Empresa i Treball

Economia Social

Empresa i Treball ha ajudat a la creació de 1.027 empreses i entitats d'economia social a Catalunya entre 2016 i 2021

query_builder   28 març 2022 09:11

event_note Nota de premsa

Empresa i Treball ha ajudat a la creació de 1.027 empreses i entitats d'economia social a Catalunya entre 2016 i 2021

  • En aquests cinc anys, el Programa d’Economia Social ha impulsat la generació de 4.757 nous llocs de treball mitjançant els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars

El Departament d’Empresa i Treball ha ajudat a la creació de 1.027 empreses i entitats d’economia social a Catalunya entre 2016 i 2021, els primers cinc anys de funcionament del Programa d’Economia Social de la Generalitat.

El naixement d’aquestes empreses i entitats ha estat possible per l’acció dels 14 Ateneus Cooperatius i dels Projectes Singulars, les dues línies principals del Programa d’economia social impulsades i finançades pel Departament.

En concret, els 14 Ateneus Cooperatius han acompanyat a la creació de 661 empreses i entitats d’economia social i solidària, i 366 més han nascut a partir dels Projectes Singulars.

La generació d’aquestes empreses i entitats ha permès la creació de 4.757 llocs de treball (2.078 per mitjà dels Ateneus Cooperatius i 2.049 dels Projectes Singulars).

En aquest sentit, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha destacat que “els dos principals objectius del programa d’Economia Social del Departament són: fomentar l’ocupació estable i de qualitat mitjançant projectes d’economia social i cooperativa, i estendre amb aquests tipus d’empreses i entitats per tot el territori”.

Torrent ha subratllat l’aposta del Departament per l’economia social i cooperativa recordant que “durant aquests cinc anys, Empresa i Treball ha invertit més de 65 milions d’euros en les dues línies del Programa d’Economia Social (35,2 en els Projectes Singulars i 30,3 en els Ateneus Cooperatius)”.

Finalment, el conseller ha posat en relleu que “la transformació del model productiu és la nostra prioritat. Per això, el Departament ha optat per oferir un marc estable a mig termini als Ateneus Cooperatius ha decidit amb un pressupost previst de 16 milions d’euros entre els anys 2022, 2023 i 2024”.

Ateneus Cooperatius i Projectes Singulars

El Programa d’Economia Social va néixer a finals de 2016 amb l’objectiu de situar l’economia social i solidària com a motor de transformació del model econòmic i social i per avançar cap a una economia sostenible centrada en les persones i arrelades al territori.

Les activitats dels 14 ateneus cooperatius de Catalunya han arribat a gairebé 124 mil persones durant aquests cinc anys mentre que la línia de Singulars ha impulsat 358 projectes de tots els sectors  de l’economia.

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya s’ha consolidat com referent del foment de l’economia social a cadascun dels territoris. Entorn dels 14 ateneus hi treballen 130 entitats públiques i privades agrupades en aliances, i 270 entitats col·laboradores més, en un exercici d’intercooperació que ha donat com a fruits el naixement i consolidació de diversos projectes cooperatius en els últims anys en comarques on hi tenien escassa presència.

Els Projectes Singulars tenen per objectiu generar ocupació a través de la creació de nous projectes empresarials, noves línies de negoci, empreses o mercats, en el marc de l’economia social i cooperativa i aprofitant oportunitats estratègiques del propi sector d’activitat, o del territori. 

L’economia social a Catalunya

L’ecosistema de l’economia social a Catalunya està format actualment per més de 10.000 empreses i entitats, des de cooperatives a societats laborals, centres especials de treball, fundacions o associacions, entre d’altres, i dona feina a 180.000 persones.

El cooperativisme és la fórmula amb més pes i tradició a Catalunya atès que el 40% de les empreses són cooperatives. L’any 2021 hi havia 4.521 cooperatives, 182 més que l’any anterior. Hi treballen 45.417 persones (+3,5% d’increment interanual d’ocupació), i facturen 4.500 milions d’euros (2,2% del PIB català).

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia