Agència Catalana de l'Aigua

Tècnic fent inspecció en el riu Besòs

Les analítiques efectuades en el riu Besòs arran de l'incendi del passat cap de setmana indiquen una alteració puntual de la qualitat de l'aigua

query_builder   29 març 2022 13:00

event_note Nota de premsa

Les analítiques efectuades en el riu Besòs arran de l'incendi del passat cap de setmana indiquen una alteració puntual de la qualitat de l'aigua

  • Els primers resultats constaten que l’incident és molt menor al registrat el desembre de 2019, tant en les concentracions com en la quantitat de compostos trobats al medi

  • L’endemà de l’incendi es van detectar, sobretot en el tram proper a la zona de l’incendi, concentracions molt elevades de dissolvents orgànics, mentre que la concentració era molt més reduïda aigua avall

  • Pel que fa a les analítiques preses el dilluns, les concentracions ja estaven pràcticament normalitzades
Tècnic retirant peixos morts en un tram del riu Besòs a l'endemà de l'incendi.
Tècnic retirant peixos morts en un tram del riu Besòs a l'endemà de l'incendi.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ja disposa dels resultats de les analítiques preses arran de l’incendi que va afectar diverses naus d’un polígon de Montornès del Vallès, per avaluar l’afectació qualitativa a la conca del riu Besòs, arran de l’arribada a medi d’una part de les aigües resultants de l’extinció de l’incendi. Els primers resultats constaten que l’incident és menor al que es va produir el desembre de 2019, tant en la concentració com en la quantitat de compostos contaminants detectats al medi.

Les analítiques preses el dissabte 19 de març, quan encara s’estaven finalitzant les tasques d’extinció de l’incendi, mostren concentracions elevades d’alguns compostos volàtils (dissolvents orgànics), en concentracions molt per damunt del que es pot detectar habitualment en aquest tram de riu a l’altura de Montornès. Els compostos detectats són principalment acetones, acetat de metil, i acetat de propil, però en total es detecten 25 dissolvents orgànics.

Per la seva banda, s’observa una reducció molt important d’aquests compostos en els mostrejos duts a terme el dilluns 21 de març, tres dies després de l’incident, evidenciant que les concentracions ja pràcticament estaven normalitzades, tret d’alguna petita punta en trams propers a la depuradora de Montornès del Vallès.

Afectació local

Tot indica, per tant, que l’afectació va ser local a la zona propera a l’incendi (tram final del Congost i inici del Besòs), ja que en les mostres preses a l’altura de Montcada i Reixac el dissabte, les concentracions dels dissolvents orgànics eren encara superiors al que seria habitual, però en un grau molt inferior, mentre que les analítiques de dilluns en el mateix punt mostraven ja  nivells normals. Les pluges registrades durant el cap de setmana, que van doblar el cabal habitual del riu (dels 3 als 6 m3/s), van contribuir a una major i ràpida dilució.

Impacte en la fauna

Des de l’ACA s’estan impulsant diversos contractes per al mostreig de peixos, invertebrats i diatomees, per avaluar l’efecte que ha pogut tenir l’incident sobre la comunitat biològica i l’estat de la massa d’aigua. Cal tenir en compte que l’incident va provocar la mortaldat de diversos centenars de peixos.

Inversió prevista de 63 MEUR

En el pla de gestió del període 2022-2027, que està actualment a informació pública, hi ha una inversió prevista de 63 MEUR en tot l’àmbit de les conques internes en mesures com la construcció de sistemes de retenció d’aigües pluvials i l’execució d’instal·lacions per a minimitzar l’impacte en el medi de la descàrrega de sistemes unitaris a la xarxa en baixa, que s’articularan a través de subvencions destinades als ens locals.

També, entre 2022 i 2027 l’ACA destinarà 8,5 milions d’euros en el projecte de recuperació ambiental del tram final del riu Besòs, on també s’hi podran incloure temes de minimització de risc.

Paral·lelament, l’ACA està treballant amb centres de referència, clústers i les empreses del sector per a buscar solucions a la sensorització de les aigües residuals, detectant amb antelació la presència de contaminants i habilitant a les depuradores de major capacitat dipòsits per a retenir l’aigua provinent d’un episodi d’aquest tipus.

1  

Imatges

Foto 1. Tècnic en un tram del riu Besòs

Foto 1. Tècnic en un tram del riu Besòs 156

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 178

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia