Cultura

PNL-TGN

La presentació del Pacte Nacional per la Llengua farà parada a Tarragona

query_builder   28 març 2022 10:00

event_note Nota de premsa

La presentació del Pacte Nacional per la Llengua farà parada a Tarragona

PNL-Tgn

En el procés participatiu que fa de primera fase d’aquest projecte per rellançar la presència i ús del català en tots els àmbits de la societat, Tarragona és una de les setze ciutats catalanes on es presentarà el Pacte Nacional per la Llengua, una eina que neix per revertir la davallada que ha portat el català a una situació delicada. Quaranta anys després que la normalització lingüística fes les seves primeres passes, s’ha fet palès que la llengua afronta en l’actualitat nous reptes, als quals cal respondre amb una política lingüística també renovada.

Per aquest motiu, el Govern ha impulsat el Pacte Nacional per la Llengua, un gran acord de país que es vol bastir recollint les visions i necessitats del conjunt de la nostra societat. Al Camp de Tarragona, el Pacte es presentarà a la sala d’actes de l’Antiga Audiència de Tarragona (pl. del Pallol, 3), el pròxim dimecres 30 de març, a les 19 hores.  

L’acte estarà presidit per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i també hi participarà la directora dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Lurdes Malgrat. El secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila, exposarà els objectius del Pacte Nacional per la Llengua.

Entre l’abril i el juny d’enguany es durà a terme un procés participatiu, al qual es convida entitats, institucions i societat en general, per recollir opinions i propostes al voltant de la llengua en tots els àmbits. El debat girarà al voltant de dotze eixos, els nou primers referents a l’àmbit social: administracions públiques; món educatiu i de recerca; cohesió social i acolliment; món de la cultura; món audiovisual i mitjans de comunicació; món digital i tecnologies de la llengua; món socioeconòmic i laboral; salut i serveis assistencials; lleure, esport i món associatiu. Altres eixos se centren en les relacions entre els territoris de llengua catalana; i àmbit estatal, europeu i internacional. Finalment, es dedicarà un eix a la qualitat de la llengua.

Amb les aportacions, es redactarà el Pacte durant la tardor i, al desembre, se signarà el document final, que esdevindrà la base del futur pla de política lingüística pluriennal de Catalunya. 

A la presentació a Tarragona, també es comptarà amb la intervenció del catedràtic de sociolingüística de la URV Miquel Àngel Pradilla, que desgranarà l’informe Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana, el qual ell mateix ha coordinat, juntament amb Isidor Marí. Aquest estudi posa sobre la taula l’evolució de factors socials, econòmics, polítics i jurídics que han portat al recés de l’ús, presència i protecció del català. Des de la universitat fins a la transmissió entre generacions, el món empresarial, els entorns digitals o la integració de les persones nouvingudes, es constata que cal una actuació transversal i un compromís a tots els nivells. L’informe, tanmateix, recull les fortaleses de la llengua i vies per rellançar-la.

La presentació del Pacte Nacional per la Llengua es podrà seguir en directe pel canal Llengua catalana a Youtube.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia