Drets Socials

enquesta econòmica de serveis socials

Els serveis socials especialitzats donen feina a 116.863 persones i generen un volum econòmic de més de 2.700 milions d'euros

query_builder   30 març 2022 12:57

event_note Nota de premsa

Els serveis socials especialitzats donen feina a 116.863 persones i generen un volum econòmic de més de 2.700 milions d'euros

Drets Socials i l’Institut d’Estadística de Catalunya publiquen els resultats de l’Enquesta Econòmica dels Serveis Socials, que ofereix informació estadística sobre l'abast econòmic dels serveis socials especialitzats

Els resultats de l’enquesta confirmen la rellevància econòmica del sector i la capacitat de crear ocupació: el 2019 tenien gairebé un 77% més de persones treballadores que el 2009

El Departament de Drets Socials i l’Institut d’Estadística de Catalunya han fet públics els resultats de l’Enquesta Econòmica dels Serveis Socials 2019. Es tracta de la tercera edició d’aquesta enquesta. Els resultats de les anteriors es van publicar el 2012 i el 2016, amb informació referida al 2009-2010 i 2014, respectivament.

L’enquesta està dissenyada per obtenir i facilitar informació sobre l'abast econòmic dels serveis socials especialitzats i la seva aportació a l’economia catalana.

Concretament els objectius són: 

  • Proporcionar informació relativa als serveis que s'ofereixen i al personal ocupat en els diferents tipus de centres que conformen el sector dels serveis socials especialitzats.
  • Conèixer el volum d'activitat econòmica, les despeses i el finançament, del conjunt del sector.

Del resultat de l’enquesta es desprèn que el sector ocupa 116.863 persones, un 30,4% més que el 2014 i un 76,9% més que el 2009. Un 80,3% de les persones que treballen en centres són dones. Són treballadors i treballadores dels serveis d’atenció a gent gran, persones amb discapacitat, persones amb malaltia mental, infants, adolescents i joves, persones amb risc d’exclusió i altres situacions de vulnerabilitat.

D’altra banda, el volum d’activitat econòmica que generen els serveis socials especialitzats es quantifica en més de 2.777 milions d’euros el 2019, un increment del 23,8% respecte el 2014 i un increment del 48,6% respecte el 2009.

El finançament públic dels serveis socials especialitzats és del 59,3% el 2019, 3 punts percentuals superior al 2014 i al 2009. La despesa es destina majoritàriament al personal, 64,8% en els cas dels centres i 58,5% pel que fa als serveis complementaris de les entitats.

L’enquesta també aporta dades significatives sobre el voluntariat del sector, i situa el nombre de voluntaris que col·laboren en centres o entitats no lucratives amb serveis complementaris de serveis socials en 66.859, un 30,4% més que el 2014. D’aquestes persones, el 91,6% ho fan en entitats sense afany de lucre.

Els resultats de l’Enquesta de serveis socials constaten que els serveis socials són un sector econòmic rellevant en el conjunt de l’economia catalana, amb una incidència molt directa en l’àmbit de l'ocupació.

 

Metodologia i mostra

L’Enquesta Econòmica dels Serveis Socials s’ha desenvolupat mitjançant dues actuacions:

  1. L’estadística dels centres de serveis socials, elaborada a partir de les enquestes a centres de serveis socials (centres d’atenció a la gent gran, a persones amb discapacitat i a la infància i l’adolescència, entre d’altres).
  2. L’Estadística de serveis complementaris de serveis socials d’entitats no lucratives, elaborada a partir de les enquestes a entitats amb activitats de serveis socials complementàries no vinculades a un centre concret.

La fase de recollida de dades es va dur a terme entre setembre de 2020 i gener de 2021, amb informació referida al 2019.

El Departament de Drets Socials valora molt positivament la col·laboració dels centres i les entitats, ja que la seva resposta ha estat molt satisfactòria, amb una participació del 98,2% de la mostra dissenyada en el cas dels centres i del 96,5% en el cas de les entitats amb serveis complementaris.

El resultat final de l’anàlisi de les dues operacions s’ha traduït en un seguit de taules que es poden consultar a l’apartat d’estadístiques del web del Departament de Drets Socials i al web de l’Institut d’Estadística de Catalunya.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia