Protecció Civil

Mapa de risc per ventades

Protecció Civil de la Generalitat activa en alerta el pla VENTCAT per fort vent avui al Pirineu

query_builder   1 abril 2022 12:21

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat activa en alerta el pla VENTCAT per fort vent avui al Pirineu

Mapa de risc per ventades
  • Protecció civil de la Generalitat manté la prealerta del Pla NEUCAT per la previsió de nevades al Pirineu avui i demà
  • Es recomana extremar la precaució en la mobilitat i a prop de zones arbrades com boscos, parcs i jardins. Retireu o fixeu bé els objectes que tingueu a l'exterior per evitar accidents
  • També es demana extremar la precaució a les zones on nevi perquè amb el vent es produirà el fenomen del torb

 

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí en alerta el Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT) per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de fort vent avui al Pirineu i a l’Alt Empordà, amb ratxes que podran superar els 90 km/h i 108 km/h, respectivament.

Segons l’SMC, demà dissabte l’afectació s’estén a tota la meitat oest de Catalunya, sobretot al matí i migdia. El vent bufarà de component nord i les ratxes més fortes se superaran especialment a les zones altes.

En aquests moments no consten incidències destacables pel vent, però, pel que fa a la xarxa viària, s'ha tallat preventivament la via BV-4024 de Bagà cap a Coll de Pal per les ventades.

Protecció Civil de la Generalitat recomana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent.

A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

Consells d'autoprotecció davant ventades.

Cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit:

Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.

  • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
  • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
  • Subjectar el volant de manera segura i forta.

Es recomana seguir l’evolució de la situació meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través de les xarxes socials @emergenciescat.

Prealerta pla NEUCAT per nevades

A banda de la previsió de vent, també es manté en prealerta el Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT) d’acord amb la previsió de l’SMC i per les afectacions que se'n poden derivar.

Avui divendres i demà es podran acumular més de 5cm per sobre de 600m al Pirineu, especialment la vessant nord del Pirineu occidental. La precipitació serà en forma de neu a totes les cotes i a causa del vent hi haurà torb. La distribució geogràfica del fenomen dins de la zona avisada serà extensa. De cara a diumenge, hi ha la possibilitat que s'acumulin més de 2cm per sobre de 500m a les comarques de la demarcació de Girona, podent baixar puntualment fins als 400m.

Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania, de cara a la mobilitat per aquestes zones, que estigui atenta a les previsions meteorològiques i que consulti les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència.

Eviteu la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible. 

Consells d'autoprotecció davant nevades.

4  

Imatges

Mapa de risc per ventades avui divendres

Mapa de risc per ventades avui divendres 68

Mapa de risc per ventades demà dissabte

Mapa de risc per ventades demà dissabte 72

Mapa de risc per nevades avui divendres

Mapa de risc per nevades avui divendres 46

Mapa de risc per nevades demà dissabte

Mapa de risc per nevades demà dissabte 44

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia