Empresa i Treball

.

TURISME-INDÚSTRIA-INNOVACIÓ

Neix el Clúster TIC-Turisme de Catalunya, format per 24 empreses i agents que facturen 253 milions d'euros

query_builder   28 març 2022 14:38

event_note Nota de premsa

TURISME-INDÚSTRIA-INNOVACIÓ

Neix el Clúster TIC-Turisme de Catalunya, format per 24 empreses i agents que facturen 253 milions d'euros

El conseller Torrent en la seva intervenció
El conseller Torrent en la seva intervenció
  • L’objectiu del nou clúster, impulsat pel Departament d’Empresa i Treball, és millorar la competitivitat de les empreses del sector, potenciar-ne la internacionalització, la captació de talent i accelerar la incorporació de noves tecnologies
  • Les 24 empreses, universitats, centres tecnològics i entitats que en formen part, ocupen 1.700 treballadors i facturen 253 milions d’euros directament vinculats de l’aplicació de les TIC als seus negocis
  • Durant l’acte de presentació el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha destacat que “volem convertir Catalunya en un referent internacional en tecnologia turística ”

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha presidit aquest dilluns l’acte de constitució del nou clúster TIC-Turisme. Ho ha fet en un acte celebrat a l’edifici de ‘La Pedrera’ de Barcelona  que ha comptat amb la participació de les 24 empreses i agents del sector que conformen la nova entitat. En total, les empreses, centres tecnològics i agents que en formen part facturen 253 milions d’euros i ocupen 1.700 treballadors directament vinculats de l’aplicació de les TIC als seus negocis.

L’objectiu del nou clúster, impulsat pel Departament d’Empresa i Treball per mitjà d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa- i la Direcció General de Turisme, és millorar la competitivitat de les empreses del sector, potenciar-ne la internacionalització, la captació de talent i accelerar la incorporació de noves tecnologies, així com convertir Catalunya en un referent en tecnologia turística. El turístic és un sector tractor de l’economia catalana, que abans de la pandèmia representava el 12% del PIB i el 14% de l’ocupació. L’ecosistema turístic l’integren unes 78.000 empreses, que impulsen altres sectors complementaris com el comerç o la restauració, entre molts d’altres.

Durant la seva intervenció, el conseller Torrent ha destacat el potencial d’aquest clúster –el primer que es crea a Catalunya des de 2015- “per impulsar la transformació del model turístic, que volem més sostenible, més competitiu i adaptat a les noves realitats globals del sector”. Torrent ha subratllat que “el clúster neix de la col·laboració público-privada fruit de la hibridació de negocis dels àmbits del turisme i de les TIC, un nínxol de mercat amb un elevat potencial de creixement”.

El titular d’Empresa i Treball també ha apuntat que “iniciatives com aquest clúster ens han d’ajudar a la recuperació del turisme, que s’ha sacsejat molt durant la pandèmia, i a posicionar-nos de manera competitiva en el futur amb elements que treballarem amb la màxima intensitat en els àmbits de la innovació, la internacionalització, el talent i la generació de valor compartit”.  En aquest sentit, el conseller d’Empresa i Treball ha remarcat que “la digitalització és clau per la competitivitat per a les empreses i és una prioritat a desenvolupar, és un element fonamental en la transformació del model productiu”. “Som aquí per ajudar el sector a fer aquesta transició”, ha conclòs.

Els 24 socis fundadors del nou clúster TIC-Turisme són Prestige Software, The Hotels Network, Voxel, Beroni, Amadeus, Vueling, CETT (Barcelona Shool of Tourism, Hospitality and Gastronomy de la UB), el Gremi d'Hotels de Barcelona, el CoE in Tourism Innovation d’Eurecat, GNA Hotel Solutions, SIRT, l’IQS (Institut Químic de Sarrià), Catalonia Hotels, The Net Revenue, Sekuenz, Efimatica, Persapia, James & Rita, Tourknife, Engisoft, Vivential Value, eMascaró, Diskover Catalonia i Viajes para ti. Els membres que formen part del nou clúster es dediquen a la tecnologia de viatges, la consultoria, la gestió de reserves i connectivitat o el software de gestió d’establiments, entre d’altres.

Full de ruta

La constitució del clúster culmina tres anys de feina prèvia des del tret de sortida per a la seva formació realitzat l’any 2019. Des d’aleshores s’ha realitzat una anàlisi del sector per comprendre quina era la seva cadena de valor, identificar-ne els actors i determinar quins són els seus principals reptes estratègics. Aquests reptes fan referència a qüestions com la incorporació de tecnologies innovadores al sector, així com la identificació de bones pràctiques internacionals o la captació de talent. D’altra banda, el nou clúster també es marca com a objectiu la generació de valor compartit creant un programa pilot per ajudar les empreses del sector a desenvolupar estratègies per crear valor econòmic, social i mediambiental.

Durant les tasques de preparació per a la creació del clúster, l’aparició de la pandèmia de la covid-19 ha resultat determinant atès el seu fort impacte en el turisme. Per aquest motiu, des de la iniciativa clúster s’han proposat diverses activitats per conèixer com les empreses s’estan adaptant a la nova situació i afavorir la connexió entre elles en un moment en el que el sector turístic s’ha vist pràcticament aturat.

Un cop constituït el clúster, els propers mesos treballarà en diferents activitats per connectar als associats entre ells amb l’objectiu de generar nous projectes i iniciatives. Una d’aquestes actuacions, per exemple, és la realització d’un pla d’internacionalització del clúster de la mà d’ACCIÓ, pla que inclourà la connexió amb altres clústers o la participació agrupada al World Travel Market de Londres, principal fira del sector turístic a Europa.

Tendències tecnològiques

La creació d’aquest nou clúster s’emmarca dins de la creixent digitalització del turisme amb la introducció de noves tecnologies com la major personalització i segmentació dels serveis; l’auge del turisme responsable i una major conscienciació dels viatgers cap a la sostenibilitat o el valor creixent del turista com a prescriptor.

En aquest sentit, la nova entitat treballarà per incorporar al sector tecnologies emergents com el big data, que cada cop tenen més projecció al sector i faciliten la predicció del comportament del consumidor i, així, una major personalització dels serveis. La intel·ligència artificial, per la seva banda, millora l’atenció i el servei al client a través de solucions com el reconeixement facial o les ordres de veu. Al seu torn, l’IoT o la realitat virtual i augmentada fomenten una major dinamització i diversificació de l’experiència del viatger facilitant-li la interacció amb l’entorn. Pel que fa al blockchain i la ciberseguretat, aquestes tecnologies faciliten la gestió i emmagatzematge de grans volums de dades.

Què és un clúster?

Un clúster és una agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten internacionalment. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector.

 

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

 

3  

Imatges

El conseller Torrent en la seva intervenció

El conseller Torrent en la seva intervenció 1316

El conseller Torrent en la seva intervenció 2

El conseller Torrent en la seva intervenció 2 977

El conseller Torrent, amb el sec d'Empresa i Competivitat, Albert Castellanos i Maduell (a la seva esquerra) i la dir. gral de Turisme, Marta Domènech i Tomàs (darrera a la dreta) i representants del cluster

El conseller Torrent, amb el sec d'Empresa i Competivitat, Albert Castellanos i Maduell (a la seva esquerra) i la dir. gral de Turisme, Marta Domènech i Tomàs (darrera a la dreta) i representants del cluster 1971

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia