Direcció General de Comunicació

SOC

Empresa i Treball impulsa programes de foment de la contractació a persones refugiades provinents d'Ucraïna

query_builder   5 abril 2022 14:54

event_note Nota de premsa

Empresa i Treball impulsa programes de foment de la contractació a persones refugiades provinents d'Ucraïna

 • El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha presentat avui al Consell Executiu el paquet d’accions impulsades des del Departament per pal·liar els efectes del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna
 • En l’àmbit de treball, les mesures activades s’adrecen a ajudar la població civil ucraïnesa refugiada a Catalunya, amb programes especials d’ajuts a la contractació
 • En l’àmbit d’empresa, les actuacions s’adrecen a minimitzar els efectes econòmics sobre el teixit empresarial, amb suport gratuït a les empreses catalanes que tenen relacions comercials amb Rússia i/o Ucraïna, monitorització i suport de l’Oficina de Barreres a la Internacionalització, o intensificació dels projectes d’expansió internacional de l’empresa catalana


El Govern ha analitzat l’informe presentat avui pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, de les actuacions que està duent a terme el Departament per fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna.

Pel que fa a l’àmbit de treball, el paquet de mesures s’orienta a ajudar la població civil ucraïnesa desplaçada a Catalunya, amb mesures com programes especials d’ajuts a la contractació de persones ucraïneses desplaçades, la derivació de joves a programes de formació per a l’ocupació i noves oportunitats, i protocols per facilitar la seva inscripció a les oficines de treball i d’acollida laboral, a través del SOC.

En l’àmbit d’empresa, les actuacions s’adrecen a minimitzar els efectes econòmics sobre el teixit empresarial, amb suport gratuït a les empreses catalanes que tenen relacions comercials amb Rússia i/o Ucraïna, monitorització i suport de l’Oficina de Barreres a la Internacionalització, o intensificació dels projectes d’expansió internacional de l’empresa catalana. Aquestes mesures s’articulen principalment a través d’ACCIÓ.

En concret, les actuacions impulsades són:

 • Convocatòria extraordinària del programa Treball i Formació, que s’obrirà a mitjans de maig i compta amb una dotació de 4 milions d’euros, ampliable.
 • Convocatòria del Programa de Suport a la implementació de les polítiques actives d’ocupació en pobles de menys de 500 habitants de Catalunya, amb reserva especial per a les persones refugiades ucraïneses, que s’obrirà aquest mes d’abril, amb una dotació de prop d’un milió d’euros.
 • Derivació a programes iniciats adreçats a joves d’FP per a l’ocupació, segons les competències individuals de cada persona.
 • Derivació a programes inicials adreçats a joves, com Noves Oportunitats.
 • Sol·licitud de programes específics adreçats a persones joves refugiades en el marc de les properes convocatòries, com SINGULARS (d’orientació, formació i experiències professionals), FPO DUAL (de formació en alternança amb l’ocupació) o de TREBALL I FORMACIÓ (de suport a joves en situació de vulnerabilitat).
 • Facilitació d’inscripció a les oficines de treball, que els permet, des del primer moment, participar en els processos de selecció per les ofertes de treball que de forma ordinària gestionin les oficines.
 • Pel que fa a l’acollida de les persones desplaçades el SOC està duent a terme mesures excepcionals de suport, desplaçant personal del SOC als punts d’emergència habilitats, programant sessions d’acollida extraordinària per facilitar una primera informació sobre el mercat laboral, i adaptant els circuits a través del 900 500 912 (atenció en ucraïnès) i el telèfon gratuït 900 800 046 per facilitar la cita prèvia per a la inscripció a les oficines de Treball.

Així mateix, en l’àmbit d’empresa, les mesures activades són:

 • Suport gratuït a les empreses catalanes que tenen relacions comercials amb Rússia i/o Ucraïna, a través dels diferents serveis d’ACCIÓ, l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat.
 • Intensificació dels projectes d’expansió internacional de l’empresa catalana, amb la bonificació en un 88% dels projectes d’internacionalització que tinguin per objectiu impulsar la diversificació de proveïdors, la captació de nous clients o l’augment de vendes internacionals, per exemple.
 • Monitorització i suport de l’Oficina de Barreres a la Internacionalització. A més, sota el paraigua de l’Oficina, les empreses tenen disponible la Finestreta d’aprovisionament i logística, en marxa el gener de 2022 per mitigar les efectes de la crisi d’aprovisionament i l’augment de preus del transport i de les matèries primeres arran de la pandèmia de la Covid-19.
 • Posada en marxa de tres grups de treball: un grup de treball amb Agents de Suport a la Internacionalització, un grup de treball per a l’atracció de possibles projectes derivats del conflicte, i un grup de treball de coordinació ACCIÓ-Secretaria de Treball.
 • Augment del servei d’Alertes de Comerç Internacional de la web d’ACCIO, amb actualitzacions diàries de la situació.
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia