Educació

Fotografia Comissió Educació

Gonzàlez-Cambray: "Volem revertir les retallades però el seu impacte pressupostari no es pot assumir de forma immediata"

query_builder   4 abril 2022 15:32

event_note Nota de premsa

Gonzàlez-Cambray: "Volem revertir les retallades però el seu impacte pressupostari no es pot assumir de forma immediata"

  • Així ho ha explicat durant la compareixença aquest matí a la Comissió d’Educació al Parlament

 

  • El Departament ha arribat a un acord amb la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis per implementar el finançament del cost d’escolarització per a les famílies d’infants a I2

 

  • També de cara al proper curs es reduiran les ràtios a I3, es reforçarà la formació professional i es desplegarà el Decret d’admissió d’alumnat
Fotografia comissió educació

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha expressat la voluntat negociadora del Departament amb l’objectiu revertir les retallades en l’àmbit educatiu: “Tenim tota la voluntat d’avançar en la reversió de les retallades. Però no podem perdre de vista que aquestes retallades són diverses i que tenen un impacte pressupostari que no es pot assumir de manera immediata, perquè la disponibilitat pressupostària és limitada. I seguim oberts al diàleg i a la negociació”.

 

Així ho ha afirmat durant la compareixença aquest matí al Parlament en la Comissió d’Educació, on el conseller ha exposat algunes de les novetats que es posaran en marxa de cara al proper curs escolar 2022-2023. Gonzàlez-Cambray ha remarcat que el Departament ja ha començat a tirar endavant iniciatives de millora del sistema educatiu: “Seguirem treballant per la reducció de ràtios, seguirem treballant per la gratuïtat de l’I2 i per la gratuïtat de tot el sistema. I ningú ens allunyarà d’aquests objectius que són bons per les famílies, pels infants i pel futur d’aquest país”.

 

Pel que fa  a les millores en l’àmbit laboral, aquest 2022 es tiraran endavant dues mesures com són: 

  • La cobertura de reduccions de jornada d’1/3 amb substitucions de mitja jornada, de tal manera que els substituts no hagin de completar jornades a través de terços, sinó que ho puguin fer amb mitges jornades. Una mesura que respon a una petició unitària sindical i que entrarà en vigor el proper setembre.
  • Una altra mesura impulsada amb efectes 1 de gener d’enguany és el pagament del complement funció directiva a directors en actiu.

 

El conseller ha remarcat que també en les propostes presentades als representants sindicals s’inclouen la reducció de ràtios a I3 a partir del proper mes de setembre, així com l’inici del procés d’estabilització amb la publicació de l’oferta d’ocupació pública, la convocatòria del concurs de mèrits i el concurs d’oposició. I ha avançat que “ens comprometíem també a iniciar la reducció de l’hora lectiva en els propers dos cursos, començant el curs 2023-24 pel professorat d’infantil i primària, i el curs següent també el de secundària”.

 

El titular d’Educació ha recordat que totes les mesures per revertir les retallades tenen un impacte en els pressupostos, enguany més tensionat a causa de dos fets no previstos: les substitucions de professorat el passat gener a causa de la pandèmia i l’arribada d’infants ucraïnesos als centres, que ha requerit d’increment de dotacions. “Les substitucions que vam assumir com a conseqüència de la 6a onada de COVID als centres educatius, només començar el segon trimestre escolar, va suposar en tres setmanes fer les mateixes substitucions que les que fem al llarg de tot un curs habitual”, ha recordat el conseller.

Fotografia comissió Educació

Novetats per al curs 2022-2023

 

El proper curs es posaran en marxa noves mesures com la gratuïtat de l’Infantil 2, la disminució de ràtios o el reforç del sistema de formació professional. El conseller ha avançat que el curs vinent l’escolarització a I2 serà gratuïta per a les famílies que vulguin escolaritzar els seus infants en llars de titularitat pública. Igualment, les llars d’infants que no són de titularitat pública rebran més recursos dels que reben ara. Per a les escoles bressol privades, el Departament subvencionarà amb 800 euros per infant/curs.

 

Aquesta mesura ha estat possible per un acord entre Educació, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya en el marc de la Comissió Mixta, amb l’objectiu de consolidar el finançament en els exercicis pressupostaris futurs, i fer-lo extensible al llarg dels cursos vinents: “El Govern de Catalunya es compromet a consolidar el finançament d’aquest cost d’escolarització en els exercicis pressupostaris futurs, i fer-lo extensible al llarg dels cursos vinents de manera que assolim l’objectiu final de completar l’educació 0-18 sostinguda amb fons públics”. La inversió del Departament serà de 90 milions d’euros per curs escolar.

 

També el proper curs es baixaran les ràtios a I3 de forma generalitzada, i el 86% dels grups públics i el 37% dels concertats reduiran les ràtios a 20 alumnes o menys per grup. Tal i com ha expressat Gonzàlez-Cambray, “iniciem el trajecte per arribar al 2030 amb menys nens i nenes a totes les aules del país”. Una mesura que, ha recordat, tindrà beneficis pels infants, els docents, les famílies i el sistema educatiu.

 

El titular d’Educació s’ha referit a la formació professional, que ja aquest curs ha incrementat de forma notable la demanda, i ha anunciat que enguany s’avançarà la preinscripció dels cicles de formació professional al mes d’abril, amb una preinscripció diferenciada en dues fases, prioritzant l’alumnat de continuïtat de 4t d’ESO: “Aprenem del que ens va passar el curs passat, i ja des de l’inici hem modificat el procediment de preinscripció i matricula. Donarem resposta al que diu la Llei d’Educació de Catalunya i que no ha passat mai, que és garantir que l’alumnat de 4t d’ESO de continuïtat tingui plaça en l’àmbit professional que sol·liciti”.

 

També el proper curs serà el primer on s’implementaran algunes de les mesures del decret d’admissió per tal d’eliminar la segregació a l’entrada del sistema i per assegurar una distribució equilibrada de l’alumnat.

 

 

4 d’abril de 2022

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia