Esport

sge

El Govern inicia la campanya del Dia Mundial de l'Activitat Física animant la ciutadania a portar un estil de vida actiu i limitar les activitats sedentàries

query_builder   1 abril 2022 09:39

event_note Nota de premsa

El Govern inicia la campanya del Dia Mundial de l'Activitat Física animant la ciutadania a portar un estil de vida actiu i limitar les activitats sedentàries

  • Amb el lema “Mou la vida”, l’executiu català s’adhereix per 13è any consecutiu a la celebració del dia 6 d’abril
  • En el marc de la celebració d’aquest Dia Mundial es presentarà la nova edició de la Guia de prescripció de l’exercici físic que té l’objectiu de promoure l’activitat física i reduir el sedentarisme com a elements fonamentals de salut i benestar
sge

El Govern de la Generalitat engega la campanya del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), una celebració que té lloc a tot el món cada 6 d’abril i a la qual Catalunya s’adhereix per tretzè any consecutiu amb el lema “Mou la vida”. En un moment en què els hàbits de feina i oci de la societat han canviat a causa de les restriccions que obliga la situació sanitària, el Govern vol animar la ciutadania a acumular minuts d’activitat física per combatre el sedentarisme i promoure un estil de vida actiu i saludable a persones de totes les edats.

Per encoratjar la ciutadania catalana a “moure’s”, el Departament de la Presidència i el Departament de Salut presentaran, en el marc de la celebració del Dia Mundial, la nova edició de la Guia de prescripció de l’exercici físic molt ampliada i revisada que té l’objectiu de promoure l’activitat física i reduir el sedentarisme com a elements fonamentals de salut i benestar. Aquest missatge pren encara més importància actualment, quan la crisi sanitària ha modificat la nostra manera de treballar i de moure’ns.

Aquest compromís s’emmarca en un dels pilars de la política de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, que busca incorporar l’activitat física al llarg de tota l’etapa vital de les persones, fent èmfasi especial en el col·lectiu femení i en la promoció de la salut a través de l’Activitat Física, una de les prioritats de salut pública dintre del Pla de Salut.

El Govern encoratja la població a fer extensiu el lema “Mou la vida” i dur a terme accions individuals o grupals, en el marc del DMAF durant 4 setmanes (del 1  al 30  d’abril). Activitats com caminar, anar en bicicleta, activitats esportives, nedar, ballar, marxa nòrdica, etc., són algunes de les opcions proposades a petits i grans per tal que després les registrin, tot indicant una breu explicació de l’activitat organitzada, el sumatori de minuts o quilòmetres (si s’escau), i en facin difusió publicant-ne fotos o vídeos a les xarxes socials amb les etiquetes #DMAF2022, #moulavida i #gentactiva.

Amb la campanya “Mou la vida”, el Govern també vol insistir en la necessitat de mantenir-se actiu/va cada dia de l’any i disminuir el temps destinat a fer activitats sedentàries (estar assegut davant una pantalla, conduint, etc.), cosa que permet gaudir dels beneficis que té l’activitat física per millorar la salut i la qualitat de vida davant del sedentarisme, un dels grans enemics de la nostra societat.

En aquest sentit, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana acumular un mínim de 150 minuts d’activitat física d’intensitat moderada i 2 dies d’activitats d’enfortiment muscular a la setmana en persones adultes i gent gran. A més, en persones de més de 65 anys es recomana un mínim de 3 dies a la setmana d’activitats d’equilibri i força funcional. Pel que fa a infants i adolescents, els consells són acumular almenys 60 minuts al dia d’activitat física d’intensitat moderada a vigorosa i 3 dies per setmana d’activitats vigoroses que reforcin músculs i ossos, així com limitar el temps destinat a activitats sedentàries, especialment el temps de pantalla durant el temps lliure, i substituir-lo per activitat física de qualsevol intensitat.

En el marc de l’atenció primària i comunitària, el Departament de Salut va posar en marxa el 2021 el programa Suma Salut, un projecte d’integració dels programes de prevenció i promoció de la salut en aquest àmbit en relació a l’activitat física, el tabac i l’alcohol. Enguany, amb el lema “Activa't i comença a sumar es vol continuar promovent l'activitat física, des de l’atenció primària, com a eina de salut i benestar, i estendre els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica enfront del sedentarisme, un dels principals factors de risc de mort als països occidentals.

També es pot seguir la participació arreu de Catalunya a través dels comptes d’@esportcat o de @salutcat.

L’activitat física ens protegeix

El Dia Mundial de l’Activitat Física se celebra des del 2002 a tot el món, i Catalunya hi participa des del 2010 gràcies a l’impuls del Govern a partir de diversos programes que vetllen per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones mitjançant l’activitat física, impulsats conjuntament pel Departament de la Presidència, a través de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, i el Departament de Salut. Aquestes iniciatives afavoreixen la capacitació de professionals de la salut i de l’esport de tots els centres sobre com aconsellar en diferents situacions de salut, on l’activitat física pot ser una eina més de caire terapèutic. En aquest sentit, en col·laboració amb els municipis, s’han dissenyat entorns comunitaris saludables (rutes, parcs, etc.) i s’han validat i dissenyat més de 800 rutes saludables a 300 municipis, que suposen més de 2.700 quilòmetres i permeten que un 81% de la població tingui accés a una ruta saludable al seu municipi.

El sedentarisme és un dels principals factors de risc de mort a nivell mundial (més de 3.000 morts a l’any estimades a Catalunya). Les persones sedentàries tenen d’un 20% a un 30% més de risc de mort en comparació amb persones actives, i mantenir un estil de vida actiu ajuda a no patir malalties cròniques com les cardiovasculars, el càncer o la diabetis, o disminuir-ne els efectes.

Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2020, el 83,2% de la població d’entre 15 i 69 anys fa activitat física saludable (83,8% d’homes i 82,6% de dones). Així, per grups d’edat, el 86,2% de les persones d’entre 15 i 44 anys fan activitat física saludable, seguit d’un 79,9% de la població d’entre 45 i 64 anys, i d’un 77,5% dels que tenen entre 65 i 69 anys. Els programes de promoció en estil de vida actiu i saludable han permès anar millorant aquestes dades i arribar cada cop a més segments de població, però l’impuls i la visibilització de la importància de ser actiu no es tasca d’un sol dia i s’ha de consolidar com un hàbit d’estil de vida.

1  

Fitxers adjunts

Cartell del Dia Mundial de l'Activitat Física 2022

Cartell del Dia Mundial de l'Activitat Física 2022
PDF | 443

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia