Protecció Civil

Comissió d'Autoprotecció de Protecció Civil de la Generalitat

La Comissió d'Autoprotecció de Protecció Civil homologa 16 nous plans d'autoprotecció

query_builder   25 març 2022 11:11

event_note Nota de premsa

La Comissió d'Autoprotecció de Protecció Civil homologa 16 nous plans d'autoprotecció

Comissió d'Autoprotecció de Protecció Civil de la Generalitat

  

  • Des de l’inici de les reunions de la Comissió d’Autoprotecció de Protecció Civil, tot just fa un any, amb els d’avui ja s’han aprovat 310 PAU 
  • A la mateixa Comissió d’avui, 9 plans d’autoprotecció no s’han homologat per deficiències en el contingut del pla o insuficiències dels mitjans i recursos  

La directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Mercè Salvat, ha presidit avui divendres, 25 de març de 2022, una nova Comissió d’Autoprotecció de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, en què s’han homologat 16 nous Plans d’Autoprotecció d’indústries de risc químic, festivitats populars, centres docents i sanitaris, entre d’altres.  

A la Comissió d’Autoprotecció també hi ha participat el subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; el sots-director general de Seguretat Industrial, Florenci Hernández per delegació la directora general d’Indústria, i el cap de la Unitat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona, Hèctor Carmona, per delegació de la gerent de l’Àrea de Seguretat i Prevenció.  La d’avui ha estat la segona d’aquest any i la desena reunió de la Comissió d’Autoprotecció (que es va reunir per primera vegada el març de 2021), i que està agilitzant el procés d’homologació dels plans d’autoprotecció reduint de forma significativa els terminis de resolució expressa dels procediments.  

Els 16 Plans d’Autoprotecció homologats avui s’afegeixen als 80 homologats a les dues anteriors reunions de la Comissió del 2022 (gener i març) i als 214 plans homologats en les reunions de la Comissió des del seu inici el març de l’any passat, de manera que deixen un total de 310 plans homologats entre març de 2021 i aquest més de març.  

Plans d’Autoprotecció d’instal·lacions químiques, festivitats populars, centres docents i sanitaris, edificis d’oficines, entre altres  


Avui s’han homologat 16 Plans d’Autoprotecció (PAU) que per vegueries corresponen a:  

  • Barcelona (10)  
  • Catalunya Central (3)  
  • Girona (1)   
  • Penedès (1) 
  • Tarragona (1)  

Entre els plans homologats, per tipologia hi ha 2 d’instal·lacions industrials amb producte perillós en quantitats importants, 1 d’instal·lació industrial amb fonts radioactives, 1 Port (el Port de Tarragona), 1 àrea de servei de gran capacitat, 1 hospital, 1 col·legi, 1 museu, 1 edifici d’oficines, 1 discoteca, 3 activitats de concert-espectable, 2 festivitats populars (rues de Carnestoltes). 

Entre els PAU homologats avui destaca el del Port de Tarragona, que es tracta d’una revisió de l’actual PAU al qual s’incorporen modificacions relacionades amb el conveni amb Bombers de la Generalitat per actuar com equips propis del Port i la revisió de diversos procediments i recursos d’autoprotecció, entre altres novetats. També destaquen els Plans d’Autoprotecció de l’Hospital Sant Joan de Déu, Cosmocaixa, l’Àrea de Servei de la Jonquera, la planta de GLP (combustible gas) de Bellver de Cerdanya, de l’escola Jesuïtes de Casp, la discoteca Cocoa de Mataró, el concert de Maluma al Palau Sant Jordi i la Telecogresca al Parc del Fòrum. A més, es distingeix el PAU de l’embassament del Foix, que s’ha homologat parcialment.

L’homologació parcial és una tipologia excepcional aplicable a determinades activitats i supòsits taxats en les instruccions tècniques de Protecció Civil. En el cas de preses, l’homologació parcial deriva de l’absència de sistemes acústics específics d’avís a la població afectada per trencament en l’entorn immediat. L’homologació parcial condiciona a l’activitat a implantar aquests sistemes en els propers 4 anys abans de la revisió del seu PAU. En absència d’aquests sistemes el PAU no es podrà homologar en la propera revisió establerta d’aquí a 4 anys.

A la Comissió d’avui s’han presentat també 9 PAU que no han estat homologats. Segons la distribució geogràfica aquests plans corresponen a les vegueries de:  

  • Barcelona (6)  
  • Penedès (1)  
  • Tarragona (1)   
  • Terres de l’Ebre (1)  

Per tipologia, es tracta de 2 d’edificis d’oficines, 1 centre comercial, 1 càmping ubicat en zona inundable, 1 d’instal·lació afectada per la normativa Seveso d’accidents greus, 1 d’instal·lació de residus perillosos, 1 d’instal·lació industrial amb líquids refrigerants, 1 de complex esportiu, 1 de línia de transport ferroviari metropolità (Trambaix).  

La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.  

En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels propers mesos per tal de que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.   

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia