Delegació a les Terres de l'Ebre

RdP Consell de Direcció del Govern a les Terres de l'Ebre

La Taula de Contingència d'Ucraïna registra més de 300 persones arribades a les Terres de l'Ebre

query_builder   29 març 2022 17:24

event_note Nota de premsa

La Taula de Contingència d'Ucraïna registra més de 300 persones arribades a les Terres de l'Ebre

  • El Departament de Drets Socials obre diverses línies d'ajuts Next Generation a l'habitatge per valor de 57 milions d'euros, més 42 milions per la línia de barris
Consell de Direcció de l'Administració Territorial del Govern a les Terres de l'Ebre
El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, ha presidit avui la reunió ordinària del Consell de Direcció de l'Administració Territorial de la Generalitat en què entre d'altres temes han fet un repàs a la situació i mesures establertes per la Taula de Contingència per a les persones refugiades arribades d'Ucraïna a les Terres de l'Ebre.

En aquest sentit, a data d'avui, un total de 305 persones han arribat des d'Ucraïna a les Terres de l'Ebre, repartides sobretot a les comarques del Montsià i Baix Ebre. Els municipis d'Amposta, Tortosa i la Ràpita són els que han acollit més persones refugiades. Pel que fa a les dades registrades al Departament d'Educació són una cinquantena l'alumnat escolaritzat a les Terres de l'Ebre, mentre que els Departament de Salut ja ha expedit 206 targetes sanitàries, 101 per a persones adultes i 105 per a menors.
El delegat del Govern destaca que "treballem definint protocol i circuits per garantir els drets i la protecció de les persones refugiades que arriben a les Terres de l'Ebre i preparant-mos i adaptant-mos a la situació dia rere dia perquè estem convençuts que l'arribada serà major que la capacitat dels serveis amb què comptem".
Tota la xarxa d'agents d'acollida dels consells comarcals i els ajuntaments d'Amposta i Tortosa juden a les persones refugiades a adreçar-se a la Comissaria de la Policia Nacional de Tortosa per tramitar la protecció temporal, i s'ha de fer en cita prèvia que les agents d'acollida del territori poden tramitar. També és important l'empadronament perquè les persones arribades disposin de drets. Pel que fa a famílies acollidores, el Ministeri i la Fundació la Caixa han signat un conveni per a la tramitació de tot els procés d'acollida.

En la reunió del Consell de Direcció també s'ha destacat les línies d'ajuts a l'habitatge del Departament de Drets Socials, a través dels fons Next Generations, que preveuen una injecció de 99 milions d'euros per a Catalunya, excepte Barcelona i l'àrea metropolitana.
En concret, la línia barris és el programa d'ajuts i actuacions de rehabilitació a nivell de barri, adreçada als ajuntaments i amb una injecció de 42 milions d'euros per aquest 2022. Les línies per als habitatges es divideixen en tres:
Programa 3 d'ajuts a la rehabilitació a nivell d'edificis (bloc de pisos) amb una inversió de 22 milions per aquest 2022 i 1 addicional per als edicis en què hi viuen persones vulnerables. Així una persona que aconsegueix una reducció energètica del 30% rebria uns 6.300€, que poden arribar a 26.750€ depenent del volum de la reducció i de si es tracta d'un habitatge de persones vulnerables.
Programa 4 d'actuacions de millora d'eficiència energètica en habitatges amb una línia de subvenció de 24 milions d'euros. L'aportació seria d'uns 3.000€ amb una reducció del 30%.
Programa 5 d'ajuts per a l'elaboració del Llibre de l'Edifici, existent per a la rehabilitació i l'execució de projectes de rehabilitació amb 9 milions d'euros. Les subvencions en aquesta línia poden anar dels 700€ fins als 4.000€ i amb el projecte inclòs des de 1.100 a 30.000€.
El director dels Serveis Territorials de Drets Socials, Felip Monclús, comentava que hi ha diferències entre les diverses línies però, destacava especialment que són ajuts "subvencionables per a totes les accions i projectes iniciades a data 1 de febrer de 2020 i cal tenir present que es busca una millora important en la reducció del consum energètic, d'un 25-30% mínim i per tant no se subvencionarà cap generador tèrmic vinculat a combustibles fòssils".
Els tràmits s'han de gestionar telemàticament a la web tramits.gencat.cat i els usuaris poden adreçar-se a les Oficines Locals de Rehabilitació del Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d'Ebre, i de Tortosa "ja que arran del conveni amb el Departament les abans anomenades Oficines d'Habitatge també ho són ara de Rehabilitació i per tant ajuden en tot el sprocés, que no és fàcil, i poden assessorar i ajudar en la gestió d'aquestes subvencions" - explicava Felip Monclús que avançava alhora que "són línies molt rellevants però, sabem que no exemptes de problemàtiques actuals, com la inflació i preus de la construcció que van a l'alça per la crisi, però pensem que la ciutadania pot i ha d'aprofitar-los".

D'altra banda, alguns temes que també s'han tractat durant la sessió ordinària del Consell de Direcció han estat la presentació dels Premis Dona TIC del Departament de Polítiques Digitals, adreçats a estudiants, empresàries i emprenedores del món digital que poden presentar els seus projectes fins al mes de maig. I també la Representació Territorial de l'Esport presentava dos cursos a Alcanar i Tortosa, gestionats a través del Servei d'Ocupació de Catalunya, per cobrir la demanda d'uns 200 professionals que es necessitaran previsiblement la temporada estival a les Terres de l'Ebre.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia