Cultura

Logoany

Cultura commemora l'Any Joan Carles i Amat, autor del primer tractat de guitarra europeu

query_builder   31 març 2022 12:36

event_note Nota de premsa

Cultura commemora l'Any Joan Carles i Amat, autor del primer tractat de guitarra europeu

Presentació

Aquest matí, a la seu del Departament de Cultura, s’han presentat els actes organitzats per commemorar l’any dedicat a la figura del músic renaixentista, metge i humanista,  Joan Carles i  Amat. La presentació ha anat a càrrec del comissari de l’Any Joan Carles i Amat,  Joan Puigdellívol, i del director dels Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central, Francesc Serra, i ha comptat amb una actuació del guitarrista barroc , Edwin García. 

La commemoració del 450è aniversari de Joan Carles i Amat (1572-1572), ha estat impulsada pel Departament de Cultura i l’Associació Joan Carles i Amat,  de Monistrol de Montserrat, i representa la culminació d’un seguit d’iniciatives que es remunten a l’any 1918, quan l’Ajuntament de Monistrol va dedicar una plaça a l’il·lustre monistrolenc.

L’obra de Carles i Amat va ser objecte de diversos estudis locals als anys 80 del segle passat i l’any 2014, l’Ajuntament de Monistrol va  publicar el llibre ‘L’empremta del monistrolenc Joan Carles Amat’, que portaria a la inauguració, l’any següent, de la sala polivalent ‘Espai Joan Carles Amat’.

Però més enllà de l’àmbit local, Carles i Amat ha estat objecte d’estudi per part de dues eminències de la categoria de Felip Pedrell i Emili Pujol. A més, el seu  tractat Guitarra Española de cinco órdenes (publicat el 1596 i, per tant, el primer conegut a Europa i de gran transcendència en la història de la música) ha suscitat darrerament un gran interès en el món acadèmic internacional –especialment l’anglosaxó– del camp de la musicologia.

Aquest és un fet significatiu atès que el jove talentós, que va escriure el Tractat amb només 24 anys, no deixava de ser un diletant. És per això que, amb el cèlebre Tractat com a marc de referència, ha sorgit el gran objectiu de crear el Festival Internacional de Guitarra en honor al músic, amb Monistrol com a epicentre i amb expansió al territori. En aquest sentit, aquesta efemèride representa la gran oportunitat i la porta oberta a l’esdeveniment.

L’Acte Central de l’Any Joan Carles i Amat tindrà lloc a l’Església de Sant Pere de Monistrol el 24 de setembre del 2022 amb el Concert-Homenatge que protagonitzarà una autèntica llegenda de la música antiga: Hopkinson Smith. En paral·lel, les activitats s’estendran arreu de Catalunya al llarg de tot l’any.


En el dossier adjunt hi trobareu la informació detallada, que podeu ampliar en el web de la commemoració:

https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2022/anyjoancarlesiamat/inici/

 

3  

Imatges

El director dels SSTT de Cultura a la Catalunya Central, Francesc Serra, ha participat en la presentació de l'Any

El director dels SSTT de Cultura a la Catalunya Central, Francesc Serra, ha participat en la presentació de l'Any 3833

Joan Puigdellívol és el comissari de la commemoració

Joan Puigdellívol és el comissari de la commemoració 3191

Un moment de l'actuació d'Edwin García en cloure la presentació de l'Any

Un moment de l'actuació d'Edwin García en cloure la presentació de l'Any 4134

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa Any Joan Carles i Amat

Dossier de premsa Any Joan Carles i Amat
PDF | 2024

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia