Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

barca

Els projectes 'Mar d'història' i 'Impuls i visibilització de les dones de la mar' reben 103.730 € en ajuts destinats a la cooperació entre territoris pesquers

query_builder   8 abril 2022 13:33

event_note Nota de premsa

Els projectes 'Mar d'història' i 'Impuls i visibilització de les dones de la mar' reben 103.730 € en ajuts destinats a la cooperació entre territoris pesquers

Es tracta d’iniciatives dutes a terme pels Grups d’Acció Local Pesquer (GALP), que durant el període 2014-2023 a Catalunya, dinamitzaran una contribució pública de 500.000 euros, cofinançada en un 85% per la Unió Europea i un 15% per la Generalitat de Catalunya

barca de pesca
El projecte Mar d'història permetrà catalogar ports, vaixells, llotges, varadors, mercats, fàbriques, salines, mercats, fàbriques, salines, almadraves, fars, torres, oficis, festes, cançons i gastronomia.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha aprovat concedir 103.730 euros en ajuts a dues iniciatives de cooperació entre territoris pesquers dutes a terme pels Grups d’Acció Local Pesquer (GALP). Aquests ajuts corresponen a les anualitats 2022 i 2023 i estan cofinançats el 85% pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) i un 15% per la Generalitat de Catalunya.

Una de les iniciatives de cooperació subvencionades és la Mar d’història: projecte pedagògic i de posada en valor de la història pesquera de Catalunya amb accions adreçades a tota la societat.

Aquesta proposta té com a objectiu preservar el patrimoni pesquer i aqüícola de Catalunya com una inesgotable font de riquesa dels municipis pesquers, i també impulsar el potencial històric i cultural com un element de diversificació social i econòmica dels pobles que s’assenten al llarg del litoral.

Per fer-ho, es catalogaran els ports, vaixells, llotges, varadors, mercats, fàbriques, salines, almadraves, fars, torres, oficis, festes, cançons, gastronomia com a part del nostre passat, però també com a oportunitats del futur. També es preveu fer difusió de tot tipus d’accions que ajudin a la diversificació del sector pesquer, mitjançant la fusió de la seva activitat tradicional amb el turisme, i es vincularà tot aquest coneixement i patrimoni amb l’educació, especialment a les escoles, per tal de traslladar tots aquests coneixements a les futures generacions. Finalment, el projecte ha de permetre preservar les tradicions immemorials i, amb elles, els coneixements i les tècniques, els estris i les eines, i les construccions emblemàtiques.

Mar d’història ha rebut un ajut total de 55.732 euros, que es distribuiran en dos anys: 34.732 euros el 2022 i 21.000 euros el 2023.

Fomentar la incorporació de dones en tots els sectors marítims

El segon projecte que ha rebut l’ajut és el d’Impuls i visibilització de les dones de la mar de Catalunya. En aquest cas, la proposta té com a objectiu impulsar l’Associació Catalana de Dones de la Mar  i fomentar la incorporació de dones en tots els sectors marítims. També busca l’apoderament i visualització de la dona a la mar, fomentar la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en tots els àmbits i sectors relacionats amb la mar, i impulsar el reconeixement i la igualtat de tracte de les dones en tots els sectors relacionats amb la mar. L’import destinat en aquesta iniciativa ha estat de 47.998 euros: 8.000 euros corresponents al pressupost 2022 i 39.998 euros, al 2023.

Tots dos projectes són fruit de la participació entre l’Associació Grup d’Acció Local de les Terres de l’Ebre, l’Associació Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, i l’àmbit territorial que se n’ha beneficiat aglutina els municipis pesquers que formen aquests grups: Port de la Selva, Llançà, Cadaqués, Roses, l’Escala, l’Estartit, Palamós, Tossa de Mar, Lloret de Mar, Blanes i Sant Feliu de Guíxols, del GALP Costa Brava, i l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Amposta, la Ràpita i Alcanar, per part del GALP Mar de l’Ebre.

Els Grups d’Acció Local Pesquers són entitats sorgides del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) 2014-2020 per a dissenyar i desenvolupar en el territori, de baix a dalt, les estratègies per a la gestió dels ajuts europeus, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel territori mateix.

Cooperació entre territoris pesquers

El Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) 2014-2020 obre una oportunitat per desenvolupar iniciatives de cooperació interterritorials i transnacionals als GALP. La cooperació és un mecanisme que pot contribuir a definir fórmules integrades per al desenvolupament comú en diferents territoris. Els projectes de cooperació aprovats permeten identificar sinergies i complementarietats entre els participants i assolir la massa crítica necessària per incrementar els efectes de les accions.

Les activitats de cooperació poden centrar-se en la transferència de coneixements entre els agents del desenvolupament local que poden tenir com a fruit el poder portar a terme una activitat comuna o proveir un servei en comú.

Les activitats de cooperació dels GALP que es desenvoluparan durant el període 2014-2023 a Catalunya dinamitzaran una contribució pública del FEMP de 500.000 euros, la qual està cofinançada en un 85% per la Unió Europea i un 15% per la Generalitat de Catalunya.

Aquests ajuts contribueixen a implementar l’Agenda Marítima de Catalunya 2030, amb iniciatives que connecten les línies estratègiques d’actuació de l’Estratègia marítima de Catalunya amb la ciutadania i el territori, adreçades a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, el reconeixement del patrimoni pesquer i la igualtat de gènere.

 

1  

Imatges

La iniciativa Mar d'Història té com a objectiu preservar el patrimoni pesquer i aqüícola de Catalunya

La iniciativa Mar d'Història té com a objectiu preservar el patrimoni pesquer i aqüícola de Catalunya 236

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia