Igualtat i Feminismes

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, en la visita al dispositiu d'allotjament d'urgència de Creu Roja a Salou.

Tània Verge: "Treballem perquè passi el menor temps possible entre l'acollida d'urgència i la normalització de la vida de les persones ucraïneses"

query_builder   1 abril 2022 17:34

event_note Nota de premsa

Tània Verge: "Treballem perquè passi el menor temps possible entre l'acollida d'urgència i la normalització de la vida de les persones ucraïneses"

  • La consellera visita a Salou un dispositiu d’allotjament d’urgència que acull actualment unes 170 persones ucraïneses.
  • En aquesta instal·lació, gestionada per Creu Roja, es cobreixen les necessitats bàsiques d’allotjament i manutenció de les persones refugiades i s’ofereix suport psicosocial i orientació jurídica.
  • El Camp de Tarragona ha registrat prop de dues mil arribades des de l’inici de la guerra, la majoria a les comarques del Tarragonès i el Baix Camp.
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, en la visita al dispositiu d'allotjament d'urgència de Creu Roja a Salou.
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha explicat aquest matí que el Govern està treballant intensament amb els municipis i les entitats especialitzades per assegurar un procés d’acollida amb plena garantia de drets. En aquest sentit, la consellera ha subratllat: “L’acollida va més enllà de facilitar l’allotjament d’urgència, és fonamental oferir un bon acompanyament.”

Verge ha fet aquestes declaracions durant una visita a un dispositiu d’allotjament d’urgència ubicat a Salou i gestionat per la Creu Roja. Aquesta instal·lació acull actualment unes 170 persones refugiades ucraïneses, que formen part de les més de 1.400 persones que Creu Roja està atenent al Camp de Tarragona. L’entitat ha articulat el seu dispositiu a la demarcació amb vuit establiments ubicats en cinc municipis de la Costa Daurada; cobreix les necessitats bàsiques d’allotjament i manutenció de les persones refugiades i els ofereix suport psicosocial i orientació jurídica.

La consellera ha reconegut el valor de la tasca que Creu Roja i altres entitats estan desenvolupant arreu de Catalunya per tal de donar resposta a aquesta crisi, però ha recordat que ens trobem en una fase d’emergència. “Els allotjaments d’urgència no han de ser una solució que perduri en el temps, perquè no són els espais on les persones poden recuperar-se i reconstruir les seves vides després d’una guerra”, ha afirmat Verge. “Des del Govern, treballem ja per a una fase en què les persones puguin tenir un habitatge, en què els allotjaments d’emergència centralitzats donin lloc a una distribució territorial que faciliti una política d’acollida més inclusiva”, ha afegit.

En la visita al dispositiu, la consellera ha estat acompanyada per la coordinadora de Creu Roja a Tarragona, Anna Sabaté Sales, i pel coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist Güell. A més, hi han participat la coordinadora territorial del Departament d’Igualtat i Feminismes a Tarragona, Eva Ferran Roig, i l'alcalde de Salou, Pere Granados Carrillo.

La coordinadora de Creu Roja a Tarragona ha explicat la tasca que està fent l’entitat a la demarcació i els principals reptes als quals ha de donar resposta. “Hem detectat que hi ha un impacte emocional acusat en moltes de les persones refugiades ucraïneses que estem acollint, per tot el que estan patint com a conseqüència de la fugida del seu país” ha dit Sabaté. Per això, “estem treballant amb voluntariat especialitzat de l'Equip de Resposta Immediata en Emergències Psicosocial (ERIE Psicosocial) de Creu Roja, que compta també amb serveis de traducció, per poder donar aquest suport emocional”, ha afegit.

Per la seva banda, l’alcalde de Salou ha posat en valor el fet que el municipi sigui una ciutat acollidora. “Des del primer moment vam acollir ucraïnesos i ucraïneses”, ha explicat, perquè abans que la directiva europea s’activés el consistori va haver de resoldre “la problemàtica que teníem damunt de la taula”. En aquest sentit, l’alcalde ha destacat que des de diferents àrees del consistori s’ha treballat perquè les persones ucraïneses tinguin una casa al més aviat possible. Granados ha destacat el paper clau de l’Associació d’Ucraïnesos del municipi, i l’ajuda que ha proporcionat la societat civil salouenca, a més d'entitats com la Creu Roja, Eluzai i Càritas.


Comunitats, administracions i entitats, amb un objectiu comú

En la seva visita al Camp de Tarragona, la consellera Verge ha traslladat un agraïment molt especial al conjunt de municipis de Catalunya que estan rebent i acollint persones refugiades, així com a les entitats que estan habilitant recursos per acompanyar aquest procés. A més, ha destacat el paper clau que està tenint “la comunitat ucraïnesa de Catalunya, que s’està bolcant en l’acollida, així com la comunitat russa, que també està expressant la seva solidaritat”. Verge ha deixat clar que “una cosa és el govern de Rússia i l’altra la població que, tant allà com aquí, està patint els efectes de la guerra”.

Per avançar en l’objectiu comú d’una acollida reparadora i amb plena garantia de drets, la consellera ha reiterat el compromís del Govern d’aprovar, la setmana que ve, un paquet de mesures per abordar les conseqüències de la guerra. Mesures que han de permetre “un bon acompanyament per als municipis i les famílies ucraïneses, posant al centre les necessitats de les persones refugiades”. “Treballem perquè passi el menor temps possible entre l’acollida d’urgència i la normalització de la vida de les persones ucraïneses”, ha insistit Verge.

En total, el Departament d’Igualtat i Feminismes ha registrat prop de dues mil arribades de persones ucraïneses al Camp de Tarragona des de l’inici de la guerra, de les quals unes 1.300 al Tarragonès i prop de 500 al Baix Camp.


Visita institucional al Camp de Tarragona

Abans de la visita al dispositiu de Creu Roja a Salou, la consellera s’ha desplaçat a l’Ajuntament del municipi, on ha signat el Llibre d’Honor i s’ha reunit amb l’alcalde, Pere Granados Carrillo, i altres càrrecs electes. En la trobada, han abordat qüestions relatives a l’acollida de les persones ucraïneses al municipi, i han explorat possibles línies de col·laboració entre el Departament i el consistori.

Des de Salou, la consellera s’ha traslladat a la seu de la Diputació de Tarragona, on s’ha reunit amb la presidenta de l’ens, Noemí Llauradó Sans; la diputada de Recursos Humans, Sílvia Puerto Lleixà, i la diputada de TIC, Maria Teresa Mariné. En aquesta reunió, s’han posat en comú els esforços del Departament i la Diputació per avançar en l’erradicació de les violències masclistes i la promoció de la igualtat de tracte i la no-discriminació. També s’han comentat qüestions relacionades amb l’acollida de persones ucraïneses.

A la tarda, la jornada ha finalitzat amb una visita al Casal de les Dones de Reus, una reunió amb l’equip que gestiona l’equipament i una trobada amb entitats que formen part del Consell Municipal de Polítiques de Gènere.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia