- “Redescobrim els nostres espais naturals” és el lema que guia aquesta tercera trobada de referència del sector ecoturístic a Catalunya
- El departament d’Empresa i Treball organitza aquest fòrum amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, dels Ajuntaments de Mollerussa, Vila-sana i Ivars d’Urgell, de l’Associació Leader de Ponent, del Consorci Estany d’Ivars i Vila-sana, i de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell
La directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs; l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés; i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, han inaugurat avui a Mollerussa el III Fòrum ENS (Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat). L’acte, que té lloc a l’Auditori Espai Cultural dels Canals d’Urgell, acull prop de 200 professionals del sector de l’ecoturisme català en un esdeveniment en format híbrid que també es pot seguir en streaming.
La celebració d’aquest esdeveniment dona resposta a un dels objectius principals del Pla estratègic de Turisme de Catalunya 2018-2022, el d’afavorir pràctiques sostenibles que apostin per la qualitat, que preservin l’entorn i que contribueixin a desestacionalitzar i descentralitzar els fluxos turístics.
En línia amb aquestes prioritats, la tercera edició del Fòrum ENS se celebra sota el lema “Redescobrim els nostres espais naturals”. La trobada compta amb un programa molt complet que inclou ponències, taules de debat, sessions de treball participatives i una àgora de projectes, amb l’objectiu d’identificar i afrontar el nous reptes de l’ecoturisme a Catalunya. Una de les ponències destacades de la primera jornada ha estat la de la directora general de Turisme, qui ha detallat les primeres passes que s’estan duent a terme per posar en marxa el Pla d’Ecoturisme de Catalunya 2023-2027 per un futur regeneratiu i universal.
Així mateix, Marianela Camacho i Masaru Takayama, representants internacionals de la Global Ecotourism Network, han protagonitzat la sessió “Un diàleg global per redescobrir els nostres espais naturals: Dues dècades d’ecoturisme”.
Els 20 anys de la Carta Europea de Turisme Sostenible en espais naturals protegits, i el guiatge i la inclusivitat en la descoberta del territori, són altres temes que s’han debatut durant aquesta primera jornada a l’Auditori Espai Cultural dels Canals d’Urgell, a Mollerussa. Aquesta tarda, el Fòrum ENS proposa als assistents la sessió participativa Àgora de Projectes, amb presentacions d’iniciatives per redescobrir els espais naturals. Així mateix, els assistents que ho desitgin podran participar en alguna de les activitats previstes dins l’espai “ENS activem!” per a la descoberta del Pla d’Urgell.
Les Terres de Ponent són el punt de trobada del món de l'ecoturisme de la mà d'aquesta cita estratègica, organitzada pel departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, impulsada per la Taula d'Ecoturisme de Catalunya (ens participatiu publicoprivat que vetlla per aconseguir els reptes i objectius definits en el Pla de foment del turisme de natura als espais naturals protegits) i que compta amb la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Pla d’Urgell, els Ajuntaments de Mollerussa, Vila-sana i Ivars d’Urgell, l’Associació Leader de Ponent, del Consorci Estany d’Ivars i Vila-sana, i la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell.
L’ecoturisme, un producte a l’alça
L’Organització Mundial del Turisme (OMT) calcula que un 20% del turisme a nivell global és ecoturisme o turisme en entorn natural. En aquest sentit, cal destacar el potencial de Catalunya. Disposa d’una xarxa de més de 180 espais protegits pel Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), amb una superfície equivalent al 30% del territori català, així com una important oferta de recursos, empreses especialitzades i serveis complementaris que serveixen de base per a l’estructuració de productes ecoturístics.
L’Agència Catalana de Turisme promociona la marca Ecoturisme Catalunya. L’ecoturista que visita Catalunya té un perfil d’entre 30 i 50 anys, aprecia l’entorn natural, fa rutes i visites guiades (tant a la natura com en recursos culturals) i busca experiències relacionades amb la flora i la fauna de la zona. S’allotja en hotels i cases de turisme rural i acostumen a fer estades d’entre 2 i 4 nits a la destinació. Acostumen a ser parelles o famílies amb fills, procedents principalment de Catalunya, però també de la resta d’Espanya, França, Alemanya, el Benelux i els països nòrdics.
Declaracions de l’acte d’inauguració corresponents a la directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs; l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés; i el director general de Polítiques Ambientals, Marc Vilahur en aquest enllaç: https://bit.ly/3jfdarO
Declaracions de la directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, en aquest enllaç: https://we.tl/t-2L7utNKHRS
1