• Les obres s’iniciaran l’any 2023, amb una inversió de 9,8 milions, i inclouran un centre de dia independent
  • L’arquitectura de l’espai posarà les persones al centre, creant unitats de convivència que fomentaran l’autonomia personal
La consellera Cervera amb l'alcalde Ballart durant la roda de premsa

El departament de Drets Socials construirà a Terrassa la nova residència per a gent gran Sant Pere Nord, que inclourà un centre de dia i s’ubicarà en un solar cedit per l’ajuntament de la localitat vallesana. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha explicat que “el departament destinarà 9,8 milions d’euros procedents dels Fons Europeus Next Generation per a construir aquest equipament que es dividirà en unitats de convivència, d’entre 16 i 20 persones, i fomentarà l’autonomia personal i l’envelliment actiu”. L’equipament tindrà 90 places de residència de gent gran i 20 places de centre de dia. Es preveu iniciar el procés de licitació el primer semestre d’aquest any i que les obres s’iniciïn l’any 2023 i puguin acabar-se el 2025.

Cervera ha destacat que “es tracta d’una residència pública adaptada al model arquitectònic basat en els principis d’Atenció Centrada en la Persona (ACP), que té en compte l’autonomia personal, la individualitat, la independència, la inclusió social i la participació en l’espai comunitari”.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha acollit la notícia “amb satisfacció i amb la convicció que aquest nou equipament donarà respir a la disponibilitat de places residencials públiques a la ciutat”. “Terrassa és una ciutat perseverant en la lluita dels drets socials i els fruïts aconseguits i la capacitat d’organitzar-nos per aconseguir-ho ho demostren”, d’aquesta manera, Ballart també ha posat de manifesta la voluntat municipal de continuar treballant per la millora assistencial i de la qualitat de vida de tots i totes les terrassenques, sense excepció.

L’espai residencial es dividirà en mòduls de llar que acolliran entre 16 i 20 persones, com a màxim, creant entorns més similars als d’un edifici particular i generant espais tranquils i segurs. Cada unitat de convivència o mòdul de llar s’organitza en:

  • Espais independents (dormitoris individuals) per preservar el dret de la persona a la privacitat i intimitat, la individualitat i la independència així com afavorir la reducció de patògens. Com a mínim, el 70% dels dormitoris del centre residencial seran dormitoris individuals.
  • Espais comuns (cuina-office, menjador, sala d’estar i sortida a espais exteriors) que promoguin la interacció social facilitant les trobades i la comunicació entre persones i el foment de la vida autònoma on es puguin desenvolupar tasques quotidianes (cuinar, posar la rentadora, planxar...) i mantenir certes rutines de la seva vida.

La residència tindrà espais d’atenció especialitzada com sales o espais d’estimulació dels sentits, espais de fisioteràpia i altres sales polivalents que es puguin segmentar per donar diferents usos segons les necessitats. També comptarà amb espais exteriors com elements socialitzadors i terapèutics, amb racons per diferents usos (hort, passeig, solàrium...), que afavoreixen la vida activa i saludable i fomentin la independència en espais segurs i controlats. La visió de l’exterior aporta llum natural a més d’afavorir l’efecte crida per sortir a espais que fomenten l’estimulació cognitiva (jardins terapèutics, jardins PALMLÖLF, hort, herbes aromàtiques...). Un passadís al voltant del jardí permetrà un passeig agradable, amb llum natural i es convertirà en una activitat que genera benestar a la persona.

D’altra banda, l’equipament inclourà un centre de dia per l’acolliment diürn i d’assistència a les activitats de la vida diària per a un grup persones grans que precisen d’una llar addicional sense les funcions pròpies dels dormitoris. El centre de dia es proposa com espai independent de la residència, fins i tot amb accés independent.

Obres d’adequació a la residència Mossèn Homs

Per altra banda, la consellera Cervera ha explicat que es durant a terme les obres d’adequació a la residència per a gent gran Mossèn Homs de Terrassa. Concretament, es reformarà la planta baixa, per a ubicar la part administrativa, i les plantes 3 i 4 per millorar els serveis que s’hi ofereixen. Es preveu que les obres s’iniciïn el segon semestre de 2023 per un valor de 4,2 milions d’euros.

Reunió de l'equip de la consellera amb l'equip del govern municipal a l'Ajuntament
Aquest matí, la consellera i l’alcalde han participat també en una reunió amb la Comissió de Residències Públiques de la FAV Terrassa. Hi han assistit regidors del consistori, junt amb la secretària general de Drets Socials, Dolors Rusinés; la secretària d’Afers Socials i Famílies, Anna Figueras; el director de Serveis del Departament de Drets Socials, Xavier Baiget, i la directora dels Serveis Territorials de Drets Socials a Barcelona, Lluïsa Nicolau. Per part de la Comissió, hi ha participat el president de l’AVV de Sant Pere Nord, Jaume Ávalos; el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT), Pepe Sánchez, junt amb integrants de les associacions de veïns de Sant Pere Nord, Can Tusell, Can Boada del Pi i Poble Nou. A més, la consellera ha visitat l’Ajuntament de Terrassa, on s’ha reunit amb l’equip municipal i ha signat el Llibre d’Honor.

Podeu recuperar la roda de premsa de presentació de la nova residència en aquest enllaç: https://we.tl/t-YjKfWavot0
Logotips Next Generation

5  

Imatges

La consellera en roda de premsa

La consellera en roda de premsa 218

L'alcalde en roda de premsa

L'alcalde en roda de premsa 246

Un moment de la roda de premsa

Un moment de la roda de premsa 306

Trobada amb la comissió de residències públiques

Trobada amb la comissió de residències públiques 227

Reunió al consistori

Reunió al consistori 160