Igualtat i Feminismes

Reunió amb denunciants de violències masclistes a les universitats.

La consellera Verge es reuneix amb denunciants de violències masclistes en les universitats catalanes

query_builder   23 març 2022 18:25

event_note Nota de premsa

La consellera Verge es reuneix amb denunciants de violències masclistes en les universitats catalanes

  • A la trobada s'ha compartit el procés d’elaboració del protocol-guia específic per les universitats que lidera la conselleria d'Igualtat i Feminismes.
  • S’han posat en comú propostes i aportacions per avançar vers l’erradicació de les violències masclistes en l’àmbit universitari.
Reunió amb denunciants de violències masclistes a les universitats.
“Sou dones valentes. La vostra denúncia s’emmarca en la tasca per erradicar les violències masclistes que duem a terme des de la Conselleria i us estenem la mà, per teixir una aliança que ens permeti avançar juntes en aquest camí vers l’eliminació de les violències a les universitats”, ha compartit la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, a la reunió amb denunciants de diferents universitats catalanes, on s’ha treballat vers la prevenció i erradicació de les violències masclistes en l’àmbit universitari.

Verge ha volgut remarcar la violència institucional que es produeix a les universitats, ja que són “administracions públiques i, com a tals, si no aborden de manera adequada les violències masclistes que passen dins seu, des de la prevenció fins a la investigació i sanció, generen violència institucional”. L'abordatge i erradicació de la violència institucional que provoquen les pròpies administracions és una prioritat de la conselleria d'Igualtat i Feminismes.

La trobada ha comptat també amb la participació de la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, i la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé. Les denunciants que han participat són Maria Magdalena Polo Pujadas, de la Universitat de Barcelona; Maria Pia Fontana i Eva Busalleu Muntada, de la Universitat de Girona; Carme Ruestes Bitrià, de la Universitat Autònoma de Barcelona; i Mar Joanpere Foraster, de la Universitat Rovira i Virgili.

Totes elles han compartit i valorat conjuntament amb la conselleria les experiències viscudes de violències masclistes a la Universitat, així com les respostes rebudes. En aquest sentit, Verge ha explicat el protocol-guia que s’està treballant conjuntament amb el Departament de Recerca i Universitats, que servirà perquè les universitats adaptin a la legislació actual els seus protocols contra les violències masclistes i millorin el seu funcionament tant en el vessant preventiu i de detecció, com en el vessant de l'atenció, l'acompanyament, la investigació i l'eventual sanció.

L’elaboració del protocol-guia està coordinada per la Direcció General per a l'Erradicació de les Violències Masclistes. També hi participen la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya, professionals amb expertesa en aquesta matèria i els vicerectorats competents en polítiques d'igualtat.



Violències masclistes a les Universitats emparades per la Llei

La prevenció, la detecció, l’atenció i la reparació de les situacions d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe, de l'orientació sexual o de la identitat i expressió de gènere i d'altres formes de violència masclista a les universitats està recollida a l’article 17 de la llei 17/2020. La normativa indica l’obligatorietat de les universitats de tenir protocols per abordar les violències masclistes, així com unitats d’igualtat dotades per complir les funcions de prevenció, detecció, atenció, reparació i acompanyament a les dones que viuen violències masclistes.

L'elaboració del protocol-guia des de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes serà un instrument que permetrà a les universitats donar resposta al compliment de la Llei, oferint una resposta integral i efectiva a les violències masclistes. A més, es posen a disposició de totes les dones que viuen violències masclistes en l’àmbit universitari els serveis i recursos de la xarxa especialitzada d'atenció a les violències masclistes.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia