mercat de l’electricitat, l’acceleració dels projectes de renovables, l’estudi de l’establiment de topalls tal com estava fins a l’any 2021 en la regulació dels preus del megawatt hora i també l’estudi de l’establiment d’impostos als hidrocarburs, que qui té la competència és l’Estat”, ha defensat.


“L’alumnat al centre i equitat social”

Pel que fa a la política educativa del Govern, el president ha defensat que s’estan duent a terme transformacions en l’àmbit educatiu i ha assenyalat que “el que és important és posar els alumnes al centre de tota decisió i treballar perquè surtin de l’escola amb el màxim de competències”, així com “lluitar contra la inequitat social que reprodueix el sistema educatiu perquè no té prou recursos”. En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha recordat que hi ha dinàmiques que venen del temps de les retallades “que s’han començat a revertir i que el Govern està compromès a reduir a mesura que es tingui capacitat pressupostària per fer-hi front”. A més, també ha expressat que les transformacions es volen fer “amb el màxim diàleg amb la comunitat educativa”.