Empresa i Treball

Catalunya promociona la seva connectivitat sostenible a París i Madrid amb la xarxa catalana de ciutats d'alta velocitat

Catalunya promociona la seva connectivitat sostenible a París i Madrid amb la xarxa catalana de ciutats d'alta velocitat

query_builder   31 març 2022 15:32

event_note Nota de premsa

Catalunya promociona la seva connectivitat sostenible a París i Madrid amb la xarxa catalana de ciutats d'alta velocitat

  • El Grand Tour de Catalunya és l’eix vertebrador d’aquesta acció, un producte que aposta plenament per la mobilitat sostenible
  • El turista francès i el procedent de la resta de l’estat són els principals mercats emissors de turisme a Catalunya amb quasi 9 milions de turistes l’any 2019

 

Catalunya es vol posicionar com una destinació sostenible que aposta per una mobilitat respectuosa amb el medi ambient. Per aquest motiu, el Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme, ha impulsat juntament amb els patronats de turisme de les diputacions de Girona, Lleida i Tarragona i Turisme de Barcelona la creació d’un grup de treball de promoció de les ciutats catalanes que estan connectades amb tren d’alta velocitat.

Avui ha tingut lloc la presentació d’aquest grup de treball a agències de viatges de les ciutats de París i Madrid, les dues capitals més properes a Catalunya que compten amb connexió ferroviària d’alta velocitat. També s’ha aprofitat per donar a conèixer i promocionar la capacitat de connexió amb tren d’alta velocitat de les quatre capitals catalanes. Segons el director general de l’Agència Catalana de Turisme, Narcís Ferrer i Ferrer, l’objectiu és “dinamitzar la itinerància dels turistes pel territori català amb un mitjà de transport sostenible com és el tren creant productes turístics singulars i experiencials”.

A més de l’ACT i els patronats de turisme formen part d’aquesta xarxa les oficines de turisme de les ciutats de Figueres, Girona, Lleida, Reus, Tarragona i Valls. “Volem promocionar aquest tipus de viatges a través del Grand Tour de Catalunya, un producte que aposta plenament per a la mobilitat sostenible”, explica Ferrer. En aquest sentit, s’està treballant per fomentar que parts dels 5 trams d’aquesta ruta circular es puguin realitzar amb transport públic, com ara el tren, i vehicle elèctric.

En col·laboració amb les ciutats de Barcelona, Girona, Figueres, Lleida, Reus, Tarragona i Valls s’ha editat un vídeo promocional en castellà i francès per fomentar els viatges a Catalunya amb aquest mitjà de transport.

Viatges amb tren, una opció còmoda i fàcil

A Europa, desplaçar-se en tren és la forma més fàcil i còmoda de viatjar d'un país a un altre. És un dels transports més ecològics i el més econòmic en una distància curta o mitjana.

En el cas de França, 13 ciutats estan connectades amb Catalunya per ferrocarril d’alta velocitat, entre les quals París, Lió i Marsella. A més de Barcelona, ​​altres ciutats són directament accessibles des del país gal amb tren com ara Girona i Figueres. A partir de les primeres setmanes del mes d’abril, també hi haurà disponible connexió d’anada i tornada durant el matí des de Tarragona a Marsella. Pel que fa a Espanya, les principals capitals espanyoles estan connectades amb tren d’alta velocitat a Catalunya.

Segons dades de Renfe-SNCF, empresa ferroviària que gestiona els trens internacionals entre Espanya i França, l'any 2021 tot i que els viatges es van veure afectats per la pandèmia de Covid-19, 180.000 clients van viatjar de França a Catalunya amb TGV INOUI/AVE (Barcelona i Girona/Figueres), la meitat que abans de la crisi sanitària. Per aquest 2022, les dades indiquen una tendència positiva.

Pel que fa a l’arribada de viatgers de la resta de l’estat a Catalunya cal destacar que el tren és el segon mitjà de transport utilitzat, per darrera del cotxe. Malgrat que les dades dels viatges acumulats durant el tercer trimestre del 2021 mostren una caiguda del 40% respecte el 2019, en passar de 672.200 viatges a 404.200, si comparem les xifres entre el tercer trimestre del 2019 i el 2021 (les últimes disponibles) veurem que l’activitat s’està recuperant, en passar de 217.200 viatges a 258.900, un 19% més.

Principals mercats emissors de les destinació catalana

Si agafem com a referència l’any 2019, abans de la pandèmia, van visitar Catalunya 19,3 milions de turistes, dels quals 8.958.934 milions provenien dels mercats francès i de la resta de l’Estat espanyol. Pel que fa a la despesa turística d’aquets dos mercats va ser de més de 4.300 milions d’euros, el 20,4% del total generat (21.300 milions d’euros).

En aquest sentit, Catalunya és la destinació internacional preferida dels francesos, un mercat de proximitat que representa el primer mercat emissor per a la destinació catalana. L’any 2019 van visitar el nostre territori més de 4 milions de turismes francesos i van generar una despesa de 2.458 milions d’euros. D’altra banda, Catalunya va rebre 4.895 milions de turistes de la resta de l’Estat espanyol. Aquests viatgers van generar una despesa d’1.894 milions d’euros.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

 

2  

Imatges

Presentació a París a agències de viatges

Presentació a París a agències de viatges 178

Representants de Renfe i de l'ACT durant l'acte de presentació a Madrid

Representants de Renfe i de l'ACT durant l'acte de presentació a Madrid 1394

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia