Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Grup d'Acció Local Associació Leader de Ponent coorganitza el primer Congrés sobre la Tàpia a les Terres de Lleida

Aquest Congrés neix en el marc de la Taula de treball sobre Construccions en Terra, impulsada per l'esmentada entitat el 2019

query_builder   24 març 2022 14:01

event_note Nota de premsa

El Grup d'Acció Local Associació Leader de Ponent coorganitza el primer Congrés sobre la Tàpia a les Terres de Lleida

Aquest Congrés neix en el marc de la Taula de treball sobre Construccions en Terra, impulsada per l'esmentada entitat el 2019

L’Espai Cultural dels Canals d’Urgell, ubicat a Mollerussa, acollirà, els dies 25 i 26 de març, el I Congrés sobre la Tàpia de les terres de Lleida, organitzat pel Grup Leader Associació Leader de Ponent, l’Institut d’Estudis Ilerdencs, i el Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, amb la col·laboració d’altres entitats i institucions locals.

La tàpia és una tècnica de construcció basada en la utilització de terra argilosa, abocada en un motlle i compactada. Així doncs, la programació i ponències del Congrés es basaran en tres grans eixos: la tàpia com a patrimoni arquitectònic, la tàpia des del punt de vista socioeconòmic, i quin futur tenen  les construccions de tàpia.

Val a dir que el Congrés sobre la Tàpia a les Terres de Lleida emergeix com a acció destacada de la Taula de Treball sobre Construccions en terra, constituïda l’any 2019 per l’Associació Leader de Ponent, atès que la tàpia es considera un patrimoni important de les terres de Lleida, i fins a aquell moment no s’estava posant en valor.

Aquest Congrés vol ser un punt de partida per a la conservació patrimonial d’elements construïts amb tàpia a la Plana de Lleida, però amb l’objectiu també de reivindicar una eina constructiva adaptada i integrada al territori, i que pot esdevenir una peça clau en l’arquitectura del futur per les característiques i qualitats que la fan summament sostenible; i ser reconeguda i estudiada pels seus múltiples vessants: arquitectònic, social, cultural, econòmic, i mediambiental.

Alhora, el Congrés serà un espai per a donar valor al sector agroalimentari de la Plana de Lleida, a través del projecte ‘Gustum’, projecte impulsat des de l’Associació Leader de Ponent, que oferirà als assistents un tast a peu dret elaborat amb productes locals i de proximitat.

Aquesta Associació fa anys que treballa per a donar visibilitat a la conservació patrimonial dels elements construïts amb tàpia amb activitats destacades com les jornades tècniques realitzades en el marc del Pla Anual de Transferècia Tecnològica (PATT) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural sobre aquesta eina constructiva, i que han servit per a crear espais de debat com el de les construccions en terra, o bé a través d’accions concretes emmarcades en els projectes de cooperació Leader com ‘Espais Naturals de Ponent’ o ‘Col·laboraXPaisatge’.

L’Associació Leader de Ponent és un dels 11 Grups d'Acció Local de Catalunya seleccionats pel Departament per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader a les comarques del Pla d’Urgell, l’Urgell, les Garrigues, i al Segrià Sud, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2022. També coordina els esmentats projectes de cooperació ‘Gustum’ i ‘Espais Naturals de Ponent’, i col·labora amb altres projectes impulsats pels diferents Grups d’Acció Local de Catalunya.

2  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 113

Programa del Congrés

Programa del Congrés
PDF | 2837

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia