El Govern ha aprovat avui la contractació dels serveis veterinaris clínics necessaris per controlar els gossos, gats i fures que arribin a Catalunya procedents d’Ucraïna acompanyant les persones refugiades. Es tracta d’una nova mesura per extremar el control de les mascotes i per poder realitzar els màxims controls sanitaris, l’aïllament i el seguiment de cada animal arribat. La contractació d’aquest servei es farà al Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya per un import estimat de 35.191,00 €.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està realitzant des de fa setmanes un seguit d’actuacions i mesures urgents per mitigar els efectes de la possible entrada de ràbia a través de gossos, gats i fures provinents d’Ucraïna. Ucraïna és l’únic país d’Europa on la ràbia està molt estesa entre els animals i per aquest motiu ha calgut elaborar un protocol d’emergència i generar materials informatius i documents explicatius destinats a les persones refugiades. Aquest protocol recull les actuacions que s’han de realitzar per controlar aquests animals en el moment de la seva arribada, i només es pot aplicar a aquelles mascotes que arribin acompanyant als seus propietaris.

També s’ha elaborat un document de compromís per als propietaris i una llista de personal veterinari clínic voluntari per atendre aquestes mascotes. A més, s’està treballant amb diverses administracions perquè, en aquells casos que es tracti d’animals de risc, es puguin traslladar a diferents centres per poder-ne realitzar el pertinent aïllament.

En data 4 d’abril de 2022 es tenen localitzades 390 mascotes a Catalunya procedents d’Ucraïna. A més, es recorda que està prohibit entrar mascotes a Catalunya recollides del carrer per protectores, o d’altres persones, sense haver realitzat els controls sanitaris pertinents.

Per a més informació sobre les mascotes: https://web.gencat.cat/ca/ucraina/persones-refugiades/pets/