Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa PPT

Març plujós o molt plujós a Catalunya

query_builder   1 abril 2022 13:44

event_note Nota de premsa

Març plujós o molt plujós a Catalunya

  • El mes de març s’ha de qualificar de càlid a la Val d’Aran, al Segre mitjà i sectors del litoral i prelitoral; en canvi ha estat fred als massissos del Port i del Montseny i a les zones elevades de la Garrotxa i del Ripollès
  • Ha estat un mes en general plujós a Catalunya, a excepció del Garraf i àmplies zones de la conca mitja i alta del Segre, on ha estat normal i ha estat molt plujós al quadrant nord-est, terres de l’Ebre, costa Daurada i vessant sud del Pirineu i del Prepirineu

La meteorologia del mes de març ha estat caracteritzada per un bloqueig anticiclònic al nord del continent que ha provocat una ondulació del corrent del jet (vent de l’oest en altura), afavorint el pas de zones de baixes pressions que han afectat especialment el llevant i el sud de la península Ibèrica.

El vent del sud-est o llevant que ha predominat a Catalunya generat pel posicionament de les pertorbacions molt al sud de la seva ubicació habitual ha afavorit precipitació destacable a la meitat est de Catalunya i vessant sud del Pirineu i Prepirineu, sobretot al massís del Port, on les quantitats han estat extremadament abundants.

Episodis destacats del març

Fins a quatre episodis de precipitació han afectat Catalunya:

  • El dia 8 de març la precipitació més important es va concentrar el litoral i prelitoral Sud (34,1 mm a l’Observatori de l’Ebre, a la comarca del Baix Ebre)
  • Del dia 11 al 18 de març es van superar els 100 mm a sectors de l’Empordà, amb 191,3 mm a Lliurona (l’Alt Empordà)
  • Entre els dies 19 i 23 de març es van registrar quantitats molt abundants al massís dels Ports, amb 323,3 mm a l’estació del PN dels Ports (Roquetes, el Baix Ebre); i quantitats importants al massís del Montseny i punts del quadrant nord-est.
  • Finalment, entre els dies 29 i 31 de març la precipitació va ser irregular, acompanyada de tempesta i calamarsa o pedra el dia 31. S’han recollit més de 50 mm a punts de la Catalunya Central i el prelitoral, amb 59,7 mm a Granollers (el Vallès Oriental).

 

Cal remarcar que malgrat la temperatura temperada del març, la neu ha fet acte de presència a les parts més elevades del Pirineu de manera regular al llarg del mes, destacant la nevada que es va produir entre els dies 11 i 15 de març, amb gruixos de neu nova de 30 a 50 cm a cotes altes del vessant sud del Pirineu.

Un març entre normal i càlid a Catalunya

El mes de març s’ha de qualificar de càlid a la Val d’Aran, al Segre mitjà i sectors del litoral i prelitoral. En canvi ha estat fred als massissos del Port i del Montseny i a les zones elevades de la Garrotxa i del Ripollès (figura 1).

Figura 1:

Mapes de temperatura mitjana del mes de març del 2022 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC.  No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació

Mapa TMm
Mapa AT

Aquestes anomalies són conseqüència de la persistència durant el mes de març del pas de pertorbacions procedents del sud acompanyades en superfície d’aire relativament càlid (juntament amb pols d’origen saharià) que no ha permès una baixada de la temperatura. 

La taula següent mostra els valors d’anomalia de temperatura (diferència de la temperatura mitjana mensual de març respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de març pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors a +1,5 °C a les estacions de la XEMA.

Nom de l’estació

Comarca

Anomalia (°C)

Vielha - Elipòrt

Val d'Aran

+2,0

Tornabous

Urgell

+1,6

Girona

Gironès

+1,5

La taula següent, en canvi, mostra els valors d’anomalia de temperatura que han estat iguals o inferiors a -1,0 °C a les estacions de la XEMA.

Nom de l’estació

Comarca

Anomalia (°C)

Viladrau

Osona

-1,2

Molló - Fabert

Ripollès

-1,2

PN dels Ports

Baix Ebre

-1,1

Gisclareny

Berguedà

-1,0

Mas de Barberans

Montsià

-1,0

Un mes molt plujós als dos extrems del país

Ha estat un mes en general plujós a Catalunya, a excepció del Garraf i àmplies zones de la conca mitja i alta del Segre, on ha estat normal. Ha estat molt plujós al quadrant nord-est, terres de l’Ebre, costa Daurada i vessant sud del Pirineu i del Prepirineu (figura 2).

La taula següent mostra les estacions gestionades per l’SMC que durant el mes de març han superat els 200 mm de precipitació, ubicades als dos extrems del país i massís del Montseny.

Nom de l’estació

Comarca

PPT (mm)

 

PN dels Ports

Baix Ebre

517,8

Pantà de Darnius - Boadella

Alt Empordà

322,0

Lliurona (XOM)

Alt Empordà

292,2

Navata

Alt Empordà

273,8

Puig Sesolles (1.668 m)

Vallès Oriental

228,8

 

Figura 2:

Mapes de precipitació acumulada durant el mes de març del 2022 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta

Mapa PPT
Mapa APPT

Irradiació solar excepcionalment baixa a Catalunya

La irradiació solar global de març ha estat molt per sota dels valors normals d’aquesta època de l’any. S’han registrat anomalies negatives del 40% al 50% a gran part del litoral, prelitoral i Prepirineu oriental, i inferior al -30% a la resta de Catalunya. Només la Val d’Aran ha tingut valors entre el -20% i el -30% (figura 3).

La nuvolositat molt abundant  i persistent al llarg del mes en relació amb les pertorbacions expliquen aquestes anomalies. Les 81.2 hores de sol mesurades l’Observatori Fabra (el Barcelonès) amb dades des de l’any 1968, suposen el valor més baix mai enregistrat en aquest punt de la serralada de Collserola. A més, ha estat el mes més ennuvolat que han registrat les estacions de la XEMA, amb sèries de fins a 30 anys de dades

 

Figura 3:

Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de març del 2022 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2012-2021).

Mapa ARS

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat

1 d’abril del 2022

5  

Imatges

Mapa TMm

Mapa TMm 441

Mapa AT

Mapa AT 345

Mapa PPT

Mapa PPT 356

Mapa APPT

Mapa APPT 293

Mapa ARS

Mapa ARS 235

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 697

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia