Cultura

PNL

El secretari de Política Lingüística presenta el Pacte Nacional per la Llengua a Sort

query_builder   5 abril 2022 11:12

event_note Nota de premsa

El secretari de Política Lingüística presenta el Pacte Nacional per la Llengua a Sort

  • Des de febrer fins a juliol, el Govern organitza sessions participatives arreu del país i convida a tota la ciutadania a organitzar conferències i activitats

 

PNL

El secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, presenta aquest dijous, 7 d’abril, a les 18 hores, el Pacte Nacional per la Llengua a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. L’acte tindrà lloc al Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Camí de la Cabanera, 2, de Sort. El secretari Vila atendrà els mitjans de comunicació abans de l’acte.

Amb aquesta presentació, en què participarà també el delegat territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, s’informa a les entitats sobre quin és l’estat de la llengua catalana i com poden fomentar-ne el debat constructiu, per tal de recollir propostes per al Pacte Nacional per la Llengua des de tot arreu de Catalunya.

El Pacte Nacional per la Llengua és un projecte de país impulsat pel Govern de la Generalitat, que es va posar en marxa el passat mes de febrer amb la publicació de l’informe acadèmic que dijous es presenta a Sort .  

A partir d’una quinzena de presentacions territorials, des de fa uns dies s’ha iniciat la fase informativa del Pacte arreu de Catalunya. En aquestes presentacions s’explica el diagnòstic sobre el català que conté l’informe acadèmic, així com les principals línies i objectius del Pacte Nacional per la Llengua, i els detalls del procés participatiu. La voluntat dels actes en qüestió és transmetre la informació sobre l’estat de la llengua a les entitats principals de cada territori, per tal d’animar-les a organitzar actes (debats, conferències...) al voltant de la llengua i estendre el debat públic sobre el català.

Així, fins al juny, la Secretaria de Política Lingüística i la Comissió Tècnica de Política Lingüística organitzaran, juntament amb altres institucions i entitats de diversos sectors, activitats per exposar els reptes del català, reflexionar sobre la situació de la llengua i recollir propostes de millora. A més, tothom podrà col·laborar a través del procés obert a la participació ciutadana a través del web: pacteperlallengua.gencat.cat.

La previsió és que a la tardor d’enguany s’assoleixi un acord en el marc del grup de treball pel Pacte Nacional per la Llengua. Aquest procés ha de conduir a la signatura el mes de desembre d’un document, el Pacte Nacional per la Llengua, que serà la base per al futur pla de política lingüística pluriennal.

A partir de l’1 d’abril s'han obert els canals per a la presentació de propostes, que es podran fer a títol personal, però també en el marc de sessions deliberatives organitzades pel Govern o de sessions autogestionades que podran organitzar entitats o col·lectius amb materials que trobaran al web del pacte. S’admetran propostes fins al 30 de juny, data en què finalitzarà la fase de participació. A la tardor es farà un retorn d’informació a la ciutadania i es lliuraran els resultats a la taula del Pacte Nacional perquè s’incloguin en la discussió i l’elaboració de l’acord polític.

Els objectius del Pacte Nacional per la Llengua són incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, tot parant especial atenció als àmbits més rellevants en què té menys presència, així com potenciar l’adopció del català entre les persones que no el tenen com a llengua de partida. Per aconseguir-ho, es parteix del diagnòstic de la situació actual de la llengua catalana i del debat i acord que ha de permetre dissenyar i dur a terme una política lingüística més transversal, més participativa i consensuada amb les forces polítiques, les organitzacions, les entitats i, en general, amb tota la població.

 

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia