Drets Socials

Drets Socials destinarà 9,8M€ a la construcció de la residència i centre de dia per a gent gran Sabadell - Parc Central

Drets Socials destinarà 9,8M€ a la construcció de la residència i centre de dia per a gent gran Sabadell - Parc Central

query_builder   7 abril 2022 11:55

event_note Nota de premsa

Drets Socials destinarà 9,8M€ a la construcció de la residència i centre de dia per a gent gran Sabadell - Parc Central

Violant Cervera: “Amb aquesta residència suplim un greuge històric amb Sabadell”

Les obres d’aquest nou equipament s’iniciaran l’any que ve i es preveu que s’enllesteixin el 2025

Drets Socials destinarà 9,8M€ a la construcció de la residència i centre de dia per a gent gran Sabadell - Parc Central

El Departament de Drets Socials construirà a Sabadell la nova residència i centre de dia per a gent gran Sabadell – Parc Central, que s’ubicarà en un solar cedit per l’Ajuntament. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha explicat en roda de premsa que el Departament destinarà una partida de 9,8 milions d’euros dels fons Next Generation EU a la construcció d’aquest nou equipament públic per a la gent gran. El centre disposarà de 90 places residencials i 20 places de centre de dia. Es preveu iniciar el procés de licitació aquest mateix semestre i que les obres s’iniciïn l’any que ve i finalitzin el 2025.

En el decurs de la seva intervenció, Cervera ha destacat que “amb aquesta residència suplim un greuge històric amb Sabadell, la cinquena ciutat més gran del país i l’única localitat catalana de més de 100.000 habitants que no té una residència pública de la Generalitat fins ara”. La consellera ha remarcat també que “el disseny del centre s’adaptarà al model arquitectònic basat en els principis d’Atenció Centrada en la Persona que promovem des del Govern i que reposa sobre sis pilars: l’autonomia personal, la individualitat, la independència, la inclusió social i la participació. Per això, el centre es dividirà en unitats de convivència de fins a 20 persones com a màxim per crear un entorn similar al d’un domicili, que generi espais tranquils i segurs”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha remarcat que “avui és un dia històric per a la nostra ciutat. Iniciem un camí per fer realitat la primera residència pública, un projecte llargament esperat i reivindicat i que permetrà revertir un greuge que Sabadell ve patint des de fa molt de temps”.

El nou equipament s’ubicarà al solar del carrer Diego Almagro, 34-36, a la cantonada amb el carrer Magí Colet. Tindrà una superfície de 5.000 m² distribuïts en planta baixa i 3 plantes pis com a màxim, que acolliran la residència i un centre de dia independent.

L’espai de residència es dividirà en unitats de convivència d’entre 18 i 20 persones que disposaran d’espais independents (un mínim del 70% dels dormitoris seran individuals) per preservar el dret de la persona a la privacitat i intimitat així com per afavorir la reducció de patògens. Cada mòdul disposarà també d’espais comuns (cuina-office, menjador, sala d’estar i sortida a espais exteriors) que promoguin la interacció social, facilitin les trobades i la comunicació entre persones i fomentin la vida autònoma amb tasques quotidianes (cuinar, posar la rentadora, planxar...) que permetin a les pesrones residents mantenir certes rutines.

La residència Sabadell – Parc Central tindrà també espais d’atenció especialitzada com sales d’estimulació dels sentits, espais de fisioteràpia i altres sales polivalents que es puguin segmentar per donar diferents usos segons les necessitats. També comptarà amb espais exteriors com elements socialitzadors i terapèutics, amb racons per diferents usos que afavoreixin la vida activa i saludable i fomentin la independència. En aquest sentit, el disseny dels exteriors haurà de facilitar que les persones residents puguin passejar i gaudir d’espais que fomentin l’estimulació cognitiva (jardins terapèutics, jardins palmlöf, hort, herbes aromàtiques...).

D’altra banda, l’equipament inclourà un centre de dia públic que oferirà atenció diürna a persones grans que necessiten supervisió i assistència en les activitats de la vida diària. Aquesta atenció és complementària a la pròpia de l'entorn familiar, i té com a objectius afavorir la recuperació i el manteniment de l'autonomia personal i social, mantenir la persona en el seu entorn personal i familiar en les millors condicions i proporcionar suport a les famílies en l'atenció a les persones grans dependents. El centre de dia es proposa com espai independent de la residència.

A finals de març, la consellera de Drets Socials va presentar a Terrassa un projecte de residència i centre de dia que, juntament amb el de Sabadell-Parc Central, incrementarà en 180 les places residencials públiques del Vallès Occidental i en 40 les places de centre de dia.

Abans de la presentació del projecte, la consellera i l’alcaldessa han participat també en una reunió amb membres de la Plataforma d’Entitats per a la Residència Sector Sud de Sabadell. Hi han assistit els regidors Eloi Cortés  i Lluís Matas, la secretària general de Drets Socials, Dolors Rusinés; la secretària d’Afers Socials i Famílies, Anna Figueras; el director de Serveis del Departament de Drets Socials, Xavier Baiget, i la directora dels Serveis Territorials de Drets Socials a Barcelona, Lluïsa Nicolau. Per part de la plataforma d’entitats hi ha participat Andrés Abellaneda, Manuel Llamas, Fernando Francisco, Rafael Carmona, Manuel Navas, Antonio Carballo, Adrián Miguel Leal, Celia Gargallo, Ana López i Joana Morera.

Al matí, la consellera ha fet una visita institucional l’Ajuntament, on s’ha reunit amb l’equip municipal i ha signat el Llibre d’Honor.

Enllaç de descarrega de la roda de premsa: https://iniciativeseventssl.wetransfer.com/downloads/40793cc5107239828e115abbded8493f20220407110927/360521d6a628a607285907b8a00ba3f320220407110927/0d1ffd

Drets Socials destinarà 9,8M€ a la construcció de la residència i centre de dia per a gent gran Sabadell - Parc Central
Drets Socials destinarà 9,8M€ a la construcció de la residència i centre de dia per a gent gran Sabadell - Parc Central
NGEUCAT