Mossos d'Esquadra

CME

Els Mossos frustren a Barcelona una estafa pel mètode conegut com a Rip Deal i detenen els quatre autors

query_builder   27 març 2022 10:00

event_note Nota de premsa

Els Mossos frustren a Barcelona una estafa pel mètode conegut com a Rip Deal i detenen els quatre autors

. Una patrulla de paisà va detectar una actitud sospitosa d’un dels arrestats al davant d’unes oficines que es lloguen per a reunions i on temps enrere ja hi havia hagut un cas d’aquesta tipologia d’estafa

. La víctima havia acudit als estafadors per aconseguir un préstec de gran quantia econòmica que no havia pogut obtenir per la via convencional 

. Els estafadors, després de guanyar-se la seva confiança, havien establert una reunió amb la víctima per donar-li els diners del préstec tot i que havia d’abonar una quantitat de diners inicial en concepte de comissions

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la comissaria de l’Eixample amb la col·laboració de mossos de la Unitat Central d’Estafes de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) han detingut un menor i tres homes d’entre 22 i 39 anys, com a presumptes autors d’un delicte d’estafa en la modalitat coneguda com a Rip Deal o transacció corrupta.

En què consisteix l’estafa del Rip Deal?

El Rip Deal és un mètode d’estafa que consisteix en apropiar-se amb habilitat, en ocasions també amb violència, de quantitats importants de diners (en efectiu o en criptomonedes) o béns de valor significatiu, a canvi de bitllets falsificats o simulats. Els autors d’aquestes estafes fan recerca a través d’internet, diaris o anuncis per detectar ofertes de tota mena de béns, de valor considerable.

Un cop triada la víctima s’hi posen en contacte i ho fan a partir d’una gran posada en escena per simular que es tracta de persones de gran solvència econòmica: vesteixen roba de primeres marques comercials, llueixen joies o complements cars i fan servir identitats falses. En alguns casos assumeixen identitats de persones reals, reconegudes o prestigiades a nivell empresarial. D’aquesta manera aconsegueixen generar confiança en la víctima.

Aleshores es produeix una primera reunió per acordar les condicions i mètodes de pagament. Els estafadors emplaçaran la víctima a una segona trobada per tancar el tracte, generalment en un hotel o en altres llocs públics, per no aixecar suspicàcies ni malfiances. Quan es tracta d’operacions creditícies simulades, com és el cas, li plantegen a la persona estafada la necessitat d’haver d’abonar una part del total de l’operació, generalment entre un 10 i un 20 %, en concepte de comissions.

Quan es produeix la reunió definitiva, els estafadors ja tenen preparada l’escenificació que permetrà fer un intercanvi d’un maletí que conté bitllets de curs legal per un altre amb bitllets falsos. En aquest cas generalment només acostumen a ser reals el primer i últim bitllet de cada feix. El fet que l’intercanvi es produeixi en un lloc públic juga en contra de la víctima ja que no pot fer les comprovacions respecte de l’autenticitat dels diners amb la discreció necessària.

Un préstec quantiós que acaba en estafa

El 22 de març al matí els agents d’una patrulla de paisà del Grup de Delinqüència Urbana de la comissaria de l’Eixample de Barcelona van observar que a la via pública hi havia un home en actitud nerviosa i de vigilància, just al davant d’unes oficines que es lloguen per fer reunions. Els mossos tenien coneixement que temps enrere en aquest mateix local ja s’hi havia produït una estafa per Rip Deal, fet que els va posar en alerta.

Aleshores van començar a fer un seguiment discret d’aquella persona i van comprovar que interlocutava amb altres dos homes. Feien una observació constant de l’entorn, amb converses continuades a través del telèfon mòbil, a més d’anades i vingudes de l’oficina on s’havia produït la reunió.

Com a conseqüència de la vigilància dels policies en un moment donat van observar com un dels tres investigats contactava al carrer amb un altre home que duia una bossa de grans dimensions, que semblava estar molt plena, i com es dirigien fins a una cerveseria propera. Després d’una breu reunió en aquest local i després de consumir unes begudes els agents van constatar com s’adreçaven de nou a les oficines.

Davant les evidències i indicis que els feien suposar que es podien trobar d’un delicte d’estafa els agents van accedir a les oficines i van comprovar com totes les persones reunides al voltant de la taula duien posats guants de vinil. En un extrem hi havia un dels estafadors amb una màquina de comptar diners i diversos feixos de bitllets al costat d’una maleta oberta. Els policies van verificar que una part dels diners tenen aparença falsa. En el moment que van identificar els presents a l’oficina la víctima va posar de manifest que havia gestionat la concessió d’un préstec de gran quantia econòmica de forma privada amb aquells homes donat que no ho havia pogut aconseguir per cap altra via. També va manifestar que li havien ofert la possibilitat d’obtenir els diners si feia un pagament inicial en concepte de despeses i comissions.

A la vista de tots els indicis els agents van detenir els quatre homes que presumptament havien participat en l’estafa i van intervenir una màquina per al recompte de bitllets, una maletí de roba, deu guants de vinil i diverses gomes elàstiques; Diversos fardells de bitllets de diverses quantitats, 10.000 euros dels quals de moneda autèntica i 36 fardells de bitllets falsificats.

Els quatre detinguts van passar a disposició judicial i el jutge va decretar llibertat amb càrrecs per als tres adults. En la mateixa situació va quedar el menor després de passar a disposició de la Fiscalia de Menors.  

Àrea de Comunicació,
Barcelona, 27 de març de 2022

4  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 348

Imatge 2

Imatge 2 267

Imatge 3

Imatge 3 149

Imatge 4

Imatge 4 150

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia