• El Departament treballa per tal de poder oferir l’accés al lleure educatiu als menors ucraïnesos arribats a Catalunya
  • La ciutadania ha cedit 100 habitatges a persones afectades pel conflicte bèl·lic a Ucraïna a través d’un conveni de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya

El Departament de Drets Socials ha dut a terme diverses mesures per tal de donar resposta a les necessitats de les persones desplaçades pel conflicte d’Ucraïna en diverses matèries i canalitzar la solidaritat, oferint seguretat jurídica. Per tal de garantir els drets dels infants i adolescents que arriben al nostre país sense tutors legals, i amb l’objectiu d’agilitzar i simplificar el procediment d’acollida, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) ha elaborat un circuit específic de gestió d’expedients de menors d’edat no acompanyats d’origen ucraïnès amb l’objectiu d’agilitzar i simplificar aquest procediment. La DGAIA fa una primera valoració i un estudi provisional de la família d’emergència (contacte amb la família, visita al domicili i entrevista, i emissió de l’informe). Un cop superat aquest pas, elabora una resolució de desemparament preventiu i guarda provisional en família d’emergència de caràcter humanitari i extraordinari derivada del conflicte bèl·lic d’Ucraïna.

Per  altra banda, a causa de l’increment de les trucades al telèfon de la infància de persones que s’ofereixen per acollir aquests infants, el Departament ha incrementat en quatre els professionals que atenen el telèfon de la Infància 116111 per un període de 6 mesos per tal de poder atendre aquestes trucades.

També s’ha elaborat un model d’informe per notificar la situació d’infants i adolescents provinents d’Ucraïna sense tutors legals a Catalunya dels quals calgui regularitzar la situació d’acolliment. Per agilitzar aquests tràmits, el Departament ha format un equip tècnic especialitzat per fer una primera valoració de les famílies alienes que acullen infants que han estat traslladats a Catalunya per associacions i ONG.

Diverses entitats també han traslladat infants i adolescents de centres d’Ucraïna juntament amb les persones responsables dels centres i els han acollit en diferents espais. Per valorar totes aquestes situacions, s’ha creat un equip tècnic format per 3 professionals de la psicologia, 3 treballadors socials i un perfil  administratiu. Per últim, el Departament ha creat 96 places residencials per atendre alguns dels infants i adolescents, que no s’han adaptat bé amb la família d’acollida, adolescents que han arribat sols, i grups d’infants i adolescents que han estat traslladats a Catalunya per alguna entitat i que no tenen família extensa ni família d’acollida.

Està previst l’increment dels equips de valoració de maltractament infantil i equips tècnics de centre d’acolliment, per tal de poder donar suport i fer el seguiment dels infants i adolescents que han estat acollits per la seva família extensa que ja era resident o que acaben d’arribar a Catalunya.

Allotjament de les persones ucraïneses en albergs

L’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) va posar a disposició de les persones  ucraïneses que es trobaven circumstancialment a Catalunya (vacances, feina, etc.) a partir del 25 de febrer, quatre albergs de la xarxa jove d'albergs de Catalunya (Xanascat) en règim de pensió completa per donar cobertura a les necessitats bàsiques d’aquests ciutadans. Un total de 194 persones s’han allotjat o s’allotgen als albergs de l’Espluga de Francolí, Coma-ruga, Vic i Barcelona. A banda, l’Agència Catalana de la Joventut ha posat a disposició de Creu Roja, 143 places, a cinc albergs de la xarxa d’albergs Xanascat per donar suport al dispositiu d’atenció als refugiats ucraïnesos des del 25 de març. Properament, està previst un increment d’aquestes places.

Oferir l’accés al lleure educatiu als menors ucraïnesos

La Direcció General de Joventut treballa amb el sector del lleure educatiu per tal de poder oferir l’accés al lleure educatiu als menors ucraïnesos arribats a Catalunya. Per altra banda, l’Agència Catalana de la Joventut planteja la incorporació de menors ucraïnesos al programa de colònies «L’estiu és teu», que s’adreça als nois i noies de 5 a 16 anys amb l’objectiu que es puguin divertir i aprenguin d’una manera diferent durant les vacances d’estiu. Les estades d’aquest programa tenen una durada d’entre 7 i 10 dies amb diferents tipologies de colònies: idiomes, combinades idiomes i esports, multiesportives, arts i creativitat, dansa, natura, etc.

Mesures per donar resposta a les necessitats de les persones desplaçades pel conflicte d’Ucraïna en matèria d’habitatge

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), conjuntament amb la Secretaria d’Igualtats, ha elaborat dos documents per a la creació d’un mecanisme de col·laboració per a la cessió gratuïta d’habitatges per part de la ciutadania i petites empreses a la Generalitat, destinat a persones afectades pel conflicte bèl·lic a Ucraïna. Actualment s’han cedit 100 habitatges.

A banda, s’està estudiant l’activació de modificacions del reglament de la Mesa de Valoració de les Situacions d’Emergències Econòmiques i Socials de Catalunya amb la finalitat de considerar els col·lectius de persones refugiades per conflictes bèl·lics i les persones afectades per situacions d’emergència greu i imprevista com a persones aptes, en cas de complir els requisits que es determinin, per obtenir habitatges de la Mesa d’Emergències o les prestacions econòmiques que se’n deriven.