Avui s’ha reunit la Taula Intersectorial Forestal per recollir les inquietuds del sector forestal davant la crisi d’Ucraïna
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha atorgat 6 milions d’euros a una línia d’ajuts dirigida a empreses i autònoms que tinguin l’activitat forestal com a principal. Aquests ajuts han arribat a 55 beneficiaris entre empreses i autònoms i financen l’adquisició de maquinària forestal com poden ser tractors, auto carregadors, processadores o desbrossadores. També tota aquella maquinària necessària per a l’activitat com camions de transport o bàscules. D’altra banda, també se subvencionen inversions d’obra civil i maquinària en les empreses fins a l’entrada dels productes forestals a les línies de transformació.
La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha informat avui al sector sobre els detalls d’aquesta línia d’ajuts en el marc de Taula Intersectorial Forestal que s’ha reunit per analitzar l’impacte de la crisi d’Ucraïna al sector forestal. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està treballant des del primer dia en el seguiment de la situació i ha mantingut diverses reunions amb els diferents sectors afectats.
El sector ha fet arribar algunes inquietuds i preocupacions del moment així com demanades per activar la gestió forestal a Catalunya. També s’ha plantejat una nova línia d’ajuts per a les empreses per poder continuar modernitzant la indústria forestal.
Precisament ahir el Govern també va anunciar que s’ha habilitat una línia de 39 milions destinada al finançament de PIMES i autònoms d’empreses agràries, agroalimentàries, forestals i del sector de la pesca i l'aqüicultura de Catalunya, perquè són els sectors que estan patint més l’augment dels costos de carburants i matèries primeres.
Facilitar la modernització i professionalització del sector
L’objectiu d’aquesta línia d’ajuts de 6 milions d’euros és facilitar la modernització de la maquinària i producció forestal, tant de fusta com de productes no fusters. Persegueix obtenir una millora en la rendibilitat, ergonomia i seguretat en el treball i una millora mediambiental per reduir emissions i consums, i, per tant, contribuir a la professionalització del sector.
Aquesta línia d’ajuts s’emmarca en els acords de l’Agenda Forestal 2020-2025, dins de la mesura de modernització del sector, per permetre un impuls a les empreses forestals que operen al país.
Aquesta injecció econòmica representa un revulsiu per fer front als reptes de la gestió forestal, basats en la gestió sostenible dels boscos per adaptar-los als efectes del canvi climàtic, especialment l’augment del risc d’incendi. I també per col·laborar en la transició cap a una economia neutra en emissions a través de l’ús de productes renovables i el reequilibri territorial a través de la creació de llocs de treball en les zones rurals.