Salut

Generalitat

El Govern presenta la segona edició de la Guia de prescripció d'exercici físic per a la salut

query_builder   6 abril 2022 15:21

event_note Nota de premsa

El Govern presenta la segona edició de la Guia de prescripció d'exercici físic per a la salut

  • La publicació va més enllà de les recomanacions generals d’activitat física i reducció del sedentarisme, i presenta recomanacions d’exercici físic específiques per les diferents etapes vitals i per 67 malalties
Un moment de la presentació de la guia, aquest migdia al Palau de la Generalitat.
El Govern ha presentat avui la segona edició de la Guia de prescripció d’exercici físic per a la salut (PEFS) adreçada a professionals, en un acte a l’Auditori del Palau de la Generalitat, coincidint amb el Dia Mundial de l’Activitat Física.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha refermat el “compromís” del Govern de “promoure la salut a través de l’exercici físic en tota la ciutadania, de totes les edats i en totes les condicions de salut o de malaltia”. Concretament, la consellera ha marcat com a fita la consecució de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 3 de l’ONU, relacionat amb la salut i el benestar: “Sabem que un increment de l’exercici físic tindrà efectes positius no només en la salut física de les persones, sinó també en el seu benestar emocional, en la millora de la qualitat de vida, en la disminució de les desigualtats, i millores fins i tot econòmiques”, ha assegurat.

En aquest sentit, Vilagrà ha destacat el potencial de l’esport com a eina de transformació social i de reducció de les desigualtats: “Sumant esforços entre departaments, a través de l’esport, volem construir una societat catalana més sostenible, justa i igualitària i, especialment, més saludable, implementant valors que són propis de l’àmbit de l’esport: la capacitat de superació, el treball en equip, la solidaritat i el benestar físic i anímic”, ha subratllat la consellera i màxima responsable de les polítiques d’Esport a Catalunya.

Per la seva part, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha valorat l’essencialitat de l’esport i l'activitat física, perquè “promouen la salut i prevenen la malaltia". "Hem d'apostar-hi clarament, perquè entenen la salut més enllà de l'absència de malaltia: és un estat de benestar, social i psicològic, individual i col·lectiu", ha afegit.

A l’acte també hi ha participat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula. Cabezas ha subratllat que la guia, en la qual han participat més de 100 autores i autors i què és referent al món, aborda problemes de salut i també etapes i condicions de vida, i “ens fa avançar amb consells de l'entorn sanitari per incrementar l'activitat física per tenir cura de la salut". Per a Caula, "esport i salut van agafats de la mà. Aquesta fortalesa ha fet possible una Guia que és un treball en equip i una eina elogiada al món". “Vull destacar, com a novetat, que la guia incorpora un capítol específic amb propostes per a les diverses etapes vitals de la dona: l'esport incideix a qualsevol etapa de la vida. Els anys que vivim de més hem de procurar que els afrontem amb qualitat de vida", ha conclòs.

La Guia és una actualització de la 'Guia de prescripció d’exercici físic per a la salut' que el Govern va publicar el 2007, però fa un pas més enllà de les recomanacions generals d’activitat física i reducció del sedentarisme, i presenta recomanacions d’exercici físic específiques per a diferents etapes vitals i per a 67 malalties diferents.

El propòsit de la publicació és posar a disposició dels professionals una eina actualitzada que els permeti conèixer i adaptar la prescripció de l’exercici a les característiques de cada individu en funció de la seva situació de salut, de l’etapa vital i de l’objectiu terapèutic. La finalitat és reduir el sedentarisme i fomentar l’activitat física i l’exercici físic. A Catalunya, s’estimen més de 3.000 morts a l’any a conseqüència del sedentarisme.

Els continguts de la Guia recullen el resultat de les darreres investigacions científiques i han de servir de base per elaborar programes específics d’exercici físic i fer recomanacions individualitzades, amb dues mirades: la de l’àmbit sanitari i la de l’àmbit de l’esport o de l’exercici físic.

Les recomanacions, basades en la millor evidència disponible, s’han sistematitzat de manera consensuada entre els diferents col·lectius professionals que han participat en la redacció del document i, posteriorment, amb l’aval de les societats científiques implicades i consultades, de manera que el resultat n’és una Guia amb un valor integratiu i, sobretot, multidisciplinari.

5  

Imatges

Foto1

Foto1 118

Foto 2

Foto 2 145

Foto 3

Foto 3 136

Foto 4

Foto 4 110

Foto 5

Foto 5 62

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia