Drets Socials

Imatge de residència

Salut i Drets Socials acorden recuperar la normalitat a les residències de gent gran en l'actual context de covid19

query_builder   1 abril 2022 13:34

event_note Nota de premsa

Salut i Drets Socials acorden recuperar la normalitat a les residències de gent gran en l'actual context de covid19

Es redueixen quarantenes i aïllaments; s’aixequen restriccions per a activitats, visites i sortides, però es mantenen mesures de protecció i seguretat, donada la vulnerabilitat del col·lectiu i de l’entorn residencial

Recuperar la normalitat convivencial i les activitats en els centres residencials de gent gran, però mantenint certes mesures de prevenció i seguretat. Aquesta és la idea general del Pla sectorial de gestió de la infecció pel coronavirus en l’àmbit residencial que han aprovat els departament de Salut i Drets Socials i que vol donar resposta a l’afectació psicoemocional, la pèrdua de l’autonomia personal i de les relacions interpersonals que ha representat la pandèmia per a les persones residents.

El pla s’adapta al document elaborat per Salut Pública Procediment d’actuació enfront de casos d’infecció COVID19, així com al Protocol de la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública pel que fa a poblacions i entorns vulnerables.

Els elements clau d’aquest document són 3:

  1. Sectorització, detecció precoç de la covid19 i maneig de persones amb risc d’infecció
  2. Ingressos segurs als centres
  3. Pautes per a visites i sortides

Amb aquests elements i amb la idea d’aconseguir la màxima normalitat possible dintre del que és un entorn vulnerable, s’estableix, per exemple, que els residents que siguin contactes estrets d’una persona infectada de covid, independentment del seu estat vacunal, no hauran de fer quarantena. I que els contactes estrets que hagin passat la covid en els 90 dies previs podran estar als espais comuns i participar de les activitats habituals de la residència, sempre que s’asseguri una ventilació adequada.

Això sí, se’ls faran proves per detectar possibles casos asimptomàtics; hauran d’utilitzar mascareta quirúrgica i, si no és possible, mantenir la distància de seguretat i la ventilació correcta. Si han de compartir espais comuns com menjador, sala d’estar, o sales de gimnàs, cal fer-ho amb horaris diferents i caldrà fer desinfecció posteriorment.

Els aïllaments de les persones residents amb covid passen a ser de 5 dies si no presenten símptomes en les 24 hores anteriors. Els professionals que han patit covid també es reincorporaran després de 5 dies, si no tenen símptomes i després de donar negatiu en un test d’antígens.

Amb el nivell general d’immunització, tant de les persones que viuen als centres residencials com de les persones treballadores, es considera que aquests centres són espais segurs per a la gent que hi viu i hi treballa. Per aquest motiu, es facilita al màxim l’ingrés de noves persones. Però, en el cas que ingressi una persona asimptomàtica no vacunada, vacunada de forma incomplerta o que no hagi passat la malaltia en els darrers 90 dies, haurà de fer quarantena durant 10 dies en zona groga i se li farà una prova de covid.

Pel que fa a visites, es normalitzen les de tots els residents sense limitació de persones, ni de número de visites, ni de lloc, però amb mesures de protecció individual (mascareta i higiene de mans) i bona ventilació dels espais. També es promou la participació en les activitats habituals dels centres residencials i les sortides dels residents que no siguin contacte estret o positius de covid.

Es recomana mantenir els grups estables de convivència, ja que s’han demostrat molt eficaços per a la detecció i aïllament de la malaltia.

També es mantenen temporalment els cribratges als professionals, voluntaris o alumnes en pràctiques, quinzenalment (en el cas de persones correctament vacunades) o setmanalment, si no compleixen aquest requisit.

Pel que fa a centres de dia de gent gran no integrats en residències; residències i serveis d’atenció diürna per a persones amb discapacitat, llars residències i llars amb suport temporal o permanent per a persones amb problemàtica social derivada de malaltia mental, no es consideren de manera general àmbits vulnerables i es prendran les mateixes actuacions i mesures que les de la població general. En aquesta línia s’ha actualitzat també el document de mesures adreçades a aquests centres i serveis.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia