• Els ajuts per impulsar la sostenibilitat estan adreçats a ens locals i el Govern prioritzarà les destinacions turístiques rurals i urbanes amb les subcategories d’espais naturals, territoris rurals amb identitat turística, destinacions rurals costaneres, gran destinació urbana, destinacions urbanes i ciutats amb identitat turística
  • Els ens locals podran presentar els seus projectes a partir de l’1 d’abril i hauran de pivotar sobre els eixos de la sostenibilitat, la digitalització i la competitivitat
  • Els ajuts per finançar projectes d’eficiència energètica estan dirigits a establiments turístics i, en el cas de Catalunya, se’n podran beneficiar més de 400 empreses


La Conferència Sectorial de Turisme ha aprovat avui la posada en marxa de dues línies d’ajuts que gestionarà Catalunya: una dirigida als ens locals i dotada amb 75 milions d’euros i una segona, amb un pressupost de 26,3 milions d’euros, destinada a finançar projectes d’eficiència energètica dels establiments d’allotjament turístic.

Pel que fa a la primera línia, es tracta de la nova convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions, corresponent a 2022. Així, a partir de l’1 d’abril i fins el 17 de maig, els ens locals podran presentar projectes adreçats a fomentar la transformació i modernització del sector turístic per mitjà de la sostenibilitat i la digitalització.

El Departament d’Empresa i Treball, a través de la Direcció General de Turisme, prioritzarà en aquesta segona convocatòria, dotada amb 75 milions d’euros, les destinacions turístiques rurals i urbanes amb les subcategories d’espais naturals, territoris rurals amb identitat turística, destinacions rurals costaneres, gran destinació urbana, destinacions urbanes i ciutats amb identitat turística.

La directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, ha explicat que “els plans territorials han de contribuir al desenvolupament equilibrat de tot el potencial turístic de Catalunya. La primera convocatòria dels plans no establia unes prioritzacions especifiques que, en canvi, sí que hem marcat en les convocatòries 2022 i 2023. D’aquesta manera, volem facilitar l’assignació dels fons de què disposem”.

Tenint en compte aquesta priorització, i pel que fa a la convocatòria de 2023, tindran preferència les destinacions turístiques de sol i platja amb les subcategories de destinacions de sol i platja molt internacionalitzades i destinacions de sol i platja mixtes/residencials.

A banda, l’Estat també reserva un 7% del pressupost -que no està distribuït entre les comunitats autònomes- per potenciar un Pla Nacional. Aquest any, es dedica a l’enogastronomia i Catalunya hi participarà amb un projecte dotat amb 8 milions d’euros, compartit amb el territori, amb l’objectiu -ha assegurat Domènech- de posicionar-nos com a destinació enogastronòmica de referència mundial, tenint en compte la riquesa i diversitat de l’oferta del nostre país en aquest àmbit”.

26,3 milions d’euros per a projectes d’eficiència energètica i economia circular

En la mateixa Conferència Sectorial, també s’ha aprovat destinar a nivell estatal 170 milions d’euros per finançar projectes d’eficiència energètica i economia circular d’empreses del sector turístic que redueixin costos energètics i la petjada de carboni. El termini d’execució de les actuacions subvencionades serà fins el 31 de desembre de 2024.

Catalunya disposarà de 26,3 milions d’euros, dels quals se’n podran beneficiar més de 400 empreses d’allotjament. L’assignació del pressupost es durà a terme mitjançant les convocatòries de subvencions a les empreses d’allotjament turístic, ja siguin persones físiques o jurídiques propietàries, com empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d’aquest tipus d’edificis.

Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions 2021: 19 projectes a Catalunya

Per a la primera convocatòria d’aquest programa dirigit als ens locals, Catalunya va rebre rep prop de 70 milions d’euros dels fons europeus de recuperació Next Generation UE. Aquests són els 19 projectes triats el 2021:

  • Consorci Vies Verdes de Girona: impuls del cicloturisme com a dinamitzador territorial
  • Diputació de Tarragona i Parc Nacional Delta de l’Ebre: extensió de la Via Verda al Parc Nacional Delta de l’Ebre
  • Consell Comarcal la Garrotxa: la Garrotxa Soft & Smart Country
  • Ajuntament de Roses: transformació de la destinació
  • Ajuntament Manresa: destí del Camí Ignasià.
  • Ajuntament de Girona: menja’t Girona
  • Diputació de Lleida: naturalment Lleida
  • Ajuntament de Santa Susanna: reordenació del front marítim i platges intel·ligents.
  • Ajuntament d’Amposta: pla de sostenibilitat turística de la destinació d’Amposta.
  • Ajuntament de Lloret de Mar: pla de sostenibilitat turística de la destinació de Lloret de Mar
  • Ajuntament de Salou: pla de sostenibilitat turística de la destinació de Salou
  • Consell Comarcal del Ripollès: pla de sostenibilitat turística de la destinació del Ripollès
  • Ajuntament de la Vall de Boí: patrimoni Mundial, accessibilitat universal
  • Ajuntament de la Ràpita: ròtula Delta
  • Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols: la Costa Brava Creativa
  • Consorci Segre Rialb: destinació nàutica d’interior
  • Consell Comarcal del Berguedà: una nova mirada al Llobregat, el riu més treballador del món
  • Diputació de Barcelona - Vies Blaves: recuperació de vies fluvials per un turisme sostenible
  • Ajuntament de Vila-Seca: Vila-seca, destinació sostenible – Cal·lípolis Next Generation

 

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________