- El subdirector general de Drogodependències de Salut, Joan Colom, afirma que l’objectiu d’aquesta iniciativa “d’èxit” és fomentar la pràctica regular d’activitats esportives i avança que un 80% dels participants són noies que valoren positivament l’experiència
- La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, i el subdirector general de Drogodependències, Joan Colom, han visitat les activitats del projecte que duen a terme a Salt
- El Fitjove promou l’oci actiu en l’adolescència i acosta els valors positius i transformadors de l’esport en aquest col·lectiu

La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, i el subdirector general de Drogodependències del Departament de Salut, Joan Colom, han visitat avui de Salt (Gironès), un dels municipis on la Generalitat de Catalunya porta a terme el programa Fitjove, que promou l’oci actiu en l’adolescència i “acosta els valors positius i transformadors de l’esport en aquest col·lectiu”, com ha apuntat Anna Caula.
Salt forma part de la iniciativa des de la segona edició (curs 2014-15) i és un dels 22 municipis de tot el país que hi prenen part. En aquest municipi, el centre esportiu escollit per dur a terme l’activitat és el centre Eurofitness, i els centres educatius beneficiaris són l’Institut Salvador Espriu, l’Institut Salvador Sunyer, l’Institut Vallvera i FEDAC Salt.
Anna Caula i Joan Colom han visitat el grup de joves mentre realitzaven l’activitat al centre i han pogut conèixer com valoren la seva participació en un programa amb “mirada territorial”, que segons la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, “s’ha consolidat i que ens mostra que l’esport és una eina molt potent de transformació social”. “Quan parlem de l’educació 360 ens referim també a la capacitat de l’esport i l’activitat física de transmetre valors, de millorar la salut física i emocional del nostre jovent i de prevenir conductes de risc”, ha conclós.
La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF), mitjançant el Consell Català de l’Esport, i la Secretaria de Salut Pública, a través de la Subdirecció General de Drogodependències, executen enguany la novena edició del programa Fitjove. Es tracta d’un programa de promoció d’exercici físic adreçat a adolescents de 4t d’ESO (15 i 16 anys), d’instituts i escoles concertades adherides al Pla Català d’Esport a l’Escola (PCEE).
Segons Joan Colom, l’objectiu d’aquesta iniciativa “d’èxit” és fomentar la pràctica regular d’activitats fisicoesportives en aquestes edats, i en especial en el col·lectiu de noies -en aquesta etapa tenen un índex molt baix de pràctica d’activitat física i esport-, com a estratègia d’ocupació de l’espai de lleure que els aporta molts beneficis”. “Activitats que fugen de la competició i que, gràcies als 900 tècnics, aporta molts beneficis a les persones participants”, un 80% de les quals són noies, que “valoren molt positivament l’experiència”.
Es vol aprofitar així el potencial de l’esport com a eina de transformació i cohesió social per acompanyar els nois i les noies en el pas de l’esport escolar a l’esport comunitari per tal que adoptin un estil de vida saludable que contribueixi al seu benestar físic i psicològic, disminueixi el risc de patir malalties i d’adoptar conductes de risc, i beneficiï el seu rendiment acadèmic i relacions socials.
Fitjove consta d’una primera fase escolar en què l’alumnat de 4rt d’ESO fa una sortida didàctica a una instal·lació esportiva de fitnes propera per conèixer les activitats, espais i maquinari, i fer un tastet de la oferta d’activitats dirigides. En la segona fase es convida l’alumnat, especialment el que no fa cap activitat física ni esportiva, a apuntar-se a l’oferta d’activitats dirigides del centre esportiu, dues tardes a la setmana, pagant una quota reduïda gràcies a la subvenció de la Generalitat de Catalunya.
70 centres educatius de 22 municipis
En aquesta edició, el Govern espera recuperar les dades prèvies a la pandèmia. Enguany, hi participen 22 municipis, 70 centres educatius, uns 200 grups de 4rt d’ESO i uns 4.400 alumnes a la primera fase, així com 500 adolescents a la segona fase.
La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física i la Secretaria de Salut Pública van iniciar el programa el curs 2013-14 com a experiència pilot a 4 municipis (Badalona, l’Hospitalet, Gavà i Terrassa), una llista que ha anat creixent fins als 22 actuals (Badalona, l’Hospitalet, Terrassa, Valls, Balaguer, Salt, Tortosa, Vic, Igualada, Ulldecona, Reus, Manresa, Santa Coloma de Gramenet, Lleida, les Roquetes del Garraf, Mollerussa, Móra d’Ebre, Tarragona, Granollers, Cervera, Amposta i Figueres).
El Fitjove forma part del Pla Interdepartamental de salut pública (PINSAP) i del Pla Estratègic d’Esport Escolar de Catalunya, i compta amb la participació de la Fundació Esportsalus en el disseny, la implementació i la coordinació tècnica, així com el suport dels Ajuntaments implicats, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis.
La visita a Salt ha comptat també amb la presència de Jesús Vilaplana, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Salt; Josep Viladot, director general d’Eurofitness; Rafael Nebot, president de la Fundació Esportsalus, i Narcís Fajula, en representació de la Federació de Municipis de Catalunya, entre d’altres.