Territori

Mapa amb les principals actuacions de rehabilitació

Vicepresidència inverteix tres milions d'euros en una prova pilot a les Garrigues Altes per facilitar l'arrelament de la població

Es destinaran 2,3 milions a la fibra òptica i més de 315.000 euros en rehabilitar edificis i reconvertir-los en habitatges dotacionals i equipaments públics

query_builder   30 març 2022 14:01

event_note Nota de premsa

Vicepresidència inverteix tres milions d'euros en una prova pilot a les Garrigues Altes per facilitar l'arrelament de la població

Es destinaran 2,3 milions a la fibra òptica i més de 315.000 euros en rehabilitar edificis i reconvertir-los en habitatges dotacionals i equipaments públics


 • El Departament elaborarà un estudi per millorar les connexions amb transport públic entre els diferents municipis de l’àmbit i amb les capitals de comarca més properes
 • També s’impulsarà una diagnosi per donar valor al paisatge de la zona, al patrimoni històric i per identificar les actuacions prioritàries en l’espai públic
 • El projecte per facilitar l’arrelament de la població i garantir l’equitat territorial dels petits municipis rurals s’estendrà posteriorment a les Garrigues Baixes i a l’entorn d’Organyà
Fotografia de la presentació

Set municipis de les Garrigues Altes són l’escenari escollit pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori per acollir la primera prova pilot del projecte d’arrelament de la població i garantia de l’equitat territorial als petits municipis i nuclis rurals de Catalunya, que busca treballar per la igualtat d’oportunitats, donar resposta a les necessitats de la població d’aquestes zones i atreure nous veïns. El secretari d’Estratègia, Informació i Coordinació Territorial, Xavier Fornells, i el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, han presentat avui aquesta iniciativa a Juncosa.

El Departament de la Vicepresidència té l’objectiu de facilitar als petits municipis rurals les eines necessàries per combatre el procés de despoblament que molts d’ells venen experimentant les darreres dècades. A més de la millora de les infraestructures físiques i dels equipaments, la població d’aquests municipis té, avui dia, noves necessitats que cal abordar, com són la connectivitat digital per assegurar les oportunitats de treball; l’accés a l’habitatge; nous espais col·lectius de treball i de residència, o la millora del transport públic.

Per tal d’avaluar les necessitats concretes dels municipis i posar a prova les noves eines i actuacions, el Departament impulsarà una prova pilot en un territori molt concret, les Garrigues Altes, i n’avaluarà el funcionament per estendre-la a altres indrets amb problemàtiques similars.

Pèrdua sostinguda de població

Les Garrigues Altes és una agrupació de set municipis de la comarca de les Garrigues, formada per Bellaguarda, Bovera, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs i els Torms. Per les seves dinàmiques de funcionament, es considera un sistema urbà. En conjunt, hi viuen 2.256 persones, el que representa una perduda de població del 24,1% en els darrers 20 anys. De fet, dels 104 sistemes urbans que delimita el planejament territorial català, el de les Garrigues Altes és el que més població ha perdut en aquest segle.

Només hi ha 7 sistemes urbans a Catalunya on tots els municipis que els integren perden població, i les Garrigues Altes n’és un. És per això que aquesta agrupació ha estat escollida com l’escenari de la prova pilot, que es vol estendre posteriorment als sistemes urbans de les Garrigues Baixes i d’Organyà.

Tot i la dinàmica de pèrdua de residents, les Garrigues Altes presenta possibles punts forts que es podrien potenciar, com ara la capacitat d’acollida d’activitats rústiques, ambientals, energètiques, col·lectives a l’aire lliure i d’allotjament turístic. També podrien esdevenir oportunitats les edificacions que es podrien reconvertir per allotjar activitat econòmica i nou habitatge o el patrimoni històric dels municipis.

Per potenciar aquests atractius i donar resposta a les mancances i a les necessitats de la població, i atreure nous veïns, el Departament de la Vicepresidència impulsarà diverses línies d’actuació en el marc de la prova pilot:

 1. Priorització del desplegament de la fibra a les Garrigues Altes, destinant-hi 2,3 milions d’euros:

 

Municipi

Estat

Tram per la connexió

Domini

Amidament (km)

Pressupost

Bovera

En construcció

La Granadella – Bovera

Gencat

12

791.519 €

La Granadella

Bellaguarda

2022-2023

Sarroca de Lleida – Bellaguarda

Gencat

6

379.800 €

Granyena de les Garrigues

2024

Alfés – Juncosa

Diputació/Gencat

20

1.266.000 €

Juncosa

El Soleràs

Els Torms

 

 1. Rehabilitació d’edificacions per implantar-hi habitatges dotacionals o equipaments, en què s’invertiran més de 315.000 euros:
 • Reconversió de la planta primera de l’edifici del carrer Nou, 3, de Bovera per a dos habitatges dotacionals amb espais comuns i serveis.
 • Divisió en dos habitatges de la planta primera de l’equipament municipal de la plaça de les Escoles, 2, del Soleràs.
 • Millora de l’habitatge municipal de la plaça Joan Perucho,1, de la Granadella.
 • Rehabilitació de la planta primera de l’antiga seu de l’Ajuntament de Juncosa per ubicar-hi habitatges.
 • Projecte de viabilitat d’un nou edifici destinat a ludoteca, biblioteca i allotjaments dotacionals a Bellaguarda.
Mapa amb les principals actuacions de rehabilitació
 1. Nous estudis, amb un pressupost de més de 263.000 euros:
 • Possibilitat de tramitar un Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) que abasti les set vil·les de les Garrigues Altes i les doti d’un planejament amb visió de conjunt, amb especial èmfasi en el reconeixement dels elements d’interès del seu patrimoni, com les masies.
 • Diagnosi del paisatge de les Garrigues Altes per donar valor tant al paisatge com al patrimoni dels nuclis urbans i identificar les actuacions prioritàries tant en els espais públics com en les edificacions.
 • Estudi d’ordenació dels espais oberts per endreçar la possible implantació d’energies renovables i els usos i edificacions en sòl no urbanitzable.
 1. Revisió de les possibilitats i de les prioritats del transport públic. El Departament realitzarà un estudi per millorar les connexions amb transport públic entre els diferents municipis de l’àmbit i amb les capitals de comarca més properes, que pot complementar el servei de transport a la demanda implementat l’any 2021 i que es consensuarà amb els municipis i amb el consell comarcal.

2  

Imatges

Imatge

Imatge 373

Fotografia de l'acte de presentació

Fotografia de l'acte de presentació 180

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 861