Cultura

Campana Mònica

La campana Mònica de la Seu Vella de Lleida marxa a Àustria per ser restaurada

query_builder   5 abril 2022 17:14

event_note Nota de premsa

La campana Mònica de la Seu Vella de Lleida marxa a Àustria per ser restaurada

  • És una de les campanes gòtiques conservades més destacades per la seva riquesa decorativa
  • L’esquerda que s'hi va detectar, de 15 cm de llargada, distorsionava el so original de la campana

 

FOTO

La campana Mònica de la Seu Vella de Lleida ha marxat aquesta setmana a Àustria per ser restaurada. Es tracta d’un element arquitectònic amb una gran importància patrimonial, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), i que forma part, també, del BCIN en el qual es troba inclosa. L’any 2004 s’hi va detectar una esquerda d’uns quinze centímetres de llargada, que parteix de la vora i puja obliquament, i que podria distorsionar el so original de la campana. Amb l’objectiu de no agreujar la fractura ni la conservació de la Mònica, el 2014 es va baixar del seu emplaçament original.

Per a la seva correcta restauració, finançada pel Departament de Cultura, s’ha buscat el lloc més adient per aquest tipus d’intervenció. Donat que ni a Catalunya ni a la resta de l’estat espanyol es realitza, s’ha localitzat un taller a Innsbruck (Àustria) especialista en restauracions de soldadures de campanes amb aquestes característiques, amb el qual es treballa des de Lleida. La tècnica que utilitzen en aquestes intervencions és la de soldadura amb bufador de gas, la qual, segons els experts consultats, dona les garanties suficients per iniciar el procediment per a la restauració de la campana. Aquesta soldadura que es farà a Àustria permetrà recuperar la sonoritat perduda sempre que es recuperi el sistema de toc tradicional, mitjançant martell exterior per gravetat.

Una vegada restaurada, caldrà ubicar la Mònica al seu lloc original, un espai més elevat que l’últim que va ocupar perquè el seu so arribi a tota la ciutat. També serà necessari dotar‐la d’una estructura lleugera que permeti arribar a ella per gaudir de les seves decoracions, imatges i textos. Es penjarà d’un nou suport a la finestra, encaixat en les ròtules laterals.

La campana Mònica té un important valor patrimonial i és una de les campanes gòtiques més destacades arreu del territori per la seva riquesa decorativa. La campana és de sol greu i es va fer l’any 1486 per tocar els quarts com a complement a la Silvestra, del 1418. El seu diàmetre és de 90 cm, amb una alçada de 70 cm i un pes de 450 kg. La Mònica sempre ha estat tocada amb martell i mai ha tingut batall. Al seu exterior té l’orla habitual de gust gòtic que voreja el perímetre de la boca. En el primer terç hi ha dues figures representades, la d’un gos i un conill que sembla s’estiguin empaitant. A la part superior una inscripció de doble línia en lletra gòtica diu: “Crist Rei va venir en pau. Déu és feu home, lliurement i amb intenció pietosa, en honor de Déu i per l’alliberament de la Terra/ Aquesta campana fou feta pel mestre Nicolau Barrot, el 20 de maig del Senyor de 1486”. Sota d’aquestes paraules es pot veure diversa iconografia religiosa i a l’interior presenta un perfil ondulat.

3  

Imatges

Campana Mònica

Campana Mònica 807

Foto trasllat_1

Foto trasllat_1 115

Foto trasllat_2

Foto trasllat_2 114

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia