• També reclamarà que es revisi el Fons de Suficiència del model de finançament per compensar la rebaixa temporal de l’impost especial sobre l’electricitat
  • Les primeres estimacions situen l’impacte econòmic del conflicte sobre les finances públiques en uns 750 milions d’euros

El Govern ha acordat avui sol·licitar a l’Estat l’activació d’un fons extraordinari perquè les comunitats puguin atendre les despeses derivades de l’impacte de la guerra a Ucraïna, així com augmentar la taxa de referència del dèficit del 0,6% del PIB actual fins a l’1%. L’acord de mesures extraordinàries aprovat avui també inclou demanar al Govern espanyol la revisió del Fons de Suficiència del model de finançament per incloure-hi la compensació de la reducció de l’Impost especial sobre l’electricitat, la recaptació del qual està cedida totalment a les comunitats.

Aquestes iniciatives s’impulsen per fer front a les necessitats sobrevingudes pel conflicte a Ucraïna i del desplaçament de persones refugiades, que està tenint un impacte significatiu en les finances de la Generalitat. Tot i que els escenaris econòmics i macroeconòmics estan molt oberts, en una primera estimació, el Departament d’Economia i Hisenda xifra en uns 750 milions d’euros (0,3% del PIB) l’impacte global sobre les finances públiques. També es preveu que, en funció de l’evolució de la crisi, es puguin veure afectades les previsions de recaptació dels tributs més vinculats a l’activitat econòmica, com ara l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats.

L’executiu considera necessari impulsar les mesures d’augment d’ingressos tenint en compte que l’any 2022 la Generalitat no només haurà de fer front als efectes derivats del conflicte a Ucraïna, sinó també a l’impacte encara persistent de la Covid-19, en un exercici en què l’Estat no ha habilitat cap fons específic per atendre les despeses vinculades a la pandèmia, com sí que va fer en els dos exercicis anteriors.

190 milions de menor recaptació

Un altre element que tindrà efectes sobre les finances de la Generalitat és la decisió del Govern de l’Estat de rebaixar l’Impost especial sobre l’electricitat. Es tracta d’un tribut que gestiona i recapta l’agència estatal i, per tant, les comunitats no disposen de capacitat normativa per modificar-ne cap element, però sí que la recaptació retorna en funció del rendiment que hagi obtingut en el seu territori, d’acord amb el consum d’energia elèctrica.

D’acord amb les estimacions del Departament d’Economia i Hisenda, la decisió de l’Estat de reduir els tipus de l’impost de manera temporal des del 15 de setembre de 2021 fins al 30 de juny de 2022 tindrà un impacte aproximat per a les finances de la Generalitat de 190 milions d’euros, i per això el Govern reclamarà que, en compliment de l’article 21 de la Llei 22/2009 sobre el model de finançament, aquesta reducció d’ingressos de la Generalitat es compensi a través del Fons de Suficiència.