- La xef Ada Parellada imparteix un taller de cuina als interns de la presó de Quatre Camins que es formen en restauració i hostaleria
- La consellera Ciuró assisteix al taller, que forma part del curs de restauració que imparteix el CIRE, l’empresa de Justícia que ofereix formació i inserció laboral als presos
- Prop d’un miler d’interns treballen a l’interior dels centres penitenciaris en ocupacions relacionades amb la restauració
La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, ha anunciat avui que aquest any “crearem una escola d’oficis i de treball a l’interior de la majoria dels centres penitenciaris i de justícia juvenil, que servirà per millorar la reinserció sociolaboral de les persones privades de llibertat”. Ciuró ha fet aquestes declaracions en el decurs del taller de cuina que ha impartit aquest matí la xef i creu de Sant Jordi, Ada Parellada, a l’aula de restauració que té el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) al Centre Penitenciari Quatre Camins.
La consellera ha agraït “molt sincerament” a la xef “el seu compromís amb la reinserció de les persones empresonades i la seva contribució solidària en aquest àmbit i en molts d’altres”. “Accions com la d’avui –ha destacat Ciuró– ens ajuden a posar el focus a les presons, on no em cansaré de recordar que estem fent política social en majúscules”. “Un exemple d’aquesta política” –ha prosseguit la titular de Justícia– “és el model FOI del CIRE, que es basa en tres grans eixos: la formació, l’ocupació i la inserció laboral, per donar noves oportunitats a aquelles persones que han comès un delicte i que no tornin a reincidir”.
El taller forma part del curs d’operacions bàsiques de restaurant i bar, cofinançat pel Fons Social Europeu (FSE), que permetrà als interns que el superin aconseguir un certificat de professionalitat homologat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya. És un títol oficial que acredita la competència professional per desenvolupar una activitat laboral d’acord amb les exigències de la producció i l’ocupació. Mitjançant aquest projecte es pretén dotar els interns d’unes habilitats i capacitats professionals ajustades a les necessitats canviants del mercat de treball. En aquest sentit, la titular de Justícia ha destacat que “l’èxit de la reinserció passa perquè les persones privades de llibertat trobin una feina digna quan retornin a la societat, i per això és fonamental potenciar-ne la formació”.
La consellera ha assegurat que “les escoles d’oficis i treball del CIRE seran espais unificats, similars als centres de formació d’adults, on ‒a més de la formació presencial‒ es desenvoluparà un projecte de formació a distància amb connexió controlada a internet que permetrà l’accés als cursos de formació ocupacional a tots els interns, amb independència del centre on resideixin”.
Actualment, –ha explicat Ciuró– “ja tenim preparat el disseny del mapa de formació a les presons i als centres educatius de justícia juvenil. També s’està duent a terme l’anàlisi de les infraestructures i els equipaments de què disposem i els que ens faran falta”. Pel que fa a l’ensenyament ocupacional a distància, ha dit que “n’estem ultimant el disseny i els continguts a impartir”. La consellera també ha afegit que “amb la creació de les escoles d’oficis volem que cap alumne es quedi enrere. Tothom ha d’accedir a la formació ocupacional en igualtat de condicions”.
Lourdes Ciuró ha recordat que “el CIRE és l’empresa pública del Departament de Justícia que ofereix formació, treball i inserció laboral a les persones privades de llibertat”. La titular de Justícia ha defensat que “des del Departament, fem política social en majúscules. No treballem amb persones amb risc d’exclusió social, sinó que treballem amb persones excloses de la societat, i el gran repte és recuperar-les i reinserir-les a la societat; aquí és on el CIRE juga un paper clau”.
Una xef de prestigi internacional per formar els interns
La xef Ada Parellada ha fet una demostració pràctica als alumnes del CIRE de com es prepara una coca de bacallà amb romesco utilitzant productes de proximitat i assequibles. Amb aquest taller la xef ha volgut transmetre la idea que amb productes senzills, que tots tenim a l’abast, es poden fer plats molt interessants, jugant amb els punts de cocció, la presentació o l’ús d’espècies i condiments. La consellera Ciuró ha ajudat la xef a emplatar la coca, que finalment ha estat servida en una taula parada pels alumnes, que han pogut fer una demostració de les habilitats que han adquirit al llarg del curs. A la sessió s’han volgut sumar els alumnes d’edicions anteriors que treballen a la cuina del centre.
L’esdeveniment ha comptat també amb la presència del secretari general del Departament de Justícia, Joaquim Claveguera, la directora del CIRE, Annabel Marcos, el Secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Sergi Blàzquez, i el director d’Afers Penitenciaris, César Galván, que han estat testimonis de les habilitats dels alumnes.
En acabar el taller de cuina, la consellera de Justícia ha encoratjat els alumnes a “continuar formant-se en un sector de futur com és la hostaleria i a aprendre d’experiències com la de l’Ada Parellada, que practica una alimentació saludable i sostenible amb productes de proximitat”. En aquest sentit, Lourdes Ciuró també ha recordat que “s’està estudiant la possibilitat d’incorporar el producte de km 0 en els àmbits de gestió del Departament, com poden ser les cuines i cafeteries dels centres penitenciaris i de justícia juvenil”.
Per la seva banda, la xef Ada Parellada, ha volgut posar de manifest la necessitat de disposar d’estratègies per desestigmatitzar els presos, “una paraula difícil de pronunciar i de superar”, ha afirmat. “Tenim pors davant de la possibilitat de contractar una persona que ha passat per la presó, quan aquestes experiències et demostren precisament que és un estigma que té la societat i contra el qual hem de lluitar per combatre’l”.
La xef ha definit la seva primera experiència a les presons catalanes com a “una experiència interessantíssima que, a més, m’ha permès veure la qualitat de la formació, que és fonamental quan vols contractar. M’han donat eines per poder convèncer els meus col·legues i començar aquest camí de trencar aquest estigma i d’acompanyar les persones que han estat a presó”.
Més de 2.000 alumnes de formació ocupacional en un any
Aquest curs de restauració forma part dels cursos de formació ocupacional certificada que el CIRE ofereix a les persones privades de llibertat i és equiparable als que s’imparteixen en qualsevol centre d’ensenyament. L’any passat 2.163 interns de les presons i dels centres de justícia juvenil van seguir un dels 242 cursos per aprendre un ofici que gestiona el CIRE, entre certificats professionals i especifics.
Pel que fa a la restauració, l’any passat 27 persones van obtenir el certificat de professionalitat d’operacions bàsiques en restaurant i bar ‒totes a la presó de Quatre Camins‒ malgrat les dificultats provocades per la pandèmia, que obligava a fer les activitats formatives en grups bombolla i més reduïts. Actualment a l’interior dels centres treballen 881 interns –d’aquests, 168 ho fan la presó de Quatre Camins‒ en llocs de treball relacionats amb l’hostaleria i la restauració.
Els cursos que s’imparteixen són els següents: operacions bàsiques de restaurant i bar; retocs i adaptacions de peces i articles en tèxtil i pell; fontaneria, calefacció i climatització domèstica, enregistrament i tractament de dades i documents (informàtica); soldadura amb elèctrode revestit i TIG; serveis auxiliars de perruqueria; fleca i brioxeria, i activitats auxiliars en vivers, jardins i centres de jardineria.