La directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon, i el director general de Cooperació Internacional de Montenegro, Goran Drobnjak, acorden a Podgorica un memoràndum que consolida la relació entre governs

La directora general de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Núria Ramon, i el director general de Cooperació Internacional del Ministeri d’Educació, Ciència, Esports i Joventut del Govern de Montenegro, Goran Drobnjak, van acordar ahir al matí a Podgorica, la capital de Montenegro, establir les bases per la signatura d’un memoràndum d’entesa que reforça la col·laboració entre les polítiques de joventut que es duen a terme als dos territoris.
L’acord, que va tenir lloc a la seu del Ministeri d’Educació, Ciència, Cultura i Esports del Govern de Montenegro, preveu intercanviar professionals de joventut i joves dels dos països, entre d’altres qüestions. A falta de concretar el nombre i les tasques concretes que es duran a terme, l’objectiu és intercanviar coneixements i bones pràctiques en àmbits com ara la participació juvenil, la salut mental o la digitalització.
El futur memoràndum Catalunya - Montenegro també implica l’ONG juvenil Center for Youth Education (CYE) que coordinarà part del projecte i seleccionarà els joves titulars del Carnet Jove de Montenegro que participaran en els projecte d’intercanvi.
El memoràndum tindrà una durada de quatre anys i estreny encara més les relacions que els dos governs tenen en matèria de joventut. En aquest sentit, els carnets joves dels dos territoris han col·laborat en projectes conjunts en el marc de l’Associació Europea del Carnet Jove (EYCA). En el marc d’aquest àmbit de col·laboració, delegacions del Govern de Montenegro s’han desplaçat a Catalunya en dues ocasions, el 2019 i el 2021, per intercanviar bones pràctiques.
En l’àmbit de les polítiques de joventut, els representants dels governs de Catalunya i Montenegro van tractat ahir al matí sobre l’activitat de l'Oficina Regional de Cooperació Juvenil (RYCO), un mecanisme institucional fundat el 2016 pels sis membres dels Balcans Occidentals (Albània, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Macedònia del Nord i Sèrbia) amb l'objectiu de promoure l'esperit de reconciliació i cooperació entre els joves de la regió mitjançant programes d'intercanvi juvenil.
Justament, l’adjunt al secretari general de RYCO, Denis Piplas, va participar fa dues setmanes al Congrés de la Joventut de Catalunya –celebrat a Mataró- per exposar les iniciatives d’aquesta oficina, la seu de la qual també ha visitat aquest matí la delegació catalana.
Finalment, en la reunió d’ahir també es va tractar del projecte que arrencarà aquest any en el marc de l’Agència Europea d'Assessorament i Informació Juvenil (ERYICA), de la qual Catalunya és membre de ple dret. A través de la xarxa ERYICA, aquest 2022 es faran intercanvis entre organitzacions juvenils catalanes i de Montenegro –així com també amb d’altres estats de la regió dels Balcans-. L’objectiu serà intercanviar experiències i bones pràctiques per tal de millorar el model d’informació juvenil.
Tal com es va tractar a la reunió, Barcelona serà -justament- la seu de la 33a assemblea general d’ERYCA el proper 11, 12 i 13 de maig, una fita destacada tenint en compte que coincideix amb l’Any Europeu de la Joventut.
En aquesta línia, la directora general de l’ACJ ha recordat la “importància d’aquest primer acord de Catalunya amb un estat en matèria de polítiques de joventut, un fet que afavorirà l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques a nivell de professionals de joventut, però també dels propis joves”.
Intercanvis de recerca entre universitats
D’altra banda, el memoràndum també permetrà enriquir l’anàlisi sobre l’educació i les realitats juvenils de Catalunya i Montenegro, un aspecte clau en la definició de les polítiques públiques.
Així, l’acord preveu un intercanvi en projectes de recerca que duen a terme les universitats catalanes i montenegrines, un àmbit en el qual col·laborarà l’Observatori Català de la Joventut. Amb aquest objectiu, la delegació catalana visitarà demà passat divendres la universitat pública Crne Gore i les privades Donja Gorica i Mediteran, totes amb seu a Podgorica.
Visites de treball
A més d’aquestes visites, la delegació catalana -integrada també pel director de l’àrea internacional i cooperació de l’ACJ i vicepresident primer d’EYCA i ERYICA, Pep Moliné- coneixerà avui a la capital del país el funcionament del Parc Científic i Tecnològic, que alberga projectes de mentoria, incubadora de start-ups i accelerador de creixement per a empreses.
Al migdia, la directora general de l’ACJ es desplaçarà a la seu a Montenegro de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), la institució que promou les reformes per a reforçar el desenvolupament democràtic en àmbits com ara les reformes judicial, parlamentària i de l’administració electoral, així com la lluita contra la corrupció o l’enfortiment dels drets humans i de les minories, entre d’altres.
Així mateix, per demà hi ha prevista una visita a l’NLB Bank de Montenegro, entitat bancària relacionada amb el Carnet Jove de Montenegro, i una visita de treball a Budva, Kotor i Tivat.