• El vicepresident Puigneró encapçalarà els actes de presentació del projecte amb les principals entitats culturals i de defensa de la llengua de cadascun dels territoris
  • L’objectiu és sumar les veus de les variants que es parlen en aquests territoris a la campanya ‘La nostra llengua és la teva veu’ per obtenir un corpus de veu que contempli tota la diversitat lingüística del català oral
  • AINA és un projecte basat en tecnologies de dades i Intel·ligència Artificial impulsat per la Vicepresidència i el Barcelona Supercomputing Center (BSC)
Imatge campanya recollida de veus AINA

El projecte AINA engega avui una gira per territoris de parla catalana amb l’objectiu de sumar veus de les diferents variants dialectals de la llengua catalana.

Segons les últimes dades disponibles, les variants dialectals menys representades a la plataforma Common Voice de Mozilla són el balear (1%), el nord-occidental (1%), el septentrional (3%) i el valencià (5%). Amb la gira d’AINA, es pretén esperonar els parlants d’aquestes variants perquè se sumin a la campanya de recollida de veus a través del web projecteaina.cat amb l’objectiu últim d’incrementar notablement aquests percentatges per garantir que el corpus de veu resultant contempli tota la diversitat lingüística de la llengua catalana.

Una gira en dues fases

Impulsada pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori amb la col·laboració de diferents entitats i associacions culturals i de defensa de la llengua dels territoris de parla catalana, la gira de l’AINA es desenvoluparà en dues fases. La primera farà parada a la Catalunya Nord, el País Valencià i les Illes Balears.

El tret de sortida tindrà lloc avui, 4 d’abril, a Perpinyà (Catalunya Nord), amb un acte de presentació del projecte encapçalat pel vicepresident Puigneró i la col·laboració del Consell Departamental Pirineus Orientals i l’Oficina Pública de la Llengua Catalana (OPLC). La mateixa setmana, concretament el dijous 7 d’abril, la gira farà parada a la ciutat de València (País Valencià), que acollirà l’acte de presentació impulsat en col·laboració amb Acció Cultural del País Valencià. Finalment, el dia 11 d’abril la gira de l’AINA passarà també per Palma (Mallorca), amb un acte organitzat en col·laboració amb el Govern de les Illes Balears.

En aquests tres actes, tant les persones participants com les assistents podran enregistrar les seves veus en un punt de recol·lecció de veus itinerant del projecteaina.cat.

La gira de l’AINA continuarà abans de l’estiu amb una segona fase que recorrerà tot el territori català, amb actes de presentació del projecte en un municipi de cadascuna de les vuit vegueries catalanes. 

Més de 640.000 veus enregistrades

A mitjans del passat mes de febrer, el Govern de Catalunya va llançar la campanya ‘La nostra llengua és la teva veu’ en el marc del projecte AINA amb l’objectiu de recollir el màxim de veus possible per nodrir de continguts la primera versió del corpus de veu del català, imprescindible per ensenyar les màquines a entendre i parlar la nostra llengua.

La campanya convida la ciutadania de parla catalana de totes les edats, gèneres, condicions i procedències a “donar” la seva veu a través del web projecteaina.cat, des d’on tothom pot llegir, enregistrar i validar un nombre il·limitat de frases agrupades de 5 en 5 a la plataforma Common Voice de Mozilla.

L’excel·lent acollida de la campanya per part de la ciutadania ha fet que, en poc més d’un mes, s’hagin assolit xifres d’enregistraments i d’hores de gravació que han superat les millors expectatives, arribant actualment als més de 640.000 talls de veu (frases) enregistrats i més de 900 hores de gravació des de l’inici de la campanya. A més, el català ha passat a ser la segona llengua del món amb més locutors a Common Voice (més de 25.500 persones), només per darrere de l’anglès.

Malgrat això, la variant dialectal dominant a la plataforma continua sent el català central, que supera el 75% de les veus enregistrades.

Sobre el projecte AINA

Impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), AINA és un projecte basat en tecnologies de dades i Intel·ligència Artificial per fer possible que les màquines entenguin i parlin el català.

Es tracta d’un projecte estratègic que té com a objectiu últim ensenyar català a les màquines de manera que la ciutadania pugui relacionar-se amb elles i participar en el món digital en català al mateix nivell que els parlants d’una llengua global, com ara l’anglès, i evitar, així, l’extinció digital de la llengua catalana.

En aquest sentit, el projecte AINA està construint els corpus i els models de llengua del català per facilitar que les empreses tecnològiques puguin desenvolupar les seves solucions o serveis específics (traductors, assistents personals, sintetitzadors de veu, classificadors de textos, etc.) en la nostra llengua.

El projecte AINA s’emmarca en l’estratègia digital del Govern a través de dues iniciatives liderades per la Vicepresidència: l’Estratègia d'Intel·ligència Artificial de Catalunya (Catalonia.AI) i el Consell de Direcció interdepartamental per a la promoció del català a Internet i en les tecnologies digitals avançades.