Salut

El projecte

El projecte "Suma Salut" promou un estil de vida saludable i en moviment des de l'atenció primària i comunitària

query_builder   6 abril 2022 08:00

event_note Nota de premsa

El projecte "Suma Salut" promou un estil de vida saludable i en moviment des de l'atenció primària i comunitària

  • Amb el lema “Activa’t i comença a sumar”, Salut pública i Atenció primària volen emfatitzar la importància de l’activitat física per promoure la salut i prevenir malalties relacionades amb el sedentarisme.
  • El sedentarisme és un dels principals factors de risc de mort als països occidentals.
El projecte

En el marc de l’atenció primària i comunitària, el Departament de Salut  a través de la secretària de Salut Pública va posar en marxa el 2021 el programa “Suma Salut”, un projecte d’integració dels programes de prevenció i promoció de la salut en aquest àmbit amb relació a l’activitat física, el tabac i l’alcohol. Enguany, amb el lema “Activa't i comença a sumar” es vol continuar promovent l'activitat física, des de l’atenció primària i comunitària, com a eina de salut i benestar, i estendre els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica enfront del sedentarisme, un dels principals factors de risc als països occidentals.

D’altra banda, el Departament de Salut s’afegeix a la rellevància Dia mundial de l’activitat física amb un vídeo per fomentar un estil de vida actiu i en moviment. Amb la frase “Si estaves esperant un senyal per moure’t... és aquest!”, el Departament vol conscienciar dels efectes beneficiosos de l’activitat física en la salut de les persones. Aquest material està publicat a Vídeo Salut i es difondrà als diferents canals corporatius del Sistema de Salut de Catalunya i a les TV dels centres d’atenció primària.

 

Dia mundial de l’activitat física, 6 d'abril

Amb motiu del Dia mundial de l’activitat física el 6 d’abril, el grup que coordina la seva celebració, en el que participen diversos Departaments del govern, entitats municipalistes, societats científiques, col·legis professionals i xarxes promotores de la salut i entitats de tercer sector,  ha realitzat una enquesta a 1.240 persones per valorar els tipus d’activitat física que realitzen les persones que viuen al nostre territori. L’edat mitjana de les persones enquestades ha estat de 45,7 anys. S’observa que gairebé el 60% de les persones que han respost caminen o realitzen una activitat física moderada més de 3 vegades a la setmana.

El 26% revela que mai fa una activitat física vigorosa que duri més de 20 minuts, en comparació amb el 41% que diu que en fa 1 o 2 vegades a la setmana o del 33% que comenta que en fa 3 o més vegades a la setmana.

 

Només el 7% de les persones enquestades és conscient que sedentarisme significa únicament romandre massa temps assegudes.

El sedentarisme és un dels factors de risc de mort en els països desenvolupats, però tan sols un 7% de les persones enquestades n’és conscient que significa exactament: passar massa temps en una posició asseguda, sense moviment; la gran majoria, el 85,6%, inclou en el concepte no fer exercici suficient.

El concepte “sedentarisme” és bastant recent, però molt rellevant per a la salut pública; és el temps en què una persona roman asseguda un llarg període de temps, independentment de l’activitat física que dugui a terme. S’ha estimat que estar massa temps assegut pot ser tan dolent per a la salut com fumar. La manera de  contrarestar els efectes del sedentarisme és disminuir els períodes de temps en què s’està parat assegut, incorporant pauses actives almenys cada 1 o 2 hores.

 

Caminar és l’activitat física més practicada, per un 79% de les persones enquestades

Les persones enquestades revelen que caminar és l’activitat física més habitual, en un 79% de les enquestes. La segueixen les activitats dirigides en un 29,5% i les activitats relacionades amb la musculació i la tonificació com ara peses, gomes, màquines de fitness, en un 26,5%. Caminar és una activitat física de recomanació pràcticament universal.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia