Igualtat i Feminismes

Espai del Govern al CREADE-Barcelona.

En marxa l'espai d'atenció i acollida del Govern a Fira de Barcelona

query_builder   23 març 2022 13:24

event_note Nota de premsa

En marxa l'espai d'atenció i acollida del Govern a Fira de Barcelona

  • El dispositiu ofereix informació sobre els drets i serveis als quals podran accedir les persones refugiades procedents d’Ucraïna un cop realitzats els primers tràmits administratius i establertes en un allotjament.
  • El punt té també la funció de detectar possibles situacions de violència masclista i redirigir les dones ucraïneses als serveis de la xarxa pública.
Espai del Govern al CREADE-Barcelona.
Després de l’obertura, divendres passat, del Centre de Recepció, Acollida i Derivació de persones desplaçades d'Ucraïna al Palau 7 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona (CREADE-Barcelona), el Govern de la Generalitat ha estat treballant per habilitar un espai d’atenció i informació sobre els drets i serveis als quals podran accedir les persones refugiades un cop realitzats els primers tràmits administratius i establertes en un allotjament. L’espai del Govern, coordinat pel Departament d’Igualtat i Feminismes, ha començat a funcionar aquest dimecres i donarà servei cada dia, de dilluns a diumenge, de 9h a 21h.

Un equip de 8 persones, entre les quals hi ha parlants d’ucraïnès, proporciona informació relacionada amb l’accés a l’atenció sanitària, l’escolarització d’infants i adolescents, l’accés a una feina remunerada, la salut d’animals de companyia i els serveis d’atenció a les violències masclistes. Així, per exemple, des del punt s’explica com obtenir la targeta sanitària, quin acompanyament pot oferir el Servei d’Ocupació de Catalunya, quin procés s’ha de seguir per a l’escolarització d’infants i adolescents o com funciona el servei gratuït de vacunació per als animals de companyia que arriben d’Ucraïna amb les famílies que fugen.

El punt també té la funció de detectar possibles situacions de violència masclista i redirigir les dones ucraïneses als serveis de la xarxa pública. Cal recordar que la línia gratuïta i confidencial 900 900 120 ja ofereix atenció en ucraïnès.

Finalment, les persones informadores donen a conèixer la xarxa d’agents d’acollida distribuïda per tot el territori de Catalunya, a través d’ajuntaments i consells comarcals, i que compta amb el finançament del Departament d’Igualtat i Feminismes. Aquesta xarxa podrà oferir, en una fase posterior, un acompanyament més adaptat a les necessitats de cada persona, tenint en compte les característiques i recursos del lloc de residència.

Suport especialitzat per detectar situacions de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació

A més de l'equip d'informació general, l’espai habilitat a Fira de Barcelona comptarà amb suport especialitzat de l’entitat SICAR cat, amb l’objectiu de millorar la prevenció i la detecció de possibles situacions de violències masclistes i tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació. Si s’identifiquen, aquestes situacions seran treballades en funció del protocol establert.

Si bé es preveu que l’equip de SICAR cat es mantingui principalment a Fira, també podrà donar suport al dispositiu que Creu Roja té habilitat a l’Estació de Sants per gestionar l’acollida d’emergència, així com als serveis territorials del Departament d’Igualtat i Feminismes, si se’n detecta la necessitat.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia